VIER maakt jongerenreeks, maar niemand mag het weten

VIER
Jongeren beleven liever iets dan dat ze voor de buis hangen. Hoe je dat als commerciële zender oplost? Simpel, je maakt van tv-kijken óók een beleving en je creëert er een hype rond. De in mysteriën gehulde onlinejongerenreeks 'wtFock', een coproductie van VIER en Telenet, is het Vlaamse antwoord op een Scandinavisch megasucces.

'wtFock' is gebaseerd op de populaire Noorse internetreeks 'Skam'. Ze wordt enkel via het internet uitgezonden en de scènes verschijnen in realtime. Als iets gebeurt om 20u03, wordt het ook gepubliceerd om 20u03. Bekokstoven de personages echter iets om 2 uur 's nachts? Dan zal het filmpje ook pas dan verschijnen. 'wtFock' werd opgenomen in Antwerpen, onder meer in het Koninklijk Atheneum van Berchem. Het origineel werd gefilmd in Oslo. Zo'n grootstad is bewust gekozen om de herkenbaarheid te vergroten. De Vlaamse hoofdrollen worden vertolkt door nobele onbekenden Femke Van der Steen, Veerle Dejaeger, Willem Herbots en Nora Dari. Hun personages hebben elk een eigen Instagrampagina waar ze foto's posten, de berichten van andere personages liken en elkaar taggen. Ze zijn grofgebekt, soms schaars gekleed, drinken en feesten erop los én pesten elkaar al eens via die sociale media. De regie is van Cecilia Verheyden, bekend van de film 'Achter de wolken'.

VIER

Clubje

Wat opvalt, is dat er nauwelijks promo voor het programma wordt gemaakt - hoewel het al sinds 1 oktober loopt. Als het aan VIER ligt, blijft dat ook zo. De zender weigert elke commentaar over de reeks. Een bewuste strategie. "Jongeren moeten het zelf ontdekken", zei de Noorse Julie Andem, bedenker van het origineel, er destijds over. "Het is van hen, niet van volwassenen. Zij behoren tot het clubje dat kijkt, hun ouders en leraars weten niet eens dat het bestaat." In Noorwegen ontstond er een heuse hype rond 'Skam'. "Scholen vielen stil. Als er een nieuw clipje online stond, lieten de studenten alles vallen." VIER laat niets aan het toeval over. Het scenario van de show werd volledig overgenomen van de Noorse versie, mits een paar culturele aanpassingen. Zelfs de acteurs en actrices lijken als twee druppels water op hun voorgangers. Ook in Italië, Frankrijk, de VS en Duitsland werd het programma al overgenomen. 

Benieuwd? Je kan het programma bekijken op wtfock.be. 

VIERReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.