Rusland komt met eigen ‘Chernobyl’-serie waarin de CIA achter de kernramp zit

Na het succes van de Amerikaanse serie Chernobyl, met de hoogste IMDB-score ooit, werkt Rusland aan een eigen serie over de grootschalige kernramp in het Oekraïense stadje. In de Russische versie is er geen sprake van enige fout van de toenmalige Sovjet-Unie, maar zat de Amerikaanse CIA achter de ramp.

De HBO-serie Chernobyl? “Een karikatuur” en “niet de waarheid”, klinkt het massaal in de Russische pers. Dat een Amerikaans productiehuis een serie maakt over “Russische geschiedenis” met daarbovenop westerse acteurs, valt niet in goede aarde in Rusland. Dat het geklungel en de doofpotoperatie van de Sovjet-Unie in de nadagen na de ramp bovendien de rode draad zijn van het verhaal, is enkel zout op de wonde. 

Daarom maakt de Kremlin-gezinde zender NTV aan een eigen versie van de successerie. Het verhaal volgens regisseur Alexander Muradov: een Amerikaanse CIA-agent infiltreerde de kerncentrale en veroorzaakte de fatale explosie van de kernreactor om de Sovjet-Unie in diskrediet te brengen. “Veel historici bevestigen dat er buitenlandse agenten in de centrale waren op de dag van de ramp”, verdedigt Muradov zijn these, die een gangbare complottheorie is in Rusland, in The Moscow Times. Verder zou de serie gaan over hoe Russische agenten de Amerikaanse spion weten te ontmaskeren. Historische bewijzen voor deze theorie zijn er alvast niet.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Alec Verbruggen

  Trouwens een prachtserie, die van hbo. Er zijn al zoveel documentaires geweest dat we ondertussen wel weten wat er gebeurd is. Een beetje laat van de Russen om nu nog met een fake News documentaire af te komen.

 • Nils De Vriendt

  Schuldig of niet schuldig, de mensen daar hebben verschrikkelijk geleden. Amerika maakt constant films met complotten door Russen, dus mag het niet verwonderen dat zij dit ook eens doen. Het is geen documentaire, het is film.

 • Rory Dull

  Typisch Russisch....steeds ontkennen, het is iemand anders zijn fout of schuld

 • Gunter Verleyen

  Eigen incompetentie verdoezelen met een complottheorie, ingeval van spionnen hadden ze dit toch na al die jaren naar buitengebracht met bewijzen of werd de KGB toendertijd verschalkt en in zijn hemd gezet??

 • Marc Baeyens

  Voor Poetin zijn alle misdrijven in zijn land de fout van het westen. Een betere excuus is er niet om de bevolking naar zijn hand te zetten.