Van Japanse animatie tot Duitse politieagenten: dit zijn de langstlopende tv-shows ter wereld

‘Grey's Anatomy’ wordt de langstlopende ziekenhuisserie, maar wat zijn die andere langlopende tv-shows?
Grey's Anatomy ‘Grey's Anatomy’ wordt de langstlopende ziekenhuisserie, maar wat zijn die andere langlopende tv-shows?
Nu ‘Grey’s Anatomy’ dankzij twee extra seizoenen officieel de langstlopende ziekenhuisserie ooit wordt, vroegen we ons af wat dan die andere langstlopende tv-shows zijn. Omdat de lijst te lang is om helemaal te brengen, selecteerden we 14 genres die we allemaal kennen. De resultaten zijn soms best verrassend. 

Auto’s

Richard Hammond, James May en Jeremy Clarkson, het originele ‘Top Gear’-team
anp Richard Hammond, James May en Jeremy Clarkson, het originele ‘Top Gear’-team

In deze categorie wint - hoe kan het ook anders - ‘Top Gear’. De Britse autoshow werd van 1977 tot 2001 uitgezonden, en vervolgens van 2002 tot nu. Er werden al meer dan 680 afleveringen uitgezonden. Richard Hammond, James May en Jeremy Clarkson presenteerden de show jarenlang en met groot succes, maar in 2015 werd Clarkson ontslagen na agressie op de set. Het team werd vervangen door Chris Evans (die ondertussen ook al opstapte), Matt LeBlanc, Rory Reid en Chris Harris.

Kinderprogramma

De presentatoren van ‘Blue Peter’ in 2009: Joel Defries, Andy Akinwolere en Helen Skelton
BBC De presentatoren van ‘Blue Peter’ in 2009: Joel Defries, Andy Akinwolere en Helen Skelton

Het Britse kinderprogramma ‘Blue Peter’ werd voor de eerste keer uitgezonden in 1958 en loopt nog steeds. Het programma telt dan ook al meer dan 5.000 afleveringen. Opvallend is dat elke aflevering van 1964 nog in de BBC-archieven bewaard is gebleven - uitzonderlijk voor programma’s uit die periode. 

Comedy

De Japanse show ‘Yoshimoto Shinkigeki’ wint de prijs voor langstlopende comedyprogramma. De show wordt al sinds 1962 uitgezonden en is nog steeds een groot succes in haar thuisland. De populaire muziekgroep BTS kwam al eens langs in het programma en de show is in sommige landen ook op Netflix te zien. 

Actualiteit

Het Britse ‘Panorama’ is al sinds november 1953 te zien op BBC. De reeks brengt wekelijks indringende documentaires van een half uur tot een uur. De meest bekende ‘Panorama’-documentaire is waarschijnlijk het interview uit 1995 met prinses Diana. Die vertelde naar haar scheiding openlijk over de geruchten die de ronde deden over haar privéleven. 

Spelshow

Bertrand Renard, Laurent Romejko en Arielle Boulin-Prat in de studio van ‘Des chiffres et des lettres’
France 3 Bertrand Renard, Laurent Romejko en Arielle Boulin-Prat in de studio van ‘Des chiffres et des lettres’

Het Franse ‘Des chiffres et des lettres’ kent meer dan 20.000 afleveringen. Niet verwonderlijk, want de show werd voor de eerste keer in 1965 uitgezonden en loopt nog steeds. Ook in België liep er een tijdje een Vlaamse versie, van 1989 tot 1993 op VTM. Het programma, dat ‘Cijfers en Letters’ heette, werd gepresenteerd door Zaki. 

Medische soapopera

‘General Hospital’, een Amerikaanse ziekenhuisshow, sleept de prijs in de wacht van langstlopende medische soapopera. Het programma wordt sinds 1963 uitgezonden en telt al meer dan 14.000 afleveringen. Onder andere Roseanne Barr, James Franco en Elizabeth Taylor speelden een gastrol in de reeks. 

