Van vluchteling tot multimiljonair: "In het begin sliepen we in asielcentra"

Op zijn dertiende verhuisde hij met zijn familie van Iran naar Nederland zonder een cent op zak. Op zijn 29e was hij multimiljonair en op zijn 30e kasteelheer. Salar Azimi en zijn broer Sasan zijn twee van de nieuwe rijke gezichten die vanaf februari te zien zijn in The Sky Is The Limit. Want die rijkdom, die mag gezien worden.

Intussen zijn het ingeburgerde Zeeuws-Vlamingen, maar dat was ooit wel anders. Salar (34) en Sasan (30) Azimi hebben een hele weg afgelegd van Iran tot een plaatsje in The Sky Is The Limit. "Toen we in 1995 naar Nederland vluchtten, verbleven we eerst in asielcentra. Met z'n vieren op een kamertje", vertelde Salar in een interview met pzc.nl. De man was echter niet van plan om dat zijn leven te laten bepalen.

Op Facebook en in interviews legt hij steeds zonder schroom uit hoe hij opklom tot multimiljonair. Hij nam Nederlandse les en volgde een goede opleiding in bedrijfsmanagment. "Voor mijn afstudeeropdracht schreef ik een ondernemingsplan voor een gsm-zaak in Sluis. Het was een mooi plan, dus ging ik het uitvoeren. Wij zijn begonnen met 4.500 euro van het spaargeld van mijn (Nederlandse, nvdr) vrouw, 4.500 euro van mijn spaargeld en 1.000 euro studentenkrediet van Postbank. Het was meteen een succes."

Van daaruit ging de man investeren in onder meer telecomzaken, de horeca (waaronder ooit een restaurant in Knokke) en vastgoed. De manier tot succes, meent hij in een interview met Toonbeeld. "Als je in verschillende sectoren zit, en in eentje gaat het minder goed, dan heb je de rest nog." Combineer die strategie met "keihard werken, discipline en doorzettingsvermogen", en je hebt een succesformule.

Salar AZimi en zijn vrouw Annika de Ruijsscher
Photo News Salar AZimi en zijn vrouw Annika de Ruijsscher
Sasan Azimi en zijn vrouw Ziba Sharbati
Photo News Sasan Azimi en zijn vrouw Ziba Sharbati

Gouden Lamborghini
Kleine broer Sasan stapte mee in het imperium van zijn broer, en intussen zijn de twee stinkend rijk. En daar lopen ze ook mee te koop. Samen kochten ze twee jaar geleden kasteel Elderschans bij Aardenburg. Hij woont er nu met zijn eigen gezin, zijn broer en zijn vrouw, en zijn ouders. "We hebben allemaal een eigen etage. We wonen apart en toch samen. Ideaal." Het kasteel kreeg een enorme makeover en werd ingericht met de meest luxueuze materialen en spullen.

In een interview met PowNews in 2013 mocht een journalist een blik werpen in het kasteel. Salar toont daarin uitgebreid zijn gouden Lamborghini en peperdure wijnkelder, en kruipt op het balkom om wat flessen champagne leeg te spuiten. Hij droomt naar eigen zeggen ook van een privéjet en is niet vies van een luxueus reisje.

De twee zullen echter nooit vergeten waar ze vandaan komen. "We zijn rijk geworden door keihard te werken en weinig te slapen, en we hebben nooit opgegeven. Altijd vooruit gekeken, altijd onze doelen gehad." Hij is trots op zijn geboorteland, maar ook heel blij dat Europa hem alle kansen heeft gegeven. "Wij moeten dit land samen opbouwen en mooier maken dan het is. Het is prachtig dat Nederland ons zo'n kansen biedt. Gas geven!"