Toen de Herald of Free Enterprise zonk, ging de BRT compleet de mist in: "De beloofde psychologische bijstand hebben we nooit gekregen"

De Herald of Free Enterprise van rederij Townsend Thoresen kapseisde op 6 maart 1987.
ASSOCIATED PRESS De Herald of Free Enterprise van rederij Townsend Thoresen kapseisde op 6 maart 1987.
Op 6 maart 1987 zonk de Herald of Free Enterprise voor de kust van Zeebrugge. De ramp kostte het leven aan 193 mensen. Journalist Reddy De Mey (74) was als een van de enige aanwezig tijdens de reddingsactie, maar toch draaide de verslaggeving van de toenmalige BRT compleet in de soep. Hij vertelt vanavond in 'Dank Dat U Bij Ons Was' op Canvas hoe dat kwam.

De ramp in 1987 deed iedereen beseffen dat de BRT hopeloos achterliep op de technologische vooruitgang in de journalistieke sector. Hoewel Reddy De Mey met zijn cameraploeg létterlijk op het gekapseisde wrak stond en toekeek hoe de lichamen van de slachtoffers met touwen naar boven werden getrokken, duurde het toch uren voor de beelden ook op tv te zien waren. 

"Geloof het of niet, maar iemand moest onze beelden naar Egem bij Pittem rijden, waar een zendmast van de BRT stond. Daar moest de conciërge de deur opendoen zodat we onze beelden konden doorsturen. Het toppunt is dat niet de BRT, maar de Franstalige RTBF de beelden als eerste uitzond. De eind­redacteur van de BRT wou de beelden van de lichamen “eerst nog een beetje monteren”, de man van de RTBF was iets slimmer en gooide de opnames gewoon ruw op antenne", aldus De Mey in het Nieuwsblad. "Vandaag monteren journalisten hun eigen stuk in een zendwagen, maar de BRT had noch zendwagens noch mobiele montagewagens."

De Mey en zijn collega's kregen ook een psychologische klap. "Collega ­Stefan Blommaert kreeg het zo zwaar dat hij vlak voor een uitzending door de knieën ging. Ik stond naast hem, heb zijn microfoon opgeraapt en heb een kwartier aan een stuk gebabbeld", aldus De Mey. "De beloofde psychologische bijstand hebben we nooit gekregen. We mochten wel op appel bij de grote baas, om een spervuur aan vragen te beantwoorden over alles wat verkeerd ging. Ik heb het verwerkt door er over te praten."

'Dank Dat U Bij Ons Was', vanavond om 21.20 uur op Canvas.

Reddy De Mey
Benny Proot Reddy De Mey6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van de Velde

  De redders bij de Herald of Free Enterprise waren zeelui (vissers) die met hun schepen in de buurt waren, zeker geen journalisten. Zeelui doen met kennis van zaken wat er moet gedaan worden als op zee mensen in nood zijn; hebben nadien geen behoefte aan zieleknijpers of pampers.

 • Daisy Vanreet

  Van oude koeien gesproken..

 • Erwin Vandriessche

  Waarom moeten journalisten er ook altijd met de neus vlak opzitten en de hulpdiensten in de weg lopen? Het nieuws is nevenzaak en mensen of slachtoffers redden hoofdzaak en die beeld hoeven niet live op de sensatiepers. Het is een menselijke reactie om alles live te willen zien en het leed van anderen onder de ogen te krijgen. Doch men moet echt af van zo'n sensatie, denk aan de mensen die slachtoffer zijn!

 • JAN krommentak

  In 87 zag de techniek er nog volledig anders uit van gsm was amper sprake bijstand van wat dan ook was onbekend terrein redding diensten zoals nu waren zo goed als onbestaand het waren zulke rampen die politiekers tot inzicht brachten en Valentino gelukkig is dit voorbij dit was één van Belgisch grootste rampen ooit waar gewone mensen het verschil maakte .

 • Eddy Vermeulen

  Ik kijk veel naar La Deux, soms ook naar La une, je ziet het verschil in technologie met deze zenders en onze Vlaamse zenders nog altijd zeer goed.