Ga naar de mobiele website
^ Top

Twin Peaks is terug met moord en mysterie. Maar het kan niet tippen aan wat er écht allemaal gebeurde in het plaatsje waar de tv-reeks werd opgenomen

rv
Soms is de realiteit angstaanjagender dan de fictie en geloof het of niet, dat is ook het geval voor Twin Peaks. De cultreeks biedt nochtans een stevige dosis moord en mysterie, maar dat is niets in vergelijking met wat er zich écht al allemaal afspeelde in het plaatsje waar de serie werd ingeblikt.

6 maart 1999: Dayva Cross (toen 39) steekt zijn vrouw en twee van zijn stiefdochters dood in hun huis in Snoqualmie. Het is negen jaar na de première van de legendarische reeks van David Lynch en de plaats van de misdaad ligt aan de bosrijke weg die wereldberoemd werd door het bord 'Welkom in Twin Peaks, 51.201 inwoners'. Cross houdt een derde stiefdochter urenlang gegijzeld in zijn slaapkamer. Hij sleept haar alleen af en toe mee naar buiten als hij zijn wijnglas wil bijvullen.

Ontsnappen
Het 13-jarige meisje slaagt er uiteindelijk in te ontsnappen. De politie vindt Cross later uitgeteld op zijn bed, terwijl hij een sigaret rookt. De misdaad schokte het dorpje, dat al op de toppen van zijn tenen liep. Want twee weken daarvoor had een hond ook al een griezelige trofee meegebracht uit het woud: een stuk van een hand, dat de politie later identificeerde als een onderdeel van een vrouwenlichaam. (lees hieronder verder)

Dayva Cross.
rv Dayva Cross.

Nochtans wordt er wel vaker een lichaam gevonden in het plaatsje op vijftig kilometer van Seattle, dat de hele tijd in mist en mysterie gehuld lijkt te zijn. Door ongevallen bijvoorbeeld, met wandelaars of skiërs. Maar de wouden blijken ook in trek om menselijke resten te verbergen.

"Ik zou niet gezegd willen hebben dat we een dumpplaats zijn", aldus sergeant en woordvoerder Cinci West, die werkt voor de sheriff van King County. "Maar we hebben wel al wat lichamen gevonden in dit gebied. Sommigen zijn wandelaars die verongelukt zijn, anderen zijn uit het leven gestapt en van nog anderen is het niet te bepalen wat er precies gebeurd is. Er zijn ook slachtoffers van misdaden."

Vreemd
Vreemd vindt ze het niet. "Seattle is een erg dichtbevolkte stad", klinkt het. "Snoqualmie Valley is het eerste echt verlaten gebieden daarbuiten."

En dat wist ook de Green River Killer, een decennium voor Twin Peaks op de televisie kwam. Gary L. Ridgway - die omschreven wordt als een van de meest actieve seriemoordenaar van de Verenigde Staten - was actief in het gebied en leidde speurders in 2003 onder meer naar de resten van April Buttram (17). Zij was 20 jaar daarvoor verdwenen en een van de minstens vijf vrouwen die hij in en rond Snoqualmie begroef. De vrachtwagenschilder joeg op meisjes die aan de rand van de maatschappij leefden en beweerde zelf dat hij in totaal 48 dodelijke slachtoffers maakte.

Baby Kimball
In 2014 werd een klein lichaampje gevonden naast een eenzame landweg tussen Snoqualmie en North Bend. Het meisje was in een handdoek gewikkeld en werd Baby Kimball genoemd, naar de beek waarbij ze ontdekt werd. Drie jaar later is nog altijd niet duidelijk wie ze is. En hoe en waarom ze stierf. Op de plek waar ze lag, richtten bewoners wel een klein schrijn op om haar te gedenken. (lees hieronder verder)

Gary L. Ridgway.
ap Gary L. Ridgway.
Enkele van de slachtoffers van de Green River Killer. Onderaan rechts April Buttram.
ap Enkele van de slachtoffers van de Green River Killer. Onderaan rechts April Buttram.
Ridgway toont een van de plaatsen waar hij een slachtoffer achterliet.
reuters Ridgway toont een van de plaatsen waar hij een slachtoffer achterliet.

Mark Lindquist, die voor het Openbaar Ministerie werkt in het naburige Pierce County, heeft zo zijn eigen theorie over de lugubere reputatie van Snoqualmie. "Het is een mythe die zichzelf in stand houdt", vertelt hij. "Op het moment dat een plaats bekend wordt voor iets, dan zal dat op die manier in het bewustzijn van de mensen worden opgenomen en meer van hetzelfde aantrekken."

Twin Peaks Experience
En het wordt ook wel gecultiveerd. De Salish Lodge & Spa - het échte Great Northern Hotel uit Twin Peaks - biedt nu de première van het nieuwe seizoen nadert aan fans de 'Twin Peaks Experience', waarbij ze een Dale Cooper-cocktail krijgen en de serie kunnen bingewatchen op hun hotelkamer. En in het Twede's Cafe - Twin Peaks' Double R Diner - verkoopt 'A Damn Fine Cup of Coffee' en 'Twin Peaks Cherry Pie'. En de obers, die zitten allemaal in een T-shirt van de show.

Hier kan je een video vinden waarin de eerste twee seizoenen van Twin Peaks worden samengevat. Zo ben je weer helemaal mee als het nieuwe seizoen volgende week van start gaat.

Meer over1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Renzo De Hond

    Leuk voor de lokale middenstand. Die kunnen nu opnieuw een graantje meepikken van het succes van de reeks.

Meld een bug