Reisbureau organiseert spelweekend in Mol: 'De Mol' (maar dan zonder camera's)

Logo De Mol 2019
VIER Logo De Mol 2019
Tien deelnemers, een reeks proeven en één kandidaat die de boel zoveel mogelijk probeert te saboteren: de trip die het avontuurlijke reisagentschap Beyond Borders dit weekend organiseert, mag dan wel 'Wie Is De Saboteur?' heten, het logo met de vingerafdruk laat er geen twijfel over bestaan: dit is 'De Mol', maar dan zonder camera's. Waar, vraagt u? In Mol, natuurlijk.

1.250.000 Vlamingen keken vorige zondagavond naar de finale van 'De Mol' op VIER. De eerste aflevering ging ruim 20 jaar geleden al op antenne, maar er lijkt absoluut geen sleet te komen op het format van Woestijnvis. Scouts- en Chiroverenigingen organiseerden in het verleden al hun versies van het spel en twee jaar geleden kwam Beyond Borders, organisator van avontuurlijke reizen uit Herentals, op de proppen met 'Wie Is De Saboteur?': met elf deelnemers en één saboteur trokken ze naar Spanje voor een tiendaagse 'vol proeven en mind games'. "Geen flauw afkooksel van het programma, maar het échte werk", zegt zaakvoerder Joris Meermans. "Aan interesse geen gebrek. In 2017 hebben we meteen twee edities georganiseerd, vorig jaar waren het er drie en dit jaar worden het er vier. Het wordt alsmaar populairder."

285 euro prijzengeld

Van vanavond tot zondagavond organiseert Beyond Borders zijn eerste Saboteur-weekend. "Onze Spanje-trips kosten 1.500 euro per persoon en duren tien dagen: dat is niet voor iedereen weggelegd, noch financieel, noch qua vakantiedagen. Daarom hebben we een ingekorte versie. Dat we die in Mol zouden laten plaatsvinden, lag enigszins voor de hand." (lacht)

De tien deelnemers zullen elkaar vanavond voor het eerst ontmoeten. Zondagavond zullen ze moeten aanduiden wie volgens hen de mol - excuseer: de saboteur - is. Wie wint, krijgt zijn inschrijvingsgeld (285 euro, inclusief maaltijden en twee overnachtingen) terug.

"Ik speel basketbal, dus ik ben zeker competitief ingesteld", zegt Natalie (39), sales support manager bij rederij Maersk. "Maar meedoen vind ik hier toch belangrijker dan winnen. Ik bekijk het als één groot avontuur en hoop enkele nieuwe, toffe mensen te leren kennen."

Net als Natalie is ook Stijn, een 36-jarige boekhouder uit Kontich, grote fan van het programma. "Maar die camera's hebben me er altijd van doen afzien om me in te schrijven", zegt hij. "De proeven vind ik fantastisch, het spel is geweldig, maar ik zie het absoluut niet zitten om wekenlang elke zondag op tv te komen. 'Wie Is De Saboteur?' leek dus op mijn lijf geschreven. Maar als papa van drie kleine kindjes kan ik onmogelijk tien dagen naar Spanje verdwijnen. Ik was dan ook heel blij dat Beyond Borders deze ingekorte versie op poten zette."

VIER kijkt mee

Of ze bij de zender en het productiehuis van 'De Mol' ook blij zijn? "We zijn daar niet mee bezig", zegt woordvoerder Kristof Demasure. "Twee jaar geleden hebben we deze organisator een brief gestuurd dat we het in het oog houden en daar is geen verandering in gekomen."

"We maken ook geen exacte kopie", zegt Joris Meermans. "Om te beginnen is het bij ons een reis, géén tv-programma. Dat betekent dat we na een proef ook niemand naar huis sturen. De deelnemers hebben betaald voor tien dagen of een weekend en mogen dan ook tot het einde blijven. We kopiëren ook geen enkele proef uit het programma. Al onze opdrachten en mind games bedenken we zelf. Ik vergelijk het weleens met frisdrank: het staat iedereen vrij om cola te maken en te verkopen, als je je drankje maar niet Pepsi of Coca-Cola noemt."
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.