Theo Francken in ‘Het Huis’: “Een meisje op Werchter kapte zomaar een pint over mijn hoofd, terwijl haar vriend filmde”

Theo Francken in 'Het Huis'.
VRT Theo Francken in 'Het Huis'.
Morgenavond is voormalig staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken te gast in ‘Het Huis’. Na vijf jaar aandringen heeft hij eindelijk toegezegd. Eric Goens biedt hem 24 uur onderdak.

Van zodra Theo Francken in het huis aankomt, lijkt het een gewone dag op kantoor. In die mate dat Eric nog eens de huisregels duidelijk moet maken: geen gsm en geen tweets. Strenge regels voor de man die de voorbije zeven jaar 25.000 tweets de wereld heeft ingestuurd. “Ja, ik ben soms impulsief.”

Theo Francken is een politicus die de controverse niet schuwt. Gelukkig is er de familie om hem af en toe met beide voeten op de grond te zetten. Zijn vader liet hem één ding beloven: als je cynisch wordt, moet je stoppen. “Ik heb daar veel over nagedacht, de laatste maanden.” En net voor de laatste verkiezingen moest zijn broer hem aan deze belofte herinneren. “Mijn broer heeft dan gezegd: ge zijt veel te cynisch, uw tweets, uw Facebook-posts, doe dat niet. Stop daar mee. Herinner je je wat ons vader heeft gezegd.”

In de sportkamer heeft Eric een inspirerende foto aan de muur gehangen. De fotomuur moet Theo motiveren tijdens de sportproeven. Na de sportkamer is het duidelijk dat het politieke leven de fysieke conditie niet altijd ten goede komt. “Ik deed vroeger vijftien uur per week aan sport. Ik bokste bij de ultra zwaargewichten. Maar vandaag ben ik te dik. Een goede campagne levert een goede vijf kilo extra op. Toen John Crombez me zei dat hij zoveel kilo’s was vermagerd tijdens de campagne, wist ik dat hij de verkiezingen zou verliezen.”

In de boomhut hangt een heuse Twittermuur. Theo ziet daar niet echt problematische tweets tussen hangen. Of misschien toch wel die ene die hij uiteindelijk heeft verwijderd. “Mannen die zich schminken, wenkbrauwen epileren, lingerie dragen, een sacoche dragen, die zwanger worden…Draait de wereld door of ligt het gewoon aan mij?” Vandaag belandt de geprinte versie ook nog eens in het kampvuur. “Ik ben niet te vies om me te verontschuldigen.“

Vijf jaar wachten op Theo Francken. Geduld wordt beloond. “Het is het wachten waard geweest”, blikt Eric Goens terug.

‘Het Huis’ met Theo Francken, dinsdag 5 november om 20u40 op Eén.
49 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dirk claeys

  Die pint over zijn kop ! Was het moment om te gezinnen en te luisteren naar zijn kiezers !

 • PAUL BROODHAERS

  Schitterende kerel. Gewoon doorgaan Theo.

 • Patricia Serverius

  Dat begrijp ik niet die mannen komen bij van te werken zal waarschijnlijk van het goed leven zijn pintje goed eten......

 • joachim albert

  Francken is een van de politiekers die nog altijd medewerker heeft die betaald wordt door Belgische schatkist, zelfs maanden na zijn ontslag. Profiteur en hypocriet. Bovendien een racist... en het feit dat hij Trumps' politiek bewondert, zegt ook iets over zijn intellect. Mvg

 • Diane Bernaerts

  Een pint over iemands hoofd kappen omdat je het niet met hem eens bent, is "not done", maar mensen op Twitter en Facebook uitschelden, beschimpen en beledigen, ook al ken je hen zelfs niet persoonlijk, is eveneens "not done", Theo! En dat meisje had misschien niet meer verstand, jij zou dat wél moeten hebben!