Verkeerscampagne gebruikt ‘kijken kijken’-uitspraak van ‘Temptation’ Haroon: “Ze hadden me wel eens kunnen bellen!”

Haroon nam deel aan ‘Temptation Island’.
Vier Haroon nam deel aan ‘Temptation Island’.
Overal waar je rijdt over de Vlaamse wegen, kom je ‘Kijken kijken’ tegen. ‘Temptation’ Haroon (27), bedenker van de befaamde uitspraak, is vereerd. Al zit er hem ook iets dwars.

‘Je hebt kijken en je hebt kijken kijken’. Met deze uitspraak op borden langs de weg vraagt de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) om extra uit te kijken voor motorrijders. De VSV haalde de mosterd bij de Nederlander Haroon, die drie jaar geleden in ‘Temptation Island’ zijn vriendin Ayse geruststelde met de woorden: ‘Je hebt kijken en je hebt kijken kijken. Ik ga gewoon leuk kijken.’

Webshop

Van die gevleugelde woorden maakte de spierbundel nadien nog gretig gebruik. Zo opende hij een webshop met petjes en T-shirts met daarop ‘Kijken kijken’. Zijn uitspraak deponeerde hij zelfs als merk.

‘En dus mag je ‘Kijken kijken’ niet zomaar gebruiken’, vertelt Haroon. ‘Nu, omdat het hier gaat om een campagne voor de veiligheid van motorrijders, heb ik er geen probleem mee. Was het een commerciële actie geweest, dan had ik waarschijnlijk wél juridische stappen gezet.

En toch: de VSV had me weleens kunnen bellen. Dat zou ik geapprecieerd hebben. Ik heb ook gezien dat er online een zeer grappig filmpje staat, een parodie op ‘Temptation Island’. Wel, ik had dat met plezier zelf ingeblikt. Want ik vind de campagne geslaagd.’

Vincent Kompany

De ‘Kijken kijken’-campagne werd overigens bedacht door Bonka Circus, het reclamebureau van Vincent Kompany. Daar beweren ze vooraf goed te hebben uitgezocht of ze de uitspraak van Haroon wel konden gebruiken.

De Nederlandse spierbundel is overigens nog steeds samen met zijn Ayse.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Paul De Mol

  Het is niet omdat je een paar Nederlands woorden deponeert als merk dat niemand die woorden meer zou mogen gebruiken. Ik mag hier honderd keer kijken kijken zeggen en dat manneke kan daar niets aan doen. En terecht. Of straks deponeer ik het merk Ik.

 • David Buy

  Die heeft geen toestemming geven maar overheid heeft gewonnen die foto gebruikt op een reclame bord op de snelweg

 • Sander Clijsters

  Oei ik wist niet dat we het woord "kijken" niet meer mochten gebruiken. Dan wil ik graag een patent op het woord "een".

 • Thomas Vandevelde

  Hoe kan je nu woorden als trademark laten registreren? Behoren die woorden dan niet toe aan degene die de taal heeft uitgevonden? Had ik dan maar een patent genomen op het woord smartphone of mobieltje zoals ze in Nederland zeggen. Nuja, je hebt genomen en genomen genomen

 • Sjonny Martero

  Al dat gezever. Er is geen definitie voor. Flauwe campagne want niemand begrijpt het.