Peter X, de échte undercoveragent die Tom Waes de knepen van het vak leerde: “Bang ben ik niet, al zijn er genoeg mensen die me willen afknallen”

Tom Waes op de set van ‘Undercover’. Volgens Peter X. heeft Waes zeker de kwaliteiten om het te maken als geheim agent.
© DeMensen Tom Waes op de set van ‘Undercover’. Volgens Peter X. heeft Waes zeker de kwaliteiten om het te maken als geheim agent.
“Ik heb relaties met vrouwelijke undercoveragenten moeten veinzen, maar ’t heeft m’n privéleven niet kapotgemaakt.” Dat zegt Peter X. (48), die vijf jaar als undercoveragent werkte in zowat alle criminele middens, in Dag Allemaal. Een vat vol anekdotes, ervaringen en kennis, en dus de perfecte raadgever om van ‘Undercover’ op Eén een waarheidsgetrouwe crimi te maken. “Hij is bikkelhard, kan goed drinken en met iedereen meepraten. Tom Waes zou écht een goeie spion zijn.”

Hij mag dan al een tijdje gestopt zijn met undercoverwerk, Peter X. gaat liever low profile door het leven. Een interview, geruggensteund door ‘Undercover’-­scenarist en showrunner Nico Moolenaar (33) is geen probleem, maar voor foto’s past de man liever. “Ik hoor mensen zich soms luidop afvragen of ‘Undercover’ niet ­gewoon een verhaaltje is dat mijlenver af staat van de realiteit”, zegt Peter. “Maar ik kan iedereen verzekeren van niet: de reeks is echt honderd procent geloofwaardig.”

Je was een soort waakhond op de set.

Nico Moolenaar: Peter was vooral een waakhond in de writer’s room, omdat hij van bij het begin betrokken was bij de scenario’s. En dat was goed, want we wilden het werk van undercoveragenten correct in beeld brengen en dan is het een luxe om iemand naast je te hebben die jaren echt in het veld heeft gestaan.

Peter: Ons werk is heel complex. Er zijn heel veel spelregels en die kennen alleen mensen die in het vak hebben gezeten. Zo mag een geheim agent nooit illegale dingen doen om z’n doel te bereiken.

In ‘Undercover’ zagen we agente Kim nochtans een xtc-pil slikken.

Peter: In een echte situatie mag ­zoiets enkel mits uitdrukkelijke voorafgaandelijke toestemming van een magistraat. Die had Kim in de serie niet.

Nico: Maar we hebben dat omzeild door het haar te laten verzwijgen. Kim rapporteert het niet aan haar oversten. En ook haar partner Bob houdt het geheim. Zo komt Kims ‘misstap’ dus niet in het ­dossier.

Gebeurt zoiets ook in het echt?

Peter: Eerder uitzonderlijk. Het grote verschil tussen geheim agenten en criminelen is dat de eerste zich aan strenge regels moeten houden en de gangster totaal niet. En dat maakt de job er niet makkelijker op. Als je undercover iets fout doet, kan dat heel zware gevolgen hebben. Als je bij een huiszoeking een moordwapen vindt, maar de formaliteiten van die huiszoeking zijn niet helemaal in orde, dan telt die vondst gewoon niet mee in het onderzoek. Da’s iets wat de buitenwereld niet altijd snapt.

Een mooie vrouw kussen lijkt me niet zo moeilijk. Maar mag dat?

Peter: Een vriendschappelijke band opbouwen met de mensen die je in de gaten houdt, is heel normaal voor spionnen. Maar als dat evolueert naar een seksuele relatie, wordt de graad van beïnvloeding zo groot dat ze afwijkt van het normale. Wat echt niet kan: een agent die aan iemand dingen vraagt die die persoon in normale omstandigheden niet zou doen, maar nu wél omdat die verliefd is op de agent. Dat is manipulatie. Iemand vragen om een jou een wapen te verkopen, is uitlokking. En dat is echt uit den boze. Het initiatief mag nooit van de agent ­komen. De wet is daar zeer duidelijk in. Géén uitlokking, géén provocatie.

Hou je je als scenarist aan al die ­regels?

Nico: Absoluut, want we willen dat het juist is. En als de personages zich niet aan de regels houden, heeft dat gevolgen voor het verhaal.

Peter: Anders zou het een bullshit–serie zijn, hé. ‘Undercover’ is echt goed, alles wat daarin gebeurt, geloof ik als ex-agent. Nagenoeg alles wat je op tv ziet, heb ik echt meegemaakt.

Je bent vijf jaar actief geweest als undercoveragent, niet?

Peter: De mooiste periode van m’n leven. Intussen ben ik er al een tijdje mee gestopt. Als je veel zaken draait en heel intensief undercoverwerk doet, is vijf jaar zowat het maximum. Fysiek en mentaal is deze job niet langer vol te houden. De selectieproeven om undercoveragent te worden, zijn enorm zwaar. Er zijn ook geen vijftig geheim agenten in ons land, hé. Verder heeft dit werk ook een enorme impact op je privéleven. Ook dat aspect wordt goed belicht in de serie.

Anna Drijver en Tom Waes spelen de twee geheim agenten in ‘Undercover’.
video VRT Anna Drijver en Tom Waes spelen de twee geheim agenten in ‘Undercover’.

Bob zijn huwelijk gaat eraan ten onder. Was dat bij jou ook zo?

Peter: Nee. Ik heb wel relaties met vrouwelijke undercoveragenten moeten veinzen, maar ’t heeft mijn ­privéleven niet kapotgemaakt. Je moet weten hoe ver je mag gaan, hé.

Toch moet dit werk ook voor de partner in kwestie niet evident zijn.

Peter: Dat undercoveragenten leven als criminelen, klopt totaal niet. Een stabiele achtergrond hebben, is net een vereiste voor een goeie spion. Je moet je voordoen als een crimineel op het moment dat het nodig is, maar voor de rest moet je proberen een zo normaal mogelijk leven te leiden. Zo niet is er het risico dat je zelf een crimineel wordt. En dat kan niet de bedoeling zijn.

Nico: Dat een undercoveragent 24 uur op 24 uur in z’n rol blijft zitten, is nog zo’n mythe. De politie rekruteert enkel mensen met een stabiele relatie, omdat ze het werk ­anders niet zouden volhouden.

Peter: Spion zijn is als een jas aantrekken. Een jas die je op tijd ook weer moet kunnen uittrekken. Als ik niet met een zaak bezig was, was ik een ­doodgewone mens, hé.

Hoe dan ook leid je bijna ­constant een dubbelleven.

Peter: Da’s onvermijdelijk, ja. In mijn jaren als undercoveragent wist alleen mijn vrouw wat ik precies deed. Goed ­kunnen liegen is deel van de job. Net zoals in de serie vertrok ik soms voor een paar dagen naar ’t buitenland, maar zat ik er na een week nog.

In welke milieus heb jij moeten infiltreren?

Peter: Drugs, wapens, prostitutie, pedofilie, mensenhandel, witwassen, illegale casino’s, hormonen… noem maar op. Ik heb in zowat alle gangstermiddens gezeten. Met baard, zonder baard, lang haar, kaal, bril, strak in ’t pak,… Ik zag er elke keer anders uit.

Een undercoveragent is per ­definitie ook een goeie acteur.

Peter: Ja, zeker. Maar onze rol stopt niet als de regisseur ‘cut’ roept. Als je op vakantie gaat met een crimineel, moet je heel de tijd doen alsof het gezellig is, maar je moet ook constant alert blijven. Ik zat eens met een crimineel in z’n villa op Gran Canaria. Ik heb er geen oog dichtgedaan.

Wat doe je nu van job, Peter?

Peter: Dat vertel ik liever niet. Ik geef ook geen details over wat ik vroeger heb gedaan.

Heb jij tijdens je job als geheim agent weleens schrik gehad?

Peter: Ik ben ooit uren aan een stuk bedreigd met een wapen. Als je dan geen schrik hebt, ben je niet normaal.

Waarom koos je destijds eigenlijk voor zo’n ­gevaarlijke job?

Peter: Voor de spanning en omdat undercover gaan het ultieme politiewerk is. Het gaf me ook het gevoel dat ik echt lééfde.

Op de set van ‘Undercover’, Nico Molenaar staat helemaal links.
RV Op de set van ‘Undercover’, Nico Molenaar staat helemaal links.

Heb je nooit overwogen om snel wat geld te verdienen door mee te werken met criminelen?

Peter: Hoelang duurt dat, denk je? Tot je een goeie undercoveragent tegenkomt en dan is ’t gedaan. Het is de kortste weg naar het grote geld, maar het eindigt meestal in de gevangenis. Als je de criminele weg opgaat, heb je meer te verliezen dan je kan winnen.

Ben jij niet bang dat er ooit represailles zullen volgen?

Peter: Nee. Maar ik moet wel oppassen. Er zijn waarschijnlijk nog genoeg mensen die me willen neerknallen.

Nico: De realiteit overtreft vaak de fictie. Peter vertelt me soms dingen die ik zelf nooit had kunnen verzinnen.

Gaat ‘Undercover’ verrassend eindigen?

Nico: Ja, er zit nog een ­verrassing aan te komen.

De opnamen voor reeks twee, over de illegale wapenhandel, zijn al gestart. Bob en Kim overleven de eerste reeks dus.

Nico: Ja. Al is de vraag natuurlijk: hóe gaan ze het overleven?

Peter: De reeks is aflevering na aflevering donkerder en ­beklemmender geworden. Naast de goeie verhaallijn, vind ik alle acteurs bijzonder sterk spelen. Zeker Tom Waes.

Nico: Als ik Peter zo hoor vertellen, denk ik dat Tom een heel goeie geheim agent zou kunnen zijn. Niet het minst omdat hij zo competitief is.

Peter: Dat typeert een under­coveragent inderdaad. Nooit aflaten en heel geloofwaardig overkomen. Nog iets wat Tom van nature in zich heeft.

Nico: Tom kan ook goed ­drinken. Ik bedoel: hij kan meedrinken als er bier of wijn of sterke drank wordt geschonken.

Peter: Hij is gewoon een échte vent. Om undercoveragent te zijn moet je een bikkelharde jongen zijn en Tom is dat. Zo simpel is het. 

‘Undercover’, zondag om 21u op Eén
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Ix

  Ik kan hier eigenlijk moeilijk content mee zijn... Ik volg de serie en vind ze top maar het artikel stoort me toch een beetje. Mijn naam is namelijk Peter IX en ik zou niet willen dat de bedreigingen straks mijn gezin raken. Een beetje research alvorens iets te publiceren zou geen kwaad kunnen... Na publicatie kreeg ik al enkele reacties van vrienden, hopelijk volgen er geen van niet-vrienden. Straks mag ik onderduiken op Aruba...

 • guido vermeyen

  Lang geleden dat er eens een goede serie te zien was op één, Die hollanders en in mindere mate "Waes" (na elke paar zinnen zo zuchten....)zetten een min of meer geloofwaardig verhaal op poten..en dat is hier een zeldzaamheid, zoniet een utopie in België..gelukkig met die Hollandse cast .....even geen vlaamse acteurs of toch niet veel in beeld.....oef.....

 • Romain Thyssens

  Waarom zou je als misdaadbende zo'n infiltratie toestaan ? Undercover is niet geloofwaardig.

 • Gerard Braeckmans

  In elk geval beter acteerwerk dan aspe, flikken, enz.

 • ROBERT GERTS

  Kolderserie! En wat die under cover agent betreft, dat hij gevaar loopt: Natuurlijk! Je gaat je eerst voordoen als iemands beste vriend. Die verteld ALLES in vertrouwen, en jij verraad hem zodat hij in de cel moet. Ik zou daarna ook op jou “jagen”.’