Spannendste Tour in jaren lokt pak meer kijkers: +25% wielerfans

Ook dankzij de prestaties van de Belgen - en een glansrol voor Wout van Aert - zat de Vlaming de voorbije weken aan z'n scherm gekluisterd.
GOYVAERTS/GMAX Agency Ook dankzij de prestaties van de Belgen - en een glansrol voor Wout van Aert - zat de Vlaming de voorbije weken aan z'n scherm gekluisterd.
De spannendste Ronde van Frankrijk in lange tijd heeft de VRT ook de beste kijkcijfers in jaren bezorgd. 'Vive le vélo' ging voor het eerst sinds de start in 2005 over het miljoen kijkers. En de interesse voor de liveverslaggeving steeg, vergeleken met vorig jaar, met haast 25%.

Het was een puur ouderwetse Tour met spanning tot net voor Parijs. Maar er was ook de overrompeling bij de start in Brussel, het eerbetoon aan kannibaal Eddy Merckx, de straffe prestaties van de Belgen - met glansrollen voor Wout van Aert, Thomas De Gendt en Dylan Teuns - en het ontroerende bezoek van Stig Broeckx. Maar ook de sportarme zomer - zonder Olympische Spelen, zonder EK of WK voetbal - en de hitte speelden een rol. En dus keek het wielergekke Vlaanderen nog massaler dan andere jaren naar het Tourcircus. Het bezorgde Eén uitstekende kijkcijfers voor juli. In Vlaanderen keken dagelijks gemiddeld 525.000 fans naar de Tour, vorig jaar waren er dat 424.000 - een stijging met een kleine 25%. In Wallonië zaten gemiddeld 20% meer kijkers voor hun scherm.

Heel Europa in de ban

En ook de rest van Europa was in de ban van het wielergeweld. In Frankrijk volgden gemiddeld 3,8 miljoen Fransen de Tour. Vorig jaar waren er dat 3,3 miljoen. Ook Italië en Duitsland noteerden hogere kijkcijfers. Enkel in Nederland en Spanje werd er minder gekeken. Het late forfait van Tom Dumoulin was daar voor Nederland zeker niet vreemd aan.

'Vive le vélo' verbrak alle mogelijke records op maandag 15 juli, na de fenomenale spurtoverwinning van Wout van Aert. Globaal keken 1.028.170 Vlamingen naar die aflevering. Het piekmoment die avond was goed voor 1.103.8231 wielerfans. Karl Vannieuwkerke en zijn ploeg deden het avond na avond ronduit uitstekend, met een mix van wielernieuws, analyse, achtergrond en toeristische wetenswaardigheden. Gesmaakt door een zeer breed publiek van alle leeftijden. Niet alleen verbrak Karl het absolute kijkrecord, hij plaatste ook nog eens vier afleveringen in de top 25 'aller tijden' van het programma. Gemiddeld waren er elke avond 785.572 kijkers, een hoger cijfer dan in eender welk ander jaar.

Karl Vannieuwkerke en zijn 'Vive le vélo' gingen voor het eerst over het miljoen kijkers.
VRT Karl Vannieuwkerke en zijn 'Vive le vélo' gingen voor het eerst over het miljoen kijkers.

Ook het duo Michel Wuyts-José De Cauwer werd door de kijkers ruimschoots gevolgd tijdens hun zowat 333.600 seconden - of op drie uur na vier volle dagen en nachten - rechtstreekse verslaggeving. Ze scoorden het vierde hoogste gemiddelde kijkcijfer sinds 1997. Rit 18, tussen Embrun en Valloire, haalde een straf gemiddelde van 899.409 kijkers, met een piek van liefst 1.232.777. De avondrit naar Parijs was ook goed voor 882.583 kijkers.

De VRT-bazen hebben al toegezegd om ook volgend jaar de 'Vive le vélo'-ploeg naar de Ronde van Frankrijk te sturen. Die start al op zaterdag 27 juni in Nice. Tot 12 juli zal er concurrentie zijn van het EK voetbal, dat al op 12 juni begint. De Olympische Spelen in Tokio worden afgetrapt op vrijdag 24 juli.

‘Switch’ met Adriaan Van den Hoof komt wat vroeger op televisie.
© VRT Lies Willaert ‘Switch’ met Adriaan Van den Hoof komt wat vroeger op televisie.

Na de koers... het zwarte gat

Na het slot op de Champs-Elysées wenkte gisteren al meteen het zwarte gat voor de Tour-kijkers. Geen vaste namiddagafspraak meer met Michel Wuyts en José De Cauwer, geen avondplezier meer met 'Vive le vélo'. En toegegeven, veel doet Eén er niet aan om dat gat te dichten.

Het 'Journaal' om 19 uur is met zo'n 10 minuten ingekort. "Er is na het einde van de Tour geen sportnieuws meer", klinkt het aan de Reyerslaan. De voorbije jaren al werd het nieuwsbulletin met vijf minuten ingekort. Samen met de wielrenners is ook Jeroen Meus en zijn 'Dagelijkse zomerkost' uit het zendschema verdwenen. Gelukkig is 'De stoel' er nog. De kinderen mogen de rest van de zomervakantie elke avond om 19.40 uur plaatsnemen voor hun portie 'F.C. De Kampioenen'. Ook 'Switch' blijft behouden, nu van maandag tot vrijdag om 20.20 uur. Waarna Eén eerst de herhaling van het eerste seizoen van 'Eigen kweek' weer uitzendt, gevolgd door de Britse datingshow 'First Dates'.

Op VTM is vanaf nu ‘Goed Verlof' te zien.
Joel Hoylaerts / Photo News Op VTM is vanaf nu ‘Goed Verlof' te zien.

En de rest?

VTM heeft tot na de Ronde van Frankrijk gewacht om het duo Tine Embrechts en Guga Baúl op Vlaanderen los te laten in 'Goed verlof'. U moet wel tot rond 21.45 uur wachten, en eerst de herhalingen van 'Lili en Marleen' en 'Beste kijkers' verwerken.

Ook VIER houdt de deuren voorlopig nog goed gesloten. Er is tijdens de weekends wel al 'Sports Late Night', dankzij de vroege start van de Belgische competitie, maar vanavond is het behelpen met een heruitzending van 'Stukken van mensen' en afleveringen van 'NCIS' en 'Leathal Weapon'. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Anonymous

    Dat vive velo blijft bestaan is gewoon te danken Aan Karl hij geeft gewoon de magie om die te presenteren, super merci Karl ,,ook Michel en José bedankt 3 top talenten !!!

  • Jos Vangeel

    Was een van de beste tours in jaren!!!

  • Willy Slegers

    Jongens toch. Had niks met spanning te maken dan wel met het feit dat er een paar Belgen het heel goed hebben gedaan. De spanning bestond erin dat niemand van de favorieten iets durfde te ondernemen.