Tranen bij exit in ‘Thuis’: Kaat trekt de deur achter zich dicht 

Papa Frank wuift zijn dochter Kaat uit.
VRT Papa Frank wuift zijn dochter Kaat uit.
Kaat is uitgewuifd in ‘Thuis’. Het transgender personage knuffelde iedereen nog één keer bijna dood, pinkte een laatste traan weg en vertrok vervolgens op wereldreis. “De taak van Kaat is volbracht.”

Leen Dendievel zal niet meer te zien zijn in de soap, maar had daar zelf om gevraagd. De actrice wil zich voortaan concentreren op andere rollen. Dat zijn er nogal wat, want ze zit dit seizoen in vijf producties: ‘De Crème Glace Oorlog’, ‘Vrijen Met Dieren’, ‘Slisse en Cesar’, de jubileumshow van Jan Van Dyke en ‘Brasschaatse Huisvrouwen’ met ‘Mooi En Meedogenloos’-acteur Ronn Moss.

Bij ‘Thuis’ zijn ze niet van plan om na Kaats vertrek een andere transgender in de soap te laten opduiken. “Wij zijn bij ‘Thuis’ niet bezig met het afvinken van lijstjes van minderheidsgroepen, maar wel pure verhalenvertellers”, laat ‘Thuis’-producer Hans Roggen weten.

Verheugd

Berdache België, een vereniging voor ouders en familie van transgenderkinderen, was verheugd met de aanwezigheid van Kaat in ‘Thuis’. “Elk moment dat een transgender persoon of personage op een positieve manier in beeld komt, juich ik toe, omdat het altijd deuren kan openen”, zegt Deni Monsecour van de vzw. “Het kan duwtjes geven in de rug van personen, die zich anders voelen maar nog net dat ene duwtje nodig hebben om zich te outen of steun te zoeken. Dat effect merken we elke keer er een transgenderverhaal in de media komt. Dan is er altijd een grote instroom van nieuwe ouders die onze organisatie contacteren of hulp zoeken bij het multidisciplinaire Genderteam van het UZ Gent, waar we mee samenwerken.” 

“Dat was zo bij de transitie van Kaat in ‘Thuis’, maar ook na het optreden van Conchita Wurst op het Eurovisiesongfestival, de première van de film ‘Girl’ en de outing van bekende figuren, zoals Bo Van Spilbeeck en Sam Bettens. Dat Kaat in ‘Thuis’ te zien was, maakte het thema meer bespreekbaar en zal sommigen misschien zelfs geholpen hebben. Ik vermoed dat dat ook de bedoeling van de scenaristen was. Dat Kaat nu verdwijnt, hoeft echter geen slecht nieuws te zijn. Ik ga ervan uit dat de ‘Thuis’-kijkers haar na drie jaar niet meer als een transgender zien, maar als een vrouw. Je zou dus kunnen zeggen dat de taak van Kaat volbracht is. En dat actrice Leen Dendievel met Kaat wil stoppen, vind ik ook geen probleem. Ik heb haar meermaals ontmoet en weet dat het transgenderthema haar zeer nauw aan het hart ligt. En wellicht ook blijft liggen.”
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudolphe V.DeBaere

  Inderdaad, de bron aan fantasie is niet onuitputtelijk. Soms is het nogal met het haar getrokken

 • Jozef Van Schuerbeeck

  Weeral een groot drama. De kijkers zullen tranen met tuiten gehuild hebben.

 • Andrea Claes

  Ik kan me maar moeilijk voorstellen dat Frank en Simonne hun dochter nooit meer gaan zien. Waarschijnlijk zal Kaat nog wel terug opduiken, door iemand anders gespeeld?

 • vangeel guido

  Ja waarom doet die da nu?Ik was blij hoor toen ik op pensioen kon gaan en al die stress achter mij kon laten.Werken is geen plezier meer in dit land.

 • Lucas Vissers

  Trekt op niets meer ! Ze proberen nu met sex perikelen de serie te redden, dat is vrij duidelijk !