Tom Waes op zeehondenjacht in ‘Reizen Waes’: “Hard om te zien, maar er ís niets anders”

Tom Waes in ‘Reizen Waes’.
RV Tom Waes in ‘Reizen Waes’.
Op 16 december gaat op Eén het vierde seizoen van ‘Reizen Waes’ van start. Tom Waes (50) gaat daarin op zeehondenjacht. Dat is opmerkelijk, want de tv-maker is al jaren ambassadeur van Sea Shepherd, een internationale non-profitorganisatie die het leven in zee wil beschermen.

‘Reizen Waes’ trekt dit seizoen naar Europa. Waes doet er Noord-Ierland, Spanje, Polen, Isle of Man, IJsland, Azerbeidjan en Oekraïne aan. Hij bezoekt ook Groenland. Waes ging er samen met de Inuit op zeehondenjacht, en moest toekijken hoe één van hen vanop een paar honderden meters afstand twee zeehonden doodschoot. 

Een harde pil om te slikken. “Als ambassadeur van Sea Shepherd zou ik tégen die zeehondenjacht moeten zijn”, zegt Waes in tijdschrift Psycho­logies. “Maar daar besef je dat die mensen geen andere keuze hebben. Er ís niets anders. De grond is be­vroren, ze kunnen niets kweken, ze kunnen alleen leven van de visvangst en de zeehondenjacht.” 

De zeehondenjacht is er wel streng gereglementeerd. De Inuit schieten alleen wat ze nodig hebben om te overleven. “Natuurlijk was het hard om te zien, maar dit is geen commerciële jacht. Dit is een kwestie van overleven”, aldus Waes.

Tom Waes
BELGA Tom Waes13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Patrick bloemen

    Dat gaan we overslaan , met dit valt hij laag

  • FRANCIS vanoverschelde

    Kijk ik graag . Beter dan alle andere zever op tv . Top kerel die waes

  • Marilyn Des

    Correctie voor Martine Vandenbroeck:Hij gaat niet op jacht als toerist, meer mee met mensen die voor hun onderhoud op deze dieren jagen. Lees het artikel helemaal en niet enkel de titel.

  • Jurgen Van Den Bergh

    Zolang de productie die Inouit niet heeft gevraagd om te gaan jagen zodat ze iets hadden om te filmen heb ik er geen probleem mee.

  • Ronny Van de Wal

    De Inuit jagen deze dieren om te overleven en voor niks anders.Kleding, gebruiksvoorwerpen en voedsel(niets gaat verloren).Misschien hen sensibiliseren en hen voedsel uit de supermarkt aansmeren?En natuurlijk kleding uit de C&A......