VIDEO: "Alleen goedkope moppen voor jullie" - Philippe Geubels doorprikt 'Taboe' over mensen in armoede

VRT
Philippe Geubels trekt voor 'Taboe' telkens voor een week op pad met vier mensen met wie je doorgaans niet lacht. In de aflevering van vanavond tast de stand-upcomedian de grenzen van de humor rond armoede af. "We gaan dingen doen die hun budget normaal niet toelaten. Zoals naar de Delhaize gaan", klinkt het.

Een steeds groter wordende groep in de samenleving leeft onder de armoedegrens. Los van het financiële aspect, heeft leven in armoede op persoonlijk vlak vaak verregaande gevolgen. Mensen in armoede krijgen vaak het verwijt dat ze de problemen aan zichzelf te danken hebben, of niet genoeg moeite doen om eruit te klimmen. Het stigma rond armoede is groot en blijft vaak aan iemand kleven, zelfs nadat de financiële problemen van de baan zijn.

Marie-Helene (48) heeft een doctoraat in de toegepaste economische wetenschappen en belandde in armoede nadat haar zaak in coaching en voetreflexologie over de kop ging. Stilaan werkt ze zich naar boven uit de financiële ellende. Vooral voor haar kinderen vindt ze dat bijzonder zwaar.

Danny (52) groeide op in een kansarm gezin. Voor hem is het grote probleem van armoede niet het financiële aspect maar wel de schade en gevolgen van de sociale uitsluiting. Die zorgde er bij hem voor dat hij moeilijk uit zijn kansarme omgeving kon wegraken.

Nicole (73) erfde na de dood van haar man 2,5 miljoen Belgische frank schulden. Ze stond er alleen voor met vier kinderen en kwam terecht in een systeem van schuldbemiddeling en zware afbetalingen. Ze moet het nog steeds met 85 euro per week stellen.

Nancy (48) voedde voor een groot stuk haar eigen broers en zussen op. Voor school had ze meestal niet de tijd. En toch is het onder meer door de steun van een leerkracht dat ze uit de kansarmoede is geraakt. Die zei haar ooit: “Doe je best, Nancy, jij kunt dat wel.” En dat is ook gebleken.
32 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • kris deka

  Armoede kan iedereen overkomen , vond het erg dat die mevrouw zelfs geen nieuw gebit kon kon betalen. Kom je uit het buitenland met wat kinderen naar hier krijg je meer en graties :/

 • pieter damppiere

  in belgie mag je vooral geen belg zijn om op steun te rekenen van ons beleid die moeten zorgen voor al die migranten,zolang die maar alles krijgen dan kan unia zich stilletjes houden

 • Pieter Verhulst

  Ik vind taboe een fantastisch programma. Prachtige afleveringen over slechtzienden, mensen met ongeneesbare ziektes, armen, ... telkens veel bijgeleerd, waarvoor dank. Enige aflevering die tegenviel was mbt rassen. Voor de reactie van Marokkaanse jongeman toen iemand zei dat ze mooie vrouwen hebben was heel karikaturaal voor die gemeenschap en plots viel het schaapskleed uit.

 • Johan Meulenbergs

  TOP - programma en een dikke proficiat voor Geubels. Moeilijke onderwerpen en toch brengt hij het heel duidelijk en niet kwetsend.

 • Jos Vercammen

  Ik kan het niet helpen maar ik heb alleen de twee laatste afleveringen gezien van "Taboe". Persoonlijk vond ik het zwakke programma's en de humor is ver zoek. Als de eerste twee afleveringen niet beter waren dan vond ik de commentaren op dit forum serieus overroepen.