Scenaristen 'De Ridder' krijgen advies van parketmagistraten

Clara Cleymans wordt Helena De Ridder, vanaf najaar 2013 op tv.
BELGA Clara Cleymans wordt Helena De Ridder, vanaf najaar 2013 op tv.
In Gent gaan maandag de opnames voor "De Ridder", een nieuwe VRT-fictiereeks over een gedreven jonge openbaar aanklaagster, van start. De langlopende serie moet Gent verder promoten maar moet ook het openbaar ministerie een menselijk gelaat geven, hopen het Gentse stadsbestuur en het parket.

Het hoofdpersonage, Helena De Ridder, wordt vertolkt door Clara Cleymans. De cast bestaat verder uit onder meer Lucas Van den Eynde, Katelijne Damen en Michaël Pas. De reeks zal vermoedelijk in het najaar van 2013 uitgezonden worden.

"Ik ben ervan overtuigd dat het een tweede 'Flikken' wordt wat betreft de bijdrage tot de bekendheid en promotie van Gent", zegt de Gentse burgemeester Daniël Termont. De productie krijgt een subsidie van 50.000 euro uit het stadsmarketingfonds en het 'Ghent Film Office' van de Dienst Evenementen en Feesten geeft logistieke steun.

Het Gentse parket adviseert bij de opnames en de Gentse rechtbank stelt het nieuwe gerechtsgebouw als locatie ter beschikking. "Het is een logische stap in het open communicatieplan van het Gentse parket", zegt de Gentse procureur des konings Johan Sabbe. "Het is de eerste fictiereeks die justitie zal belichten vanuit de invalshoek van een parketmagistraat. Twee parketmagistraten hebben advies gegeven over de scenario's, om ervoor te zorgen dat de gerechtelijke procedure zo waarheidsgetrouw mogelijk in beeld wordt gebracht. De reeks kan ook tonen dat het gezicht van justitie zeer menselijk kan zijn."

De cast van 'De Ridder' in het Genste justitiepaleis.
BELGA De cast van 'De Ridder' in het Genste justitiepaleis.