Sofie Lemaire doet opvallende oproep: “Ik wil ‘Meer vrouw op straat’”

Sofie Lemaire wil "Meer vrouw op straat".
Canvas Sofie Lemaire wil "Meer vrouw op straat".
Doorheen de geschiedenis hebben heel wat vrouwen fantastische dingen gepresteerd, bedacht en gemaakt. Jammer genoeg is iemand vergeten hun namen te noteren, hun verhalen te onthouden om hen ooit eventueel in een geschiedenisboek te zetten en die vergetelheid toont zich ook in ons straatbeeld. Sofie Lemaire zou daar graag verandering in brengen.

In acht grote Vlaamse steden telde Canvas de straatnamen. Daaruit bleek dat van alle straten die de naam van een persoon kregen, er 85% naar een man werden genoemd, en 15% naar een vrouw. Dat percentage zal in de rest van Vlaanderen ongetwijfeld nòg lager liggen. Een concreet voorbeeld: de stadsplannen van Leuven en Brugge. (blauw = mannen, rood = vrouwen)

Er zijn amper vrouwelijke straatnamen.
Canvas Er zijn amper vrouwelijke straatnamen.

Zou het niet geweldig zijn als gerenommeerde vrouwen een eigen plek krijgen in “hun” stad? In de vorm van een straat, een standbeeld, een plein of een andere eyecatcher.

Er zijn nochtans veel vrouwen die in aanmerking komen.
Canvas Er zijn nochtans veel vrouwen die in aanmerking komen.

Met #meervrouwopstraat wil Sofie Lemaire stadsbesturen enthousiast maken om hier ook echt werk van te maken.

Acht grote steden hebben zich ondertussen al achter Sofie’s oproep geschaard. Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge, Oostende, Leuven, Mechelen en Hasselt zoeken al naar interessante vrouwen die absoluut een blijvende plek in het straatbeeld verdienen.

Op 26 februari richt Sofie haar oproep tot alle burgemeesters van Vlaanderen en tot het grote publiek: Ken je een naam die niet mag vergeten worden in de lijst van geweldige vrouwen? Met een levensverhaal dat tot de verbeelding spreekt, een prestatie die onbetwistbaar straf is, een oeuvre of erfenis die moet gekoesterd worden?

Canvas verzamelt de komende maanden alle getuigenissen op canvas.be en maakt een eregalerij van indrukwekkende vrouwen. Het verslag van de campagne volgt volgend jaar op Canvas, en op straat.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Benny Coomans

    beseffen sommige mensen wel wat een impact het heeft als je straatnaam plotseling zou veranderen, wie je allemaal moet verwittigen dat je in een andere straat gaat wonen (zonder te verhuizen), wat het kost aan bedrijven of zelfstandigen om hun briefpapier, naamkaartjes, facturen en dergelijke te vernieuwen, enz..., ik ben pro om meer vrouwennamen als straatnaam te gebruiken maar doe dit dan met nieuwe straten.

Video