Vrijzinnige humanisten willen gelijk worden behandeld door VRT

De leden van de Marokkaanse moskee van Winterslag zijn vereerd dat hun gebedshuis uitgekozen is voor de eerste islamitische eredienst op de VRT.
Mine Dalemans De leden van de Marokkaanse moskee van Winterslag zijn vereerd dat hun gebedshuis uitgekozen is voor de eerste islamitische eredienst op de VRT.
In het kader van het debat rond de uitzending van de erediensten vragen de vrijzinnige humanisten om gelijk te worden behandeld. De VRT kondigde afgelopen week aan dat er per jaar twee islamitische erediensten zullen worden uitgezonden.

De VRT zal dan diensten van zowel de katholieke als de islamitische religies uitzenden. Vlaams Mediaminister Sven Gatz vindt dat geen goede zaak. Hij wil erover in gesprek gaan met de openbare omroep bij de geplande tussentijdse evaluatie van de beheersovereenkomst na nieuwjaar.

Tot twee jaar geleden hadden de zeven grondwettelijk erkende levensbeschouwingen zendtijd op de VRT. Die uitzendingen door derden werden afgeschaft en sindsdien blijven enkel nog de uitzendingen van de erediensten over. "In de Grondwet zijn echter zeven levensbeschouwingen erkend", stelt de vrijzinnig humanistische levensbeschouwing donderdag.

Zij dringt dus aan op een gelijke behandeling. "Of het al dan niet een taak is van de openbare omroep om erediensten uit te zenden, laten we in het midden. Maar als je de ene zendtijd geeft, dan ook de andere. De VRT kan hier niet naar willekeur handelen."
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rania Desaegher

  Het is niet de taak van een openbare omroep om indoctrinatie te organiseren. Dat doet ze al genoeg via haar zogezegde objectieve programma's. Die vrijzinnigen hebben wel gelijk als ze evenveel rechten eisen dan religieuze levensbeschouwingen.

 • Roger Duyssens

  Is in principe juist. In feite heeft iedere levensbeschouwing evenveel recht maar zou men niet beter dit allemaal niet vervangen door een uitzending van burgerzin en maatschappelijk gedrag. Dit is iets wat voor iedere levensbeschouwing toch de leidraad moet zijn voor een samenleving.

 • Marinus Morsink

  Gewoon alles afschaffen , doe maar tussen de vier muren , een ander er niet mee lastig vallen .

 • Griet Maes

  Daar hebben ze helemaal gelijk in. Dat was ook mijn eerste opmerking toen ik dit hoorde, dan heeft elke erkende godsdienst recht op zendtijd. In mijn ogen is dit niet de taak van de vrt en moeten ze het gewoon voor elke godsdienst afschaffen. Probleem opgelost!