Verteltempo in ‘Thuis' en ‘Familie’ lag nog nooit zo hoog: de huidige seizoenen in cijfers

Dat belooft voor de seizoensfinales...

Bijna getrouwd: Emma (Bab Buelens) en Guido (Vincent Banic).
VTM Bijna getrouwd: Emma (Bab Buelens) en Guido (Vincent Banic).
De seizoensfinales van 'Thuis' en 'Familie' zullen de soapfans volgende week vrijdag zeker de spannendste tv-avond van het jaar bezorgen.T och was ook het afgelopen soapseizoen al vrij heftig, met voorlopig negen ziekenhuisopnames, evenveel doden en nog meer misdaden. "De kijker stelt nu eenmaal hogere eisen", klinkt het bij de producers.

Op tv is de aanloop naar de seizoensfinales ingezet. In 'Thuis' stijgt de temperatuur door Stans wangedrag, Tamara's zwangerschap en het nakende huwelijk van Bob met Christine. In 'Familie' neemt de onrust dan weer toe dankzij runaway bride Emma, een pyromaan en de psychopathische Marie. Op kijkersfora speculeren fans intussen al druk over wat hen volgende week nog te wachten staat. En daarbij wordt vooral gegokt op drama en tranen. Want die overheersten ook de afgelopen maanden, zo blijkt uit het seizoensrapport.

Ann (Monika Van Lierde) bij haar overleden dochter Sandrine (Marie Robyns).
VRT Ann (Monika Van Lierde) bij haar overleden dochter Sandrine (Marie Robyns).

Negen doden

Er vielen in beide soaps samen al negen doden, en er gingen tien koppels uit elkaar. Carjacking, moord, inbraak met geweld, gijzeling, aanranding, gewapende overvallen, ontvoeringen, en oudermishandeling: het passeerde de voorbije maanden allemaal de revue in het Vlaamse soapland. Al was het zeker niet allemaal kommer en kwel. Naast de dagelijkse beslommeringen zorgden bijvoorbeeld drie zwangerschappen, drie huwelijksaanzoeken en enkele nieuwe liefdes voor voldoende tegengewicht.

"Het verteltempo ligt tegenwoordig inderdaad hoger dan enkele jaren geleden", aldus de makers van 'Familie'. "De kijker stelt nu eenmaal hogere eisen, want hij maakt geen onderscheid tussen Vlaamse soaps en buitenlandse series. Die wil ook bij ons een opeenvolging van onverwachte twists en een rollercoaster aan emoties. Onze kijker wil dat er elke week, en het liefst zelfs elke dag, iets strafs gebeurt."

Evy (Marianne Devriese) wordt vermoord door Marie (Lien Van de Kelder).
VTM Evy (Marianne Devriese) wordt vermoord door Marie (Lien Van de Kelder).

"Onze fans verwachten het hele jaar door gevarieerde verhalen en die willen we hen ook geven", klinkt het bij 'Thuis'. "Soms nemen romantiek en vriendschap de bovenhand, soms de gebeurtenissen op de werkvloer en een andere keer is er meer ruimte voor spanning en onzekerheid. Het loopt vaak door elkaar. Gebeuren er te veel tragedies? Tja, we hebben maar een dertigtal hoofdpersonages, die alles moeten meemaken wat een mens kan overkomen. In hun levens gebeurt er dus inderdaad veel meer en veel vaker."

Webseries en boeken

Volgende week vrijdag zal het stil zijn op straat, want uit het jaarrapport blijkt dat beide soaps nog steeds een zeer breed publiek aanspreken. Dagelijks kijken gemiddeld zo'n twee miljoen kijkers. 'Thuis' blijft met 1.228.123 kijkers met voorsprong de populairste reeks en haalt gemiddeld 480.000 soapliefhebbers meer dan de collega's van VTM. 'Familie' heeft wel een paar tienduizend volgers meer op Instagram en Facebook. De 'Familie'-fans worden ook iets meer in de watten gelegd, want ze kregen het voorbije seizoen ook een extra webserie in de winter ('Koorts') en de zomer ('Tour de Zjef') cadeau. 'Thuis'-kijkers werden wel getrakteerd op twee boeken: 'Lekker thuis' en 'Ontspoord'.

Lars (Kürt Rogiers) kiest steevast voor Hugo Boss.
VTM Lars (Kürt Rogiers) kiest steevast voor Hugo Boss.
Marianne (Leah Thys) gaat maar wat graag gekleed in Armani.
VRT Marianne (Leah Thys) gaat maar wat graag gekleed in Armani.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wannes Mortier

  Ik heb twee kleine puntjes van kritiek Punt 1 de mama van Sam is niet dood de vriend van de mama wel Punt 2 we zitten al met 7 doden dit seizoen de mama van dries is ook gestorven

 • Peeters Freddy

  Familie, een soap vol reclame.

 • Jef Lois

  De vrouw kijkt er naar en zo krijg ik af en toe ook iets mee, wat een afgezaagde langerokken zever en saaie boel zonder enige inhoud.

 • Nourdin Ben

  De mama van Sam is niet dood