Radiomaker BBC raakt baan kwijt na racistische uitglijder

Website BBC
BBC-radiomaker David Lowe is zijn baan kwijtgeraakt omdat hij een 82 jaar oude opname van het nummer 'The Sun Has Got His Hat On' draaide, waarin - zonder dat hij het zelf wist - twee keer het bijzonder racistische 'nigger' wordt gebruikt.

Het nummer bevat de controversiële tekst: "He's been tanning niggers out in Timbuktu. Now he's coming back to do the same to you." Een luisteraar wees de BBC op de uitglijder van de doorgewinterde radiopresentator David Lowe (67) en vroeg de BBC stappen te ondernemen. Lowe bood vervolgens zijn excuses aan, maar werd desondanks verzocht ontslag te nemen, zo schrijft The Sunday Telegraph.

Toen de BBC korte tijd later op die beslissing terugkwam en de presentator de kans gaf terug te keren naar zijn programma 'Swingers and Stingers', weigerde Lowe. Volgens de presentator voelt hij zich door zijn werkgever in de kou gezet en is hij te zeer beschadigd door de gang van zaken.

Het incident volgt op de recente controverse over het gebruik van precies hetzelfde woord door Jeremy Clarkson, de presentator van het zeer populaire autoprogramma 'Top Gear'. Die kwam onder vuur te liggen toen een opname van hem publiek werd gemaakt waarin hij het rijmpje 'Eeny, Meeny, Miny, Moe' citeert.