Stoere bink Zeger overwint zijn grootste angst in ‘Kamp Waes’, maar... “Mijn vriendin vindt mijn gestotter zelfs schattig”

Zeger met zijn vriendin Pauline
RV Zeger met zijn vriendin Pauline
“Stotteren wordt ten onterechte nog vaak gezien als een gebrek aan intelligentie”, zegt Zeger Van Noten (24) in Dag Allemaal. Zijn deelname aan ‘Kamp Waes’ is, naast een unieke kans om zijn stevige fysiek te tonen, de ultieme afrekening met zijn spreekangst. Al moet hij dan wel zijn vriendin, Pauline, missen. 

Zeger had verwacht dat hij in ‘Kamp Waes’ indruk zou maken met zijn fysieke prestaties. Groot was zijn verbazing dat hij vooral lof oogst omdat hij op tv dúrft te stotteren. “Ik ben overweldigd door alle reacties”, zegt hij. “Iedereen wil met me praten. Voor een mens die stottert is dat een goede oefening, maar het vergt ook veel energie en bezorgt me toch wat stress. Ik krijg letterlijk duizenden berichten van mensen uit heel Vlaanderen. Tot nog toe zit daar geen enkele negatieve boodschap tussen.” En dat was onverwacht, vertelt Zeger. Ik had verwacht dat sommigen me zouden uitlachen of belachelijk maken. Stotteren wordt nog al te vaak aanzien als een gebrek aan intelligentie. Sommige mensen beschouwen het zelfs als een handicap.”

Dat hij stottert, heeft hem in ieder geval nooit belet om contact te leggen met de meisjes, vertelt hij. “Geloof het of niet, maar ik heb altijd veel succes gehad bij het andere geslacht. Mijn gestotter heeft me er nooit van weerhouden om een meisje aan te spreken. Ik heb mijn vriendin Pauline via een gemeenschappelijke vriend op een festival leren kennen. Toen ik mezelf wilde voorstellen, begon ik heel hard te stotteren. Eerst dacht ze dat ik het met opzet deed, als plagerijtje. Toen ik haar duidelijk maakte dat ik echt stotter, vond ze dat juist schattig. De klik was er onmiddellijk en we zijn al anderhalf jaar heel gelukkig samen. Zodra ik financieel onafhankelijk ben, wil ik kinderen met haar.”

(Lees verder onder de foto)

Zeger Van Noten in Kamp Waes
VRT Zeger Van Noten in Kamp Waes

Zeger kreeg zelfs zin om écht aan een militaire opleiding te beginnen, vertelt hij. “Even wel, ja. Tot het tot me doordrong hoe goed ik het thuis heb, met mijn ouders en broers Flo (20) en Vince (17). En met Pauline, want ze woont nu ook bij ons in. Ik zou hen veel te hard missen. Na een zware dag op school kom ik graag thuis in dat warme nest. Dat doet deugd als ik weer eens door een dipje ga omdat het spreken moeilijk gaat.”
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Thomas Symons

  ik dacht dat hij niet uit zijn woorden geraakte door vermoeidheid tot ze vertelden dat hij stotterde. Lijkt ook toe te slaan bij stress maar stoort zeker niet. Haalt ie het einde? Ik duim alvast voor hem.

 • leen hanssens

  Had hij het niet gezegd, niemand zou het gemerkt hebben.

 • Wesley Kenis

  Stotteren is een handicap zoals er zovelen zijn: iets waar je niet voor kiest maar moet mee leren leven en daarom vind ik het super dat hij nu durft tonen aan de wereld dat een handicap niet het einde moet betekenen maar eerder een kas op een unieke kijk. Ga vooral verder let je dromen achterna jagen.

 • Regine Tytgat

  Zeger is één van de tofste mensen die bij kamp Waes zijn. Ik hou zo van zijn uitspraken. Ze zijn grappig en dat hij soms eens stottert valt niet echt op. Het stoort niet. Ik hoop echt dat het kan volhouden. Hij is alvast een doorbijter.

 • Regine Tytgat

  Zeger is één van de tofste mensen die bij kamp Waes zijn. Ik hou zo van zijn uitspraken. Ze zijn grappig en dat hij soms eens stottert valt niet echt op. Het stoort niet. Ik hoop echt dat het kan volhouden. Hij is alvast een doorbijter.