Tv-recensie: 'Van Algemeen Nut' (Eén) ★★ ☆☆☆

© Sofie Silbermann
Het is de afgelopen jaren stillekes geweest rond Steven Van Herreweghe. Zes jaar na zijn vertrek naar VIER, keerde het Kuifje van de openbare omroep gisteren terug naar het huis van vertrouwen. Om oude kijkcijferrecords te breken. Al moet dat laatste nog blijken. Eén ding is wel zeker: de ‘terugbeweging’ werkt het beste voor Van Herreweghe.

Net zoals met ‘De Jaren Stillekes’ dook de presentator voor zijn nieuwste programma ’Van algemeen nut’ in de VRT-archieven voor een nostalgische trip door 65 jaar openbare omroep. In tegenstelling tot ‘De Jaren Stillekes’ draait het in ‘Van algemeen nut’ niet om één bekende centrale gast, maar om een selectie aan bekende en onbekende mensen die ooit 'van algemeen nut waren voor de openbare omroep'. Van toevallige passanten, ex-presentatoren over boze briefschrijvers en in-huismedewerkers. Zo werd onder meer Rani De Coninck in aloude ‘Merlina’-stijl op de bank van Steven gezapt. 24 jaar geleden begroette de ‘Droomfabriek’-presentatrice de Vlaamse huiskamers vanop het kraambed na een rekenfout in de gezinsplanning.

Rani De Coninck
VRT Rani De Coninck

Dat tv-geschiedenis soms pijnlijk kan zijn, ondervond Sporza-journalist Stefaan Lammens toen hij als 19-jarige Club Brugge-fan opdook in een repo over hooliganisme, met een nektapijt dat hem nog tot het einde van zijn loopbaan zal achtervolgen. En ook daarna is een mens nooit gerust. Vraag dat maar aan West-Vlaming Robert die 45 jaar na datum met zijn keurig getypte klachtenbrief werd geconfronteerd waarin hij pleitte voor ‘meer werkvolk’ en ‘minder moord’ op de VRT. De zaterdagavondfilm van komend weekend wordt er één ter ere van Robert met 'gegarandeerd geen enkele moord’. Aan leuke trucjes geen gebrek.

Is het van algemeen nut dat Steven Van Herreweghe terug is op de VRT? Niemand die zo fijnbesnaard en fijnmazig tv-geschiedenis kan doorploegen. Al kan een mens zich natuurlijk afvragen hoeveel collectief geheugen er moet in stand gehouden worden. En of er niet eens dringend een schoonmaak moet gebeuren in de kelders van de Reyerslaan.

Misschien moet het beste nog komen? Misschien ook niet. Het is in ieder geval niet slecht dat Van Herreweghe z'n ambities heeft bijgesteld. De hoogmoed is duidelijk gaan liggen. De kuif ook. Een donderdagavond is immers geen zondagavond. En een ’Van algemeen nut’ geen nieuwe ‘De Jaren Stillekes’.

Stefaan Lammens
VRT Stefaan Lammens20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frank Louman

  Peter Nols , uw commentaar heeft een intellectuele waarde van nul. Terug naar de papschool maat.

 • Peter Nols

  Je moet toch wel van het niveau nva-kiezer zijn om zo'n programma te willen zien en het dan ook nog goed te vinden ook, arm dom Vlaanderen, vele van die kijkers zouden zelfs niet meer slagen in de kleuterklas.

 • pol declercq

  leuk programma. kijk zeker verder. verdient 4*

 • Frank Masui

  Eindelijk eens een top film op zaterdag maar nee als stunt gaan ze hem vervangen. Om die ouwe plezier te doen die toch al om negen uur in zijn bed ligt.

 • Gino Trubbels

  Leuke 1e uitzending. Vervolg afwachten.