Ga naar de mobiele website
^ Top

Tom Lenaerts maakt fictiereeks over gevallen tv-ster

Drie keer Tom: Tom Van Dyck, Tom Dewispelaere en Tom Lenaerts.
Photo News Drie keer Tom: Tom Van Dyck, Tom Dewispelaere en Tom Lenaerts.
Tom Lenaerts start deze week met de opnames van een gloednieuwe fictiereeks. 'Over Water' draait rond een gewezen tv-ster met een zware drank- en gokverslaving. "Het is zeker niet autobiografisch. Enfin... toch niet alles", lacht Lenaerts. De Antwerpse haven vormt het decor, en de topcast bestaat uit Tom Van Dyck, Tom Dewispelaere en Kevin Janssens.

'Over Water' is de eerste fictiereeks voor Eén van productiehuis Panenka, waar Lenaerts drie jaar geleden mee startte. Er is nog geen enkele scène gefilmd, maar nu al is er een tweede seizoen gepland - de opnames zijn voor volgend jaar - én het Duitse ZDF Enterprises legde al geld op tafel om reeks 1 en 2 internationaal te mogen verdelen. Lenaerts' droom om "ooit een meerdelige fictiereeks te maken die internationaal gaat" komt dus nu al uit.

De tv-maker is, samen met schrijver Paul Baeten Gronda, al twee jaar bezig met 'Over Water'. "Het was eigenlijk Paul die een reeks over de Antwerpse haven wilde maken. Al wandelend - letterlijk, want dat was voor ons de beste manier - zijn we beginnen nadenken. De Antwerpse haven is natuurlijk een toplocatie, je kan hier geen enkel slecht beeld schieten."

De locatie was er, dan nog het scenario. 'Over Water' draait rond John Beckers, ooit Vlaanderens favoriete tv-ster. Maar zijn zware drank- en gokverslaving sleurden hem een diep dal in. "Van zijn vrouw en twee kinderen krijgt hij nog een allerlaatste kans om zijn leven weer op de rails te krijgen en hun vertrouwen terug te winnen", vertelt Lenaerts.

Eens bekend, altijd bekend

Het hoofdpersonage gaat aan de slag in de haven en groeit uit tot de spilfiguur in de lucratiefste - en tegelijk ook de gevaarlijkste - handel aan de Antwerpse dokken: de drugstrafiek.

"De reeks gaat echt over mensen, over hoe John op het rechte pad wil geraken en hoe hij daar probeert te blijven. Het is zeker niet autobiografisch. Enfin... toch niet alles", lacht Lenaerts. "Nee, misschien schrijven Paul en ik wel over die dingen die we eigenlijk nooit willen meemaken. Wat ons triggert in het personage van John, is zijn bekendheid. In het echte leven is dat ook zo: iemand raakt bekend en dat is niet iets dat je zomaar kan resetten. Eens bekend, altijd bekend. Ook als je in de problemen geraakt of in situaties verzeilt waar je liever anoniem zou willen zijn."

Tom Dewispelaere, die met Lenaerts samenwerkte voor 'De Parelvissers', krijgt de rol van drankverslaafde tv-vedette John op zich. "Iemand met een alcoholverslaving spelen, is zeker niet gemakkelijk. Ik ben me al volop aan het voorbereiden door veel te lezen en documentaires te bekijken", zegt hij. "Het is een complex verhaal, want iemand die heel erg bekend is, moet een nieuw leven opbouwen. Het is net die combinatie die ik zeer interessant vind."

In het echte leven is dat ook zo: iemand raakt bekend en dat is niet iets dat je zomaar kan resetten. Eens bekend, altijd bekend. Ook als je in de problemen geraakt of in situaties verzeilt waar je liever anoniem zou willen zijn

Tom Lenaerts

Allesbehalve grappig

Ook Tom Van Dyck heeft er zin in. Hij kruipt in de huid van Carl Dockx, een eenzame man die samen met zijn kanarievogel Zorro in een huisje aan de rand van Antwerpen woont en ook in de haven werkt. "Mijn rol klinkt misschien grappig, maar dat is het allesbehalve. Dit is een drama, heel emotioneel en heel spannend. Echt een 'volle maaltijd' die je als acteur voorgeschoteld krijgt", aldus Van Dyck. Toen Lenaerts hem belde, was hij meteen verkocht. "Ik ben het scenario beginnen te lezen en moest geen seconde nadenken. Ik ken Tom trouwens heel goed, we hebben samen 'Met Man en Macht' geschreven." 

De cast telt ook nog enkele andere grote namen, onder wie Kevin Janssens, Jeroen Perceval, Ruth Becquart en Natali Broods. Deze week nog starten de opnames in Antwerpen. Er zijn 107 draaidagen gepland op 60 verschillende locaties. Lenaerts blijft de acteurs bij de opnames volgen als 'acteursregisseur.

"Op een gegeven moment hoop ik het wel te kunnen loslaten. Dit is anders dan 'Met Man en Macht' en 'De Parelvissers', toen heb ik echt álles zelf gedaan. Nu weet ik dat er voor sommige zaken andere mensen zijn, die beter in hun vak zijn", lacht hij.

In januari 2019 is 'Over Water' te zien op Eén.

Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Gesponsord

Meld een bug