Van Meryl Streep tot George Clooney... waarom niémand nog te groot is voor tv

Meryl Streep in 'Big Little Lies'.
HBO Meryl Streep in 'Big Little Lies'.
Vroeger trokken grote Hollywoodsterren steevast hun neus op voor tv-werk, maar dat is de laatste jaren volledig veranderd. Nu bepaalde zenders zoals Netflix en HBO net zoveel aanzien hebben als bepaalde filmstudio’s, voelt niemand zich nog té groot voor tv. Integendeel.

Tv is weer hip, en dat weten ook wereldsterren zoals Meryl Streep en George Clooney. Waar er vroeger nog een uitgesproken verschil was tussen een filmster en een tv-ster, is er nu alleen nog ‘hot or not’. En laat ons eerlijk zijn, tv is de laatste tijd véél hotter dan film. Met haar drie Oscars is Meryl Streep dé koningin van de oudere Hollywood-garde. In andere tijden zou iemand als zij er zelfs nooit aan gedacht hebben om te acteren in een populaire dramareeks als ‘Big Little Lies’, maar vandaag beseffen zelfs legendes als Meryl dat de schermen soms wat kleiner moeten worden als je groot wil blijven. 

‘Big Little Lies’, een HBO-reeks over enkele moeders die verstrikt raken in een moordzaak, is trouwens het schoolvoorbeeld van een trend die al langer aan de gang is. In de reeks zien we niet alleen Meryl, maar ook Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Shailene Woodley en Zoë Kravitz. Veel sterrenstof dus. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

Weg naar succes

Tv is namelijk dé weg naar succes anno 2019. Met zowel veel culturele als financiële invloed is het platform plots aantrekkelijker dan ooit. Neem nu bijvoorbeeld ‘Game Of Thrones’, een HBO-reeks die zo populair werd dat ze nobele onbekenden als Emilia Clarke en Kit Harington (respectievelijk hoofdrollen Daenerys Targaryen en Jon Snow) katapulteerde tot enkele van de meest geliefde acteurs van hun tijd. Tv-shows op Netflix hebben evenveel geloofwaardigheid als films die enkel in de bioscoop gedraaid kunnen worden. En bovendien: steeds minder kijkers trekken naar die bioscopen, omdat streamingzenders hen thuis in hun eigen zetel meer dan genoeg kunnen voorschotelen. Sterker nog: bingewatchen is tegenwoordig ieders favoriete hobby. En tenzij je een héél lange filmreeks hebt, zoals de Avengers van Marvel, kan dat nu eenmaal niet met films. Tv-reeksen hebben tot slot ook de reputatie om meer vooruitstrevend te zijn op vlak van diversiteit dan prenten op het grote scherm. 

Emilia Clarke als Daenerys ‘Khaleesi’ Targaryen: een totale onbekende voor de start van ‘Game Of Thrones’. Ondertussen is ze wereldberoemd en werden er zelfs kinderen naar haar vernoemd. Een sterrenstatus die ze waarschijnlijk nooit had kunnen bereiken met slechts één film.
© Helen Sloan/HBO/The Hollywood Emilia Clarke als Daenerys ‘Khaleesi’ Targaryen: een totale onbekende voor de start van ‘Game Of Thrones’. Ondertussen is ze wereldberoemd en werden er zelfs kinderen naar haar vernoemd. Een sterrenstatus die ze waarschijnlijk nooit had kunnen bereiken met slechts één film.

Cliché cinema

Dat terwijl cinema lijkt vast te zitten in clichés: remakes, prequels, sequels en biografische films. Om nog maar te zwijgen over het gebrek aan degelijke rollen voor vrouwen boven de veertig. “Al die getalenteerde vrouwen die in de achtergrond echtgenotes en vriendinnetjes van de mannelijke held moesten spelen, ik had er genoeg van”, aldus Reese Witherspoon, die ‘Big Little Lies’ samen met Nicole Kidman en Laura Dern produceerde. “Op tv is er gewoon meer plaats voor vrouwen én voor het vrouwelijke kijkpubliek, dat trouwens heel groot is, maar vaak genegeerd wordt.” 

Ook Amy Adams, die onder andere te zien was in de films ‘Enchanted’ en ‘Now You See Me’, ging vorig jaar in zee met HBO voor de reeks ‘Sharp Objects’.

Ook mannen

Maar het zijn lang niet alleen vrouwen die richting het kleine scherm trekken. Ook George Clooney, de nochtans zo hard heeft gevochten om los te breken van zijn rol als Dr. Ross in ‘E.R.’, is vandaag terug op tv te zien in ‘Catch 22'. Sean Penn was al te zien in ‘The First’ en duikt binnenkort opnieuw op in ‘America Lion’. Matthew McConaughey was in 2014 al te zien in de HBO-reeks ‘True Detective’. 

George Clooney in 'Catch 22'.
YouTube George Clooney in 'Catch 22'.

Team streaming

Dat terwijl Julianne Moore de hoofdrol wegkaapt in ‘Lisey’s Story’, een nieuwe reeks voor Apple TV. Want ook op de streamingplatformen vallen er veel sterren te spotten. Julia Roberts werd opgepikt door Amazon Prime, waar ze de hoofdrol krijgt in de serie ‘Homecoming’. Renée Zellweger, die we nog kennen uit ‘Bridget Jones’ Diary’, tekende bij Netflix voor de veelbesproken reeks ‘What/If’. Tv, en zeker streaming, is goed voor een bepaald soort zeitgeist cachet: het oogt moderner en stelt jezelf voor aan een jonger publiek. De meeste sterren letten er ook op dat ze niet té lang in dezelfde serie te zien zijn, zodat ze niet afgezaagd kunnen worden. 

Renée Zellweger in de Netflix-reeks ‘What/If’.
Netflix Renée Zellweger in de Netflix-reeks ‘What/If’.

Afwezigen

Enkele opvallende afwezigen in die lijstjes zijn onder andere veteranen als Brad Pitt, Tom Cruise en Johnny Depp. Maar of zij zichzelf ook écht te groot vinden voor tv, of gewoon nog niet het juiste project hebben gevonden, is nog maar de vraag. Pitt werkte bijvoorbeeld achter de schermen al mee aan de prestigieuze reeks ‘The O.A.’, en volgens betrouwbare bronnen overweegt hij het al een tijdje om in een korte serie mee te spelen, om zijn geloofwaardigheid bij jongeren op te krikken. 

Moeten we nu de Oscar Academy bellen om te zeggen dat ze vanaf volgend jaar beter overschakelen van films naar tv-projecten? Nee. Film blijft een miljoenenbusiness die niet snel uit zal doven. Dat werd nog maar eens bewezen door ‘Avengers: Endgame’, de prent die deze week het box office wereldrecord aller tijden brak met een spetterende opbrengst van 855.364.654 dollar. Wat we wél kunnen concluderen is dat tv niet langer het marginale broertje van de filmwereld is, maar een volwaardige tegenhanger die niet meer moet onderdoen voor Hollywood, en eindelijk mag meespelen met de grote jongens. 

Nicole Kidman in ‘Big Little Lies’.
DR Nicole Kidman in ‘Big Little Lies’.
Matthew McConaughey in ‘True Detective’.
True Detective Matthew McConaughey in ‘True Detective’.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Louis Bouduin

    Tja, uitmuntende Netflix is nu eenmaal veel leuker vertier dan de zoveelste remake van een remake in een popcorn kathedraal. Wetmatigheden zijn er niet voor niets.