Russische tv schrapt uitslag ‘The Voice Kids’ na verdachte winst van miljonairsdochter

Mikella Abramova
RV Mikella Abramova
De Russische staatstelevisie heeft de uitslag geschrapt van een lokale versie van de talentenjacht ‘The Voice Kids’. Uit onderzoek blijkt dat er bots werden ingezet om het resultaat te beïnvloeden. Daarom moet de finale overgedaan worden.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Over de uitslag van de talentenjacht ontstond vorige maand ophef. De dochter van popster Alsou en de Azerbeidzjaanse miljonair en zakenman Jan Abramov won met grote meerderheid, hoewel veel commentatoren haar rivalen beter vonden. Kijkers waren eveneens verbaasd toen ze hoorde dat de elfjarige Mikella Abramova het zesde seizoen van de Russische ‘The Voice Kids’ won. De jonge winnares kreeg ruim 56 procent van de stemmen via telefoontjes en tekstberichten. 

Experts van Group-IB hielden vervolgens het stemproces tegen het licht. De resultaten van dat onderzoek waren zorgwekkend genoeg om de uitslag ongeldig te verklaren. Zo zou een opvallend groot aantal stemmen zijn uitgebracht op een van de kandidaten via sms. Zo’n 300 nummers stuurden vanuit dezelfde regio meer dan 8.000 tekstberichten. De gebruikte telefoons zijn inmiddels buiten gebruik. Het lijkt er ook op dat bots, computerprogramma’s die menselijke taken kunnen uitvoeren, zijn ingezet om tienduizenden keren te bellen.

De uitkomst van het onderzoek heeft in Rusland ook geleid tot hilariteit. “We hebben geleerd dat er geen eerlijke verkiezingen worden gehouden in Rusland", concludeerde de populaire blogger StalinGulag.

Het russische logo van The Voice Kids
Wikimedia Het russische logo van The Voice KidsReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.