Vandaag eindigt ‘The Big Bang Theory’: ook deze 10 populaire series stoppen er dit jaar mee

'The Big Bang Theory' stopt er vandaag mee.
CBS 'The Big Bang Theory' stopt er vandaag mee.
Vandaag is het zover, ‘The Big Bang Theory’ houdt er na meer dan tien jaar mee op. Twaalf seizoenen lang was het Amerikaanse CBS-programma het grootste succes van de zender, maar aan alle goede dingen komt een eind. De laatste aflevering wordt vandaag al in de Verenigde Staten uitgezonden. 

Van “wat een vreemd openingsliedje” tot “er is géén ‘Big Bang’ zonder dat je het openingsnummer meezingt”, niemand had verwacht dat de sitcom over een groep geeky vrienden zich tot de ‘Friends’ van de nieuwe generatie zou ontpoppen. Vanavond is het echter gedaan, want dan zal de allerlaatste aflevering van ‘The Big Bang Theory’ worden uitgezonden.

Het programma is al sinds 2007 op tv en telt twaalf seizoenen. Waar er eerst nog geruchten de ronde deden over een dertiende seizoen, werden die al snel de kop ingedrukt. “We hebben al het vlees van dit bot gehaald”, aldus Jim Parsons, die de rol van de excentrieke Sheldon Cooper speelt. “We hadden nog lang kunnen doorgaan, maar ik heb niet het gevoel dat we nog meer hadden kunnen vertellen. Ook op persoonlijk vlak voelt het als het juiste moment om te stoppen.”

De cast met hun ster op de Walk Of Fame in Hollywood.
EPA De cast met hun ster op de Walk Of Fame in Hollywood.

Parsons heeft nochtans niet te klagen over ‘The Big Bang Theory’. De show maakte van hem de bestverdienende tv-acteur ter wereld. Hij krijgt 26 miljoen dollar per seizoen. Alle acteurs hebben ook recht op een vergoeding telkens het programma opnieuw wordt uitgezonden, dus ze kunnen er vrij zeker van zijn dat ze er ook na de stop van het programma nog warmpjes bij zullen zitten, net zoals dat bij de collega’s van ‘Friends’ het geval was.

Schrijver Eric Kaplan belooft in ieder geval een passend einde voor zijn personages. “Het wordt erg verrassend, maar ook heel, heel emotioneel bevredigend voor alle fans.” Nog even geduld, dus, en we komen er zelf achter!

Niet de enige ‘geeky’ reeks die stopt

‘The Big Bang Theory’ is echter lang niet de enige show die dit jaar tot een einde komt, of een spoedig einde aankondigde. Ook deze 12 andere populaire ‘geeky’ reeksen geven of gaven er dit jaar de brui aan, en het zijn zeker niet de minste namen... 

1. ‘Supernatural’

'Supernatural' is de langstlopende fantasy-reeks ooit.
The CW 'Supernatural' is de langstlopende fantasy-reeks ooit.

De cast van ‘Supernatural’ kondigde zelf via Instagram aan dat de CW-show op het punt staat te stoppen. Dit jaar werken ze de opnames voor het 15de en laatste seizoen af, dat volgend jaar op tv te zien zal zijn. In de hoofdrollen zagen we Jared Padelecki en Jensen Ackles respectievelijk als de broertjes Sam en Dean Winchester, die samen op monsters, spoken en de duivel joegen - en in het meest recente seizoen zelfs op God zelf. Hoewel de show nooit echt aan populariteit heeft moeten inboeten, vinden de acteurs dat het na 15 jaar genoeg is geweest. ‘Supernatural' is met die 15 jaar alvast de langstlopende fantasy-reeks ooitDe heruitzendingen van vorige seizoenen zijn momenteel te zien op de Vlaamse zender CAZ. 

2. ‘Game Of Thrones’

Emilia Clarke als Daenerys Targaryen in ‘Game Of Thrones’.
AP Emilia Clarke als Daenerys Targaryen in ‘Game Of Thrones’.

Wie nog niet doorheeft dat ‘Game Of Thrones’ tot een einde komt, heeft hoogstwaarschijnlijk onder een steen gezeten, want er was geen ontsnappen aan. De HBO-reeks stopt na acht seizoenen en zendt volgende week zondag (maandagochtend lokale tijd) de allerlaatste aflevering uit. Niet alle reacties zijn echter even positief.

3. ‘Shadowhunters’

Shadowhunters stopt na 4 seizoenen.
Shadowhunters Shadowhunters stopt na 4 seizoenen.

Deze reeks, die gebaseerd werd op de jeugdboeken ‘The Mortal Instruments’ van Cassandra Clare, kwam een dikke week geleden tot een einde, na vier seizoenen. De serie draaide rond Clary en Jace, Shadowhunters die de wereld van de normale mensen - en die van zichzelf, uiteraard - beschermen tegen bovennatuurlijke krachten. De show werd onverwacht afgevoerd door de zender, vandaar dat de laatste aflevering er eentje van 2,5 uur werd, in de hoop zo een seizoen vol aan verhaallijnen in één finale te ballen. De afleveringen van ‘Shadowhunters’ zijn te bekijken via Netflix.

4. ‘Elementary’

'Elementary'
CBS 'Elementary'

Het was dan wel de zoveelste remake van het Sherlock Holmes-verhaal, deze Amerikaanse serie gaf er een draai aan die we nog nooit hadden gezien: John Watson werd omgetoverd tot Joan Watson, een vrouwelijke tegenspeelster voor Sherlock in de vorm van Lucy Liu. ‘Elementary’ loopt al sinds 2012 en zal stoppen na het zevende seizoen, dat in mei van start zal gaan. 

5. De ‘Avengers’-franchise

Disney Marvel

Geen serie op tv, maar wel een langlopende serie films: de Avengers-franchise van Marvel. Vanaf vorige maand konden we in de bioscoop gaan genieten van ‘Avengers: Endgame’. De ultieme climax van een decennium van 22 superheldenfilms, die tot op heden zo’n 15 miljard euro opbrachten en waarmee filmstudio Marvel het bioscooplandschap helemaal omgooide.

Toen ‘Iron Man’ in 2008 in première ging, zag het filmlandschap er helemaal anders uit. Superheldenfilms werden toen slechts sporadisch gemaakt en met zeer wisselend succes. ‘Iron Man’, met in de hoofdrol de ongewone, maar briljant gecaste Robert Downey Jr., veranderde alles. De ironische toon van ‘Iron Man’ sloeg aan bij bioscoopgangers wereldwijd en bracht een half miljard euro in het laatje. Het Marvel Cinematic Universe (MCU) was geboren, met in de hoofdrollen uiteenlopende superheldenkleppers als Thor, Captain America, Black Panther en Captain Marvel. Het idee achter MCU is dat alle films zich in dezelfde wereld afspelen, ook al kennen de personages elkaar in het begin nog niet. Later in de reeks kwamen de personages wél samen, om één grote vijand te verslaan, waar het verhaal al sinds 2008 naartoe bouwt. Elke film is zo een onmisbaar stukje in de puzzel die nu ‘Avengers: Endgame’ vormt.

6. ‘iZombie’

Ook 'iZombie' pakt in.
The CW Ook 'iZombie' pakt in.

‘iZombie’, het vreemde maar fascinerende verhaal over Liv Moore (actrice Rose McIver), een jong meisje dat opstaat uit de dood en merkt dat ze een zombie is, pakt dit jaar na vijf seizoenen in. Het laatste seizoen is deze maand van start gegaan op de Amerikaanse zender The CW en op Netflix. Het was een detectivereeks waarin wetsdokter Liv de doodsoorzaak van de moordslachtoffers in haar mortuarium kon achterhalen... door hun hersenen op te eten. Dan kreeg ze de laatste herinneringen van haar maaltijd te zien in visioenen. ‘iZombie' is ook in ons land te bekijken via Netflix. 

7. ‘Gotham’

Een beeld uit 'Gotham'.
photo_news Een beeld uit 'Gotham'.

In de wereld van Batman en The Joker hebben we al véél zien gebeuren, maar ‘Gotham’ was toch wel een waardige speler op dat vlak. In deze show, die stamt van 2014, is Bruce Wane zelf nog maar een kind, en draait het allemaal om inspecteur James Gorden, gespeeld door voormalig ‘The O.C.’-acteur Ben McKenzie. Vorige maand werd de laatste aflevering van de serie uitgezonden in de Verenigde Staten, na vijf seizoenen. ‘Gotham’ is in ons land te bekijken via Netflix. 

8 & 9. ‘Marvel’s Jessica Jones’ en ‘The Punisher’

Netflix

Netflix en Marvel stoppen met ‘Marvel’s Jessica Jones’ en ‘The Punisher’, zo maakten ze dit jaar in februari bekend. ‘Jessica Jones’ en ‘The Punisher’ waren de laatste Marvel-series die via Netflix te bekijken waren. Het komende derde seizoen van ‘Jessica Jones’ zal het laatste zijn, voor ‘The Punisher’ volgt er geen nieuw materiaal meer. 

Het nieuws kondigde dan ook onrechtstreeks het einde van het Marvel-tijdperk op Netflix aan. Netflix schrapte eerder al de Marvel-reeksen ‘Daredevil’, ‘Luke Cage’ en ‘Iron Fist’. Hoewel alle series goed ontvangen werden, is dit hoogstwaarschijnlijk een gevolg van de lancering van Disney+, een streamingdienst waarop The Walt Disney Company (eigenaar van de Marvel Studio’s) al hun eigen materiaal wil aanbieden. Ze staan daarmee dus rechtstreeks in concurrentie met Netflix, het platform waarmee ze eerst nog zo graag wilden samenwerken. Het was de bedoeling dat deze vijf series zich in hetzelfde universum bleven afspelen, waardoor er af en toe een crossover mogelijk zou zijn en de personages elkaar ooit konden ontmoeten. 

Punisher
Netflix Punisher

10. ‘The Gifted’

The Gifted
Fox The Gifted

Ook een reeks van onder de Marvel-paraplu: ‘The Gifted’ was gebaseerd op het verhaal van de X-Men, maar toont de kant van deze wereld waarin mutanten worden opgejaagd en opgesloten door ‘normale’ mensen. De serie liep voor twee seizoenen, waarvan het laatste dit jaar in februari werd uitgezonden in de Verenigde Staten. Het probleem zat bij de kijkcijfers. ‘Slechts’ een kleine twee miljoen mensen keken op vrijdagavond ‘The Gifted’, niet bepaald een hoogvlieger voor zender Fox. ‘The Gifted’ was in België te zien op Q2. 
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Thomas Buick

  Dat je er van kan genieten is een ding Christine, maar welke goede dialogen denk jij aan? Haal de lachband weg en enkel een awkward gezever blijft over. Zo jammer dat de grappen altijd ten koste van iemand moeten gaan (de dames of de geeks zelf). De grap is vaak dat de dialoog nodeloos complex/awkward is. Dat raak je toch beu?

 • Christine Laevers

  The Big Bang Theory ; ik kan er eindeloos van genieten. Natuurlijk kon het niet blijven duren. Wie de personages heeft bedacht en de dialogen heeft geschreven : chapeau!

 • Nico Dakman

  Supernatural is het enige dat ik ga missen in deze reeks maar de clifhanger van het einde van seizoen 14 was wel geweldig. Avengers tellen eigenlijk niet echt mee, ze gaan niet echt stoppen met superhelden van avengers sorry veel te veel geld er komt al een nieuwe spiderman uit binnekort.

 • Wouter Van de Walle

  Echt spijtig, fantastische serie, altijd van genoten

 • Marko Decandt

  Johan commère, op Q2 zijn er momenteel al heruitzendingen van the big bang theory :-)