Philippe Geubels breekt op Nederlandse tv: “En toen ben ik gecrasht”

Philippe Geubels
RTL Philippe Geubels
Philippe Geubels (38) is met zijn programma ‘Taboe’ in de race voor een prestigieuze Internationale Emmy Award. In het programma tast de komiek de grenzen van humor af, door grappen te maken over mensen met een beperking, andere huidskleur of seksuele geaardheid. Toch was het achter de schermen niet altijd makkelijk voor Philippe, zo vertelde hij in de Nederlandse talkshow ‘Beau’ waar hij te gast was. Geubels moest zijn tranen verbijten toen de terminaal zieke Mireille ter sprake kwam. 

“‘Taboe’ gaat over mensen waar je niet mee mag lachen. En voor alle duidelijkheid, dat zijn niet alleen mensen met een beperking”, begint Geubels. “Ik ga eerst een week mee op vakantie met hen, om ze te leren kennen en te luisteren naar wat zij wel of niet grappig vinden, als het over hun gaat.” Het ging er niet altijd even vrolijk aan toe achter de schermen. “Dat was emotioneel natuurlijk heel zwaar. Je gaat samen op vakantie, je leert elkaar kennen, we bleven dag en nacht samen. Na één dag ben je ook al vrienden.” 

Geubels wordt emotioneel als de ongeneeslijk zieke Mireille ter sprake komt. “Het zwaarste moment om aan te denken is het moment dat ik bewust zal meemaken dat ik afscheid moet nemen van mijn kinderen”, zegt Mireille in een fragment uit de reeks. “Dat zijn de dingen waar je je als moeder zorgen over maakt. Ze gaan je vergeten.” Philippe steekt haar meteen een hart onder de riem: “Dat kan niet, daar moet je op vertrouwen dat dat niet gaat gebeuren.”

Gecrasht

In de studio bij ‘Beau’ blikt de komiek terug op die opnames. De uitzending met Mireille was emotioneel een erg moeilijke om in te blikken, zo geeft Geubels toe. “Ik ben gecrasht na die week. Je zit een week samen met fantastische mensen waarvan je weet dat die gaan sterven. Je wordt daar vrienden mee en dat is...” Philippe krijgt het zichtbaar moeilijk in de studio. “Mireille is intussen gestorven”, zucht hij. “Ik heb er nog een aantal keer contact mee gehad. Ik ben toen gecrasht in de kindercreche. Ik ging mijn dochter halen en ben daar gecrasht. De dames in die creche keken een beetje vreemd op. Het was erg emotioneel, maar tegelijk was het ook comedy.”

Mireille was te zien in ‘Taboe’. Philippe kreeg het moeilijk toen ze ter sprake kwam.
VRT Mireille was te zien in ‘Taboe’. Philippe kreeg het moeilijk toen ze ter sprake kwam.

Moppen over Allah?

“Één van de moeilijkste onderwerpen om grappen over te maken is Allah”, klonk het verder in de studio. Maar daar kon Philippe zich niet in vinden: “Ik vind dat voor alle duidelijkheid niet één van de moeilijkste zaken. Maar er was wel heisa bij ons over het programma, omdat ik tijdens de show geen mop had gemaakt over Allah omdat één van de deelnemers mij dat had gevraagd. Hij had dat daar heel moeilijk mee. Dat geloof zit zo diep dat dat voor hen onmogelijk is.”

“Dus als iemand vraagt om geen grappen te maken over Jezus, dan had je dat ook niet gedaan?”, werpt een andere tafelgast op. Waarop Geubels stelt: “Waarschijnlijk niet, nee. Ik zou het vergelijken met presentator Beau die me uitnodigt in zijn programma terwijl ik een enorme wijnvlek in mijn gezicht heb. En ik zou zeggen dat ik het echt niet leuk zou vinden als hij daar in zijn programma mee zou lachen, omdat ik dan tot in het diepst van mijn ziel vernederd zou zijn. Dan zou Beau dat ook niet doen. En dan is dat toch niet meer dan beleefdheid?”

Philippe Geubels
RTL Philippe Geubels17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudiger De Mul

  Phillippe een fantastisch progamas Taboe, hoe u dit heeft gebracht, was soms met tranen en de andere moment hilares. En ook de mensen bedankt om mee te doen aan dit programma. Philippe is slimmer dan de meeste denken zijt daar maar zeker van. Hopelijk komt er nog een reeks van Taboe, Mvg

 • Urbain Schotte

  Heel veel bewondering en respect voor Philippe als stand up comedian EN als mens ! Is ook veel intelligenter dan velen denken ! Hats off !

 • Agnes Desmet

  De reeks Taboe was prachtig.

 • Erwin Vandriessche

  Dat is een gast die met zijn 2 voeten op de grond is blijven staan ondanks zijn succes! En het programma "TABOE" heeft ertoe bijgedragen dat sommige taboe's doorbroken werden op een menswaardige en doordachte manier. En ja, niet alle verhalen en taboe's eindigen in mineur en zijn triestig om te zien! Doch de familie van Mireille zal met wederzijdse toestemming eraan meegewerkt hebben en zo nog een extra mooie herinnering aan overgehouden hebben.

 • Filip Francois

  Die kerel is veel intelligenter dan wat de meeste verwachten...