VIDEO. De jury van 'De Slimste Mens' is er klaar voor: "Het wordt een dolle vlucht door het heelal"

Erik Van Looy: vastberaden kapitein van zijn ruimteschip
VIER Erik Van Looy: vastberaden kapitein van zijn ruimteschip
Erik Van Looy blijft verrassen met zijn promostunts voor 'De slimste mens ter wereld'. Om het nieuwe seizoen aan te kondigen - dat midden oktober van start gaat - wurmde hij zich samen met zijn vaste juryleden in buitenaardse outfits, geïnspireerd op 'Star Trek'. "We hebben ontzettend veel zin in onze dolle vlucht door het heelal."

Vorig jaar doste hij zich nog uit als paus Erik I en had hij twaalf apostelen. Dit jaar is gastheer Van Looy in een vijf minuten durend promofilmpje te zien als de onverzettelijke kapitein van een ruimteschip, en ook nu passeren alle vaste juryleden van het nieuwe 'Slimste mens'-seizoen de revue. "Ik ben erg blij met mijn bemanning. Deze twaalfkoppige jury - met allemaal grote namen - is ambitieus en heeft net als ik ontzettend veel zin in deze dolle vlucht door het heelal", aldus een fiere kapitein Van Looy. Dat schrijver Herman Brusselmans terug is, stemt hem tevreden. "Ik vind het heel fijn dat Herman terug is. Hij is uiteraard een goeie vriend, maar vooral een garantie op onvergetelijke avonden. Zowel voor als achter de schermen."

Slaan en zalven

"Actrice Barbara Sarafian is nieuw achter de jurydesk", gaat Van Looy verder. "Maar als ik terugdenk aan haar deelname vorig seizoen, haar sterke komisch talent en hoe ze kan slaan en zalven tegelijk, dan kan ik me enkel verheugen op haar intergalactische verschijning. En dat geldt uiteraard ook voor de rest. Het zijn allemaal mensen die ik zelf grappig vind en met wie ik het heel goed kan vinden. Ze zorgen voor chaos en dat heb ik doorheen de jaren leren appreciëren. Vroeger was ik een controlefreak en had ik liever niet dat er iets fout liep. Nu vind ik niets leuker."

"En dan zijn er uiteraard ook nog onze twee Nederlanders: comedians Jan Jaap van der Wal en Marc-Marie Huijbregts. Sterk in improvisatie, mimiek en taalgebruik", zegt Erik. "En we hebben hen nodig, want er zullen opnieuw wat kandidaten van over de taalgrens naar onze studio reizen voor buitenlands - wat zeg ik, buitenaards - quizplezier. Mijn vaste jury zal ook vaak een opmerkelijk gastjurylid verwelkomen aan boord van mijn schip, - ik bedoel, in de tv-studio. Ik kan niet wachten om eraan te beginnen", besluit hij.

Herman Brusselmans is in de wolken met zijn terugkeer. "Ik zal jureren met gesloten ogen en open mond. Kortom, ik zal vooral mijn oren aan het werk zetten, luisteren naar iedereen en zoveel mogelijk vernietigende oordelen vellen. Ik verwacht enorm veel van de kandidaten. Of neen, ik overdrijf, ik verwacht enorm weinig. Hoe Erik zich voelde in het ruimteschip? Als Sam Gooris in een brouwerij van goedkoop bier: fantastisch."

Geen pruik voor Jeroom

Ook Jonas Geirnaert wil graag nog wat tekst en uitleg geven. "Ik speel de rol van intergalactisch bemanningslid dat de ongelooflijke pech heeft om heel hard op Jeroom te lijken. Dat geeft mijn personage een soort inherente tragiek en bittere gelaagdheid, die de kijker bij de keel grijpt en niet meer loslaat." Waarop collega Jeroom eraan toevoegt: "In het filmpje zien alle juryleden eruit als freaks met hun gekke haarstijlen. Het maakt een mens dan ook zeer nederig als blijkt dat hij als enige van de groep geen pruik krijgt."

WIE IS WIE

Sven De Leijer

Nerd-achtige, plichtsbewuste co-stuurman. Kibbelt met Rik.

VIER

Rik Verheye

Nonchalante stuurman. Heeft een Nick Cave-achtig kapsel.

VIER

Jeroom

Collega van Jonas. Bedient de 'beam me up'-machine.

VIER

Jonas

Geirnaert

Hoger in rang, dezelfde als Jeroom. Knippert nooit met zijn ogen.

VIER

Barbara Sarafian

De wat overbodige persoonlijke assistent van Erik. Statige, fiere figuur.

VIER

Herman Brusselmans

Kok van het schip. Er komt rook uit zijn haar en zijn kostuum.

VIER

Bart Cannaerts

Stoere stormtrooper. Beweegt synchroon met Karen Damen.

VIER

Stefaan Degand & Jan Jaap van der Wal

Slechteriken met obligate overdreven slechte lach.

VIER
VIER

Marc-Marie Huijbregts

Robotkeukenhulpje van Herman Brusselmans.

VIER

Wim Helsen

Ontvoerde commandant.

VIER

Karen Damen

Stormtrooper-collega van Bart Cannaerts.

VIER