Verontwaardiging over exit Stijn uit ‘Homo Universalis’

Stijn gaat al sinds zijn twaalfde door het leven met één hand.
Screenshot Iedereen Beroemd Stijn gaat al sinds zijn twaalfde door het leven met één hand.
Er is op de Facebookpagina van het één-programma ‘Iedereen Beroemd’ verontwaardiging ontstaan over het verloop van ‘Homo Universalis’, de afvalrace waarin de deelnemers de meest uiteenlopende taken moeten uitvoeren. Alles heeft te maken met de exit van Stijn Chaves Daguilar (44), de man met één hand die gisteren de proef verloor door het gebrek aan een tweede hand. “Een regelrechte schande”, klinkt het onder meer.

Stijn Chaves Daguilar gaat al sinds zijn twaalfde door het leven met slechts één hand. Zijn rechteronderarm moest worden geamputeerd na een ongeval bij de beenhouwer. Maar zijn beperking belette hem niet om deel te nemen aan de strijd om de felbegeerde titel van ‘Homo Universalis’. Hij was een van de 23 kandidaten die nog in de running waren. Gisterenavond zagen de kijkers echter hoe Stijn het populaire spel moest verlaten. 

Voor de proef moesten de kandidaten vier tennisballen oprapen die achter een twee meter hoge tuindraad lagen. “Het wordt moeilijk, maar er zijn er wel die ik met één hand kan verslaan”, zei hij voor de start. Maar hij eindigde als laatste en moest dus het spel verlaten. Stijn kreeg een groot applaus van zijn medekandidaten, sommige namen in tranen afscheid, anderen hadden alleen maar lof voor hem. “Ik ben onder de indruk van het applaus van de medekandidaten. Amai. Dat doet wel wat met een mens”, zei hij daarop. “Ik ben altijd blijven geloven in mezelf en da’s het belangrijkste. Ik heb toch zesenzeventig mensen naar huis gespeeld”, aldus een fiere Stijn.

Op Facebook regent het ondertussen reacties van mensen die het een absolute schande vinden en het niet kunnen vinden dat VRT een proef opstelde waarin enkel iemand met twee handen kan slagen. Sommigen eisen dat de man opnieuw in het spel wordt opgenomen.
50 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudi Desmet

  Het respect en zelfrespect is veel groter als je zo ver kan komen zonder voorkeursbehandeling. Dat straalde Stijn ook uit. Vandaar ook de mooie reacties van de medekandidaten. Proficiat Stijn.

 • Luc Cuypers

  Hijzélf heeft er voor gekozen om dit spel mee te spelen , en dat kan vanalles zijn …..

 • jos indigne

  Stijn wist voor hij zich inschreef dat het een afvalrace spel was van 100 naar 1 ....Daar zijn er ook al 77 voor hem naar huis gemoeten ., dus die proeven had hij allemaal goed doorstaan en tweehandigen niet .......proficiat je bent een voorbeeld voor alle mensen Stijn, met en zonder beperking .

 • Fabrice Braccio

  Wat ik gezien heb Stijn die zich met man en macht gegeven heeft en groots was in zijn nederlaag.Hij is met opgeheven hoofd en veel respect van medekandidaten en kijkers kunnen vertrekken.Laat het zo zijn.

 • jozee segers

  Je kan gerust spelletjes opdragen, waar mensen met een beperking ook aan kunnen deelnemen.Ik vond het ook erg dat hij op zulke manier moest verliezen.Misschien eens over nadenken voor volgende keer.