Pech voor Netflix: bedrijf riskeert schadevergoeding van 25 miljoen dollar

Een beeld uit 'Bandersnatch'.
RV Een beeld uit 'Bandersnatch'.
Slecht nieuws voor Netflix. Het pleidooi van het bedrijf om een aanklacht voor 25 miljoen dollar (zo’n 23 miljoen euro) te laten afwijzen, werd niet aanvaard. De rechtbank zal er nu over beslissen of het bedrijf wel degelijk die torenhoge schadevergoeding moet betalen. 

De klacht komt er na een aflevering van de populaire Netflix-reeks ‘Black Mirror’. De extra lange aflevering ‘Bandersnatch’ stelde kijkers in staat om tijdens het kijken zélf mee het verloop van het verhaal te kiezen. Dat kon omdat er tijdens de aflevering keuzeknoppen verschenen. Men kon dan kiezen tussen simpele dingen zoals ‘cornflakes of boterhammen?’, maar men moest later ook nadenken over moeilijkere keuzes, zoals ‘spring je van het dak of toch maar niet?’.

Chooseco LLC, een uitgeverij van kinderboeken, meent dat het concept gebaseerd is op hun ‘kies