Tv-recensie: 'Op de man af' (Eén) ★★★☆☆

© VRT

Een VRT-gezicht dat extreme uitdagingen aangaat, waar hebben we dat nog gehoord? Het monopolie van Tom Waes werd gisteravond sans pitié gekraakt door Saartje Vandendriessche. In ‘Op de man af’ gaat de ex-omroepster niet alleen de strijd aan met haar eigen ego maar laat ze zich zeven weken lang uitdagen door een bekende man in een discipline die hij kiest. Een soort ‘battle of the sexes’ dus: een meer dan relevant thema in #metoo-tijden.

Het mag weinig verrassend heten dat de VRT hiervoor Vandendriessche opviste: een vrouw die overduidelijk zot is van sport en met genoeg opgekropte frustratie zit ten opzichte van het mannelijke geslacht om ze fysiek te lijf te gaan. Zelfs wanneer ze zo aaibaar zijn als callboy Rik Verheye, het eerste stootkussen van Vandendriessche. "Is dat een sportieve?", richtte Saartje verbaasd de blik naar haar twee coaches. "Saartje, ik heb voor u een sport gevonden waarin ik u perfect legaal mag rammen", klonk het grensoverschrijdend bij haar tegenstrever. Uiteindelijk bleek het te draaien rond het WK Bangerstox in Warneton, één van de meest roekeloze autoraces ter wereld. Paniek in de ogen van de 42-jarige mama: "Als ik die wrakken zie, zijn dat misschien ook wrakken van mannen die erin rijden."

Ik ben blij dat ik niet langer de aandrang voel om weg te zappen wanneer ik Vandendriessche op tv zie verschijnen - ooit was dat anders.

Enter Jimmy, de rondbuikige autopiloot die zowel Saartje als Rik afzonderlijk leerde ‘botsen’ en ‘in de poep pakken’. “Probeert uit de muren te blaajven met awe snoojt” - “En hoe doede da?” - “Ja, ervan wegsturen hé”. Jimmy. Genie. Uiteindelijk knalde Saartje recht in de betonnen vangrail. Huilen deed ze, plooien niet. "Een vrouw met ballen aan heur lijf", oordeelde Jimmy. Dat kregen we gisteravond niet meer officieel bevestigd.

Ik ben blij dat ik niet langer de aandrang voel om weg te zappen wanneer ik Vandendriessche op tv zie verschijnen - ooit was dat anders. Ik voelde zelfs ontgoocheling toen Verheye het pleit won. Saar plant de komende weken revanche op onder meer een steile ijspiste en de hoogste klimmuur ter wereld. Ik denk dat ik nog eens solidair ga afstemmen op Eén. #metoo voor iedereen die het daarmee eens is.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jurgen Van Den Bergh

  Bwaa, niet slecht. Maar wat is de bedoeling van die twee coaches die hun nutteloze functie dan ook nog eens veel te serieus nemen? Aan de Jimmy te zien moest je daar toch niet echt in goede conditie voor zijn. Ik heb dus goed gelachen met de fitness - en reactie oefeningen van Saartje. Maar we zullen de volgende afleveringen afwachten.

 • Peter Buyck

  Als je geld moet verdienen met een 'battle of the sexes' ben je laag gevallen. Ieder heeft talenten. Er zijn mannen die sterk zijn in 'meestal door vrouwen' en er zijn vrouwen die het onderspit delven voor krak dezelfde taken.

 • patrick morel

  Iedere zender heeft zijn kliekje dat je altijd terug ziet, tot vervelens toe, een reden om niet te kijken voor mij.

 • Alfons Verbist

  Recensie : 1 1/2 * Vervelend dat altijd dezelfde personages worden opgevist. Kan mogelijk boeiender met minder bekende of onbekende personen.