Nieuwsuitzending

Katie Couric was de eerste vrouwelijke presentatrice van het ‘CBS Evening News’
AP Katie Couric was de eerste vrouwelijke presentatrice van het ‘CBS Evening News’

Zowat elk land heeft zijn eigen nieuwsprogramma, maar die van het Amerikaanse ‘CBS Evening’ telt al de langste levensduur. In 1948 werd de uitzending voor de eerste keer geprogrammeerd, en sindsdien werden er meer dan 16.400 afleveringen uitgezonden.

Politieshow

Götz George speelde 29 afleveringen lang een hoofdrol in ‘Tatort’
Götz George speelde 29 afleveringen lang een hoofdrol in ‘Tatort’

Geen ‘CSI’ of ‘Criminal Minds’ hier: het Duitse ‘Tatort’ is de langstlopende politieshow ter wereld. In 1970 werd de eerste aflevering uitgezonden en de show loopt nog steeds. Ondertussen telt het programma al meer dan 1.060 afleveringen. 

Realityshow

Wie bij realityshow spontaan aan programma’s als ‘Temptation Island’ of ‘Big Brother’ denkt, is eraan voor de moeite. De Noorse realityshow ‘71 Grader Nord’ is van een heel ander kaliber. Het programma, waarin kandidaten een avontuurlijke tocht dwars door Noorwegen maken, kende ook vier Vlaamse seizoenen (‘71° Noord’). De Noorse versie wordt al sinds 1999 uitgezonden. 

Sciencefictionreeks

Jodie Whittaker kruipt sinds 2005 in de huid van ‘Doctor Who’.
BBC Jodie Whittaker kruipt sinds 2005 in de huid van ‘Doctor Who’.

De Britse serie ‘Doctor Who’ werd van 1963 tot 1989 uitgezonden, in 1996 en van 2005 tot op het heden. De reeks telt al meer dan 851 afleveringen en is daarmee de langstlopende sciencefictionserie. Door regelmatig van hoofdpersonage te veranderen (de reeks kende al vijftien verschillende ‘Doctors’) blijft het interessant voor de kijkers.

Soap

Sinds 2010 - na de annulering van ‘As The World Turns’ - is het Britse ‘Coronation Street’ de langstlopende soap ter wereld. De serie loopt al sinds 1960 en telt meer dan 9.000 afleveringen. Daarmee is acteur William Roache ook meteen de soapacteur met de langste staat van dienst.

Talkshow

‘The Tonight Show’-presentator Jimmy Fallon ontving onder andere voormalige president Barack Obama.
REUTERS ‘The Tonight Show’-presentator Jimmy Fallon ontving onder andere voormalige president Barack Obama.

Er zijn massa’s talkshows in de Verenigde Staten, maar eentje is beduidend populairder dan de andere: ‘The Tonight Show’ telde al 12.354 afleveringen. Niet verwonderlijk, voor een show die al sinds 1954 wordt uitgezonden. Het programma kende al verschillende presentatoren, waarvan Jay Leno, Conan O’Brien en Jimmy Fallon (de huidige host), de bekendste zijn.

Geanimeerde tv-reeks

Sazae-San
Sazae-San Sazae-San

‘Sazae-San’, een Japanse animatiereeks, werd voor het eerst uitgezonden in 1969. Sindsdien zijn er al meer dan 7.400 afleveringen uitgezonden. De reeks, over een vrijgevochten vrouw en haar familie, is gebaseerd op een stripje in de krant. De animatiereeks werd in het begin enkel gesponsord door Toshiba, dus verschenen er regelmatig producten van het elektronicabedrijf in de serie. Later kwamen er nog andere sponsors bij. 

Geanimeerde sitcom

‘The Simpsons’ is dan weer de langstlopende geanimeerde sitcom. Er werden al meer dan 635 afleveringen van uitgezonden, en in februari 2019 maakte FOX bekend dat er nog twee extra seizoenen (31 en 32) aankomen. Hoewel het succes in eigen land licht tanende is, blijft de serie een goudmijn, door onder andere uitzendingen in het buitenland. De serie won onder meer 33 Emmy’s. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • WILLY ZACHEL

    Maar de kwaliteit is er niet op vooruit gegaan die Tatort's van vandaag de dag zijn gewoon idioot belachelijk

  • Sven Raes

    Klopt niet, de langst lopende ziekenhuis serie is de ziekenhuis serie van de BBC Casualty loopt sinds jaren 80