Russische communistische partij wil 'Chernobyl' verbieden: "Dit is ideologische manipulatie”

Een beeld uit de serie ‘Chernobyl’
BELGAIMAGE Een beeld uit de serie ‘Chernobyl’
De politieke partij Communists of Russia vraagt de Russische televisieregulator om de immens populaire tv-reeks ‘Chernobyl’ te verbieden. Daarnaast roept de partij ook op om een proces wegens smaad aan te spannen tegen de schrijver, regisseur en producenten van de HBO-reeks. 

“In de reeks ‘Chernobyl’ wordt een ware tragedie het onderwerp van ideologische manipulatie door HBO”, zegt Sergey Malinkovich, lid van de Communists of Russia-partij, in een mededeling. “De tv-reeks over de dramatische gebeurtenissen van april 1986 is een ideologisch middel dat ontworpen is om het imago van de Sovjetregering en de Sovjetbevolking te belasteren en te demoniseren. Hoewel de chronologie van de gebeurtenissen in de serie en de belangrijke momenten voor een groot stuk overeenkomen met de realiteit, zijn de motivaties, de acties van de helden, de volgorde van de relaties in instituten en collectieven en het morele klimaat in de Sovjetsamenleving een absolute leugen.”

De partij vraagt dus van de Russische televisieregulator, Roskomnadzor, dat de serie verboden wordt. Ook wil de partij een proces wegens smaad aanspannen tegen de schrijver, regisseur en producenten van ‘Chernobyl’. Roskomnadzor heeft nog niet gereageerd op het nieuws. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marcel Lion

    Dat is duidelijk de USSR is hier zwaar in de fout gegaan, de manier van bouwen en beveiligen van een kerncentrale was onbelangrijk als er maar mastodonten stonden die het westen konden tonen wat zij konden. Er zijn nog altijd in Rusland gebieden die onbewoonbaar zijn door fallout en door vervuiling van ongefilterde uitlaten van industrie en ongestoord storten van giftig afval communisten waren niet met mensen bezig enkel met prestaties die soms ook bedrog waren.

  • Herman Botermans

    Toch wel vreemd dat iedereen waarmee ik praat uit de ex-Soviet landen (en dat zijn er veel hoor) het er unaniem over eens is hoe authentiek ze de sfeer van de maatschappij hebben weergegeven. Het is niet mooi nee, en dat was het ook niet. Sorry communisten. Je kan de kikker geen prins noemen, hoe hard je ook roept.

  • Alec Verbruggen

    De serie was prachtig en ronduit deprimerend. En heeeeel misschien was het achterliggend politiek falen een beetje overdreven maar de realiteit is duidelijk, nog steeds.