Veel verrassingen en emotie in laatste ‘Van Gils & Gasten’: “Het is de man met honderdduizend skills, het is Lieven Van Gils”

Gasten & Van Gils - Lieven begroet zijn zonen
Eén Gasten & Van Gils - Lieven begroet zijn zonen
Na 628 afleveringen ‘Van Gils & Gasten’ nam Lieven Van Gils vanavond afscheid van zijn talkshow. Dat afscheid gebeurde onder speciale omstandigheden: voor één keer heette het programma ‘Gasten & Van Gils’. De presentator had geen flauw idee wie er langs zou komen en wat hem te wachten stond. Het werd één grote verrassing.

Lieven Van Gils werd opgewacht door een studio bomvol bekende vrienden en gasten en welkom geheten door Sien Eggers. Daarna zong Clouseau de hit ‘Nobelprijs’ - zij het een aangepaste versie, of hoorde jij al eerder de zin ‘Het is de man met honderdduizend skills, het is Lieven Van Gils’? De originele tekst zorgde in ieder geval voor een eerste keer vochtige oogjes bij de presentator. 

Koen Wauters introduceerde ‘de autocue’. Wanneer een gast hem vraagt om de autocue voor te lezen, moet Van Gils de tekst, geschreven door Herman Brusselmans zonder morren voorlezen. Maaike Cafmeyer trakteert de presentator op enkele fragmenten uit de oude doos, waaronder een clip waarin Kris Wauters gaat joyriden met de zonen van Van Gils. Diezelfde zonen verrassen hun vader met een welgekomen verfrissing en een knuffel. Ontroerend moment nummer twee!

Vervolgens belt met Maaike Cafmeyer met niemand minder dan Rode Duivel Jan Vertonghen. Lieven Van Gils valt bijna van zijn stoel van verbazing. En de verbazing blijft groeien, wanneer Herman Brusselmans een nieuwtje te vertellen heeft: er komt een baby Brusselmans aan, dat heeft hij afgesproken met zijn vriendin Lena. 

Ook schrijfster Lize Spit heeft een nieuwtje te vertellen: ze is zowel aan haar tweede als aan haar derde boek bezig. Volgens Bart Moeyaert dé manier om de druk van dat beruchte tweede boek minder te maken. Nadat ze een stukje heeft voorgelezen uit haar nog te verschijnen tweede boek, brengt ook Bart Peeters een muzikale ode aan de presentator - met ondersteuning van de broertjes Wauters. 

Nu Van Gils wat meer vrije tijd gaat hebben, dreigt hij in een zwart gat te vallen. Geen nood: de BV’s zijn er om hem te helpen. Van samen met Kürt Rogiers aan de zwemvijver hangen tot gaan fietsen met Sven Nys ... de uitnodigingen stapelen zich op. Vervolgens brengt ook Sien Eggers nog een liefdevol gedicht aan de presentator. Ze benadrukt hoe thuis ze zich altijd voelde in de talkshow. 

Het leverde enkele jaren geleden een iconisch tv-fragment op: Ingeborg die de mantra ‘Gratitude’ zong. Vandaag doet ze dat ter ere van Lieven Van Gils’ laatste aflevering nog eens over, maar dan een speciale uptempo-versie. Bart Peeters, de broertjes Clouseau en de hele zaal doen gezellig mee!

Het zit erop. Na 628 afleveringen is er een einde gekomen aan ‘Van Gils & Gasten’. Afscheid nemen doet Lieven Van Gils zelf. “Ik ben helemaal overdonderd én gegeneerd”, klinkt het. “Ik ga iedereen kussen straks.” Met bedankjes voor het team, de crew, de regie en de kijker sluit de presentator af. “Het was een privilege om vier jaar lang in uw huiskamer te mogen zijn. Heel erg bedankt en graag tot een volgende keer. En dan zou ik nu graag aan het feestje willen beginnen en mijn Duvel uitdrinken.” 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Desmet

  Chris nee dat vond ik niet. Ik vond het een heel fijne show. Tenminste een respectvolle presentator en boeiende onderwerpen.

 • Chris Deckers

  Is dat een grapje of zo? De ene verrassing na de andere? Geen flauw idee? VG en G was het minst spontane en het meest voorgeconstrueerde programma in zijn genre, altijd 100% voorspelbaar, als je het onderwerp of de gast kende wist je al welke kant het zou uitgaan: geheel correcte VRT, dat wel. Maar wat de verdienste daaraan is weet ik écht niet.

 • ibrahim jattari

  topper van een man !!!

 • Andrew Clossus

  t'is best dat het de laatste is, een oordelende journalist, en hij is niet objectief, sensatiezucht en het niveau van rioolpers.

 • Peter Nols

  Oei ik heb al die 628 afleveringen gemist, en nee ik heb ondertussen niet naar VTM gekeken en ook niet naar die andere troep.