Sorry VIJF, vrouwen willen bloed en geweld op tv

Vrouwen zijn gek op Dexter Morgan.
PHOTO_NEWS Vrouwen zijn gek op Dexter Morgan.
Wanneer je denkt aan televisieprogramma's waar vrouwen dol op zijn, kom je spontaan uit bij de huppeltrutten uit 'Sex and the City'. Maar schijn bedriegt volgens The Independent: vrouwen hebben het liever iets ruiger. Denk 'Dexter' en 'Hannibal', denk bloed en geweld.

Het tweede seizoen van 'Hannibal' is bloediger dan ooit. Het Britse Sky Living, een zender met focus op vrouwen, sloeg aan het twijfelen: moeten we dit uitzenden of niet? Sky Living bevroeg een schare vrouwen en de meningen waren op zijn minst verrassend te noemen: "Briljant. Geweldig. Meer van dat, graag."

Bloed en geweld, ruwe seks en onversneden dialogen: in tegenstelling tot de gangbare stereotypen smullen vrouwen er klaarblijkelijk van. De makers van 'Hannibal' hebben dat begrepen en ze staan niet alleen in het aan duigen slaan van genderstereotypen: ook 'Game of Thrones' springt volop op de kar van vrouwelijke personages met een caleidoscoop aan scherpzinnige karaktertrekjes.

Hoewel de New York Times HBO's kroonjuweel heeft afgedaan als je reinste 'boy fiction', heeft 'Game of Thrones' in geen tijd een gepassioneerde, vrouwelijke fanbasis achter zich weten te scharen. Velen onder hen zijn fans van het eerste uur: ze hebben alle gelijknamige, in bloed gedrenkte boeken van George R. R. Martin verslonden.

Keerpunt
'Hannibal', 'Game of Thrones', maar ook 'Dexter' en 'True Blood': al deze genres baden in een sfeertje die lang enkel met mannen geassocieerd werd. Dus wat is er aan het gebeuren? Staan we aan een keerpunt? Is het mogelijk dat vrouwen, in tegenstelling tot het wijdverspreid geloof van marketingdirecteurs, echt genieten van fantasy-reeksen, van crime-series, van horror, godbetert?

Waarnemers zijn unaniem: de industrie verlaat stilaan het idee dat vrouwen enkel geïnteresseerd zijn in televisieprogramma's over seks en shopping - en dat mannen enkel geïnteresseerd zijn in onversneden, met hopen testosteron beladen drama. Vrouwen pikken het zelfverklaarde succesrecept van VIJF niet langer: een dieet van realityshows en lifestyleprogramma's kan ze niet langer bekoren.

Ook personages veranderen
Die evolutie is ook merkbaar in de portrettering van vrouwelijke personages in Amerikaanse dramaseries, of in series uit de VS tout court. De clichés waar de industrie zich jarenlang over heeft bediend, worden steevast naar de prullenbak verwezen en complexe personages als 'Game of Thrones'' Queen Regent Cersei worden op ons losgelaten.

Het mag duidelijk wezen: er is een mentaliteitsverandering gaande in de industrie en dat kunnen vrouwen wel pruimen. Dat neemt echter niet weg dat de 'Game of Thrones'-series van deze wereld wel eens de bal misslaan: [spoileralarm!] denk maar aan de recente seksscène tussen Cersei en haar broer Jaime die rook naar verkrachting en menig vrouwelijk kijker de gordijnen injoeg.

Steeds vrouwvriendelijk
Daar ligt dan weer de kracht van die andere gewelddadige topreeks, 'Hannibal'. Maker Bryan Fuller is categoriek in het weigeren van scenario's waarin vrouwen seksueel geweld wordt aangedaan: "Ik haal persoonlijk geen plezier uit een verkrachtingsverhaallijn. Seksueel geweld mag in geen geval tot een fetisj vervallen."

Misschien is dat wel het nieuwe succesrecept voor een door vrouwen gesmaakte tv-reeks: vrouwen houden dan wel van een beetje bloed en goorheid van tijd tot tijd maar het liefst gebracht vanuit een vrouwvriendelijk standpunt zonder patroniserend over te komen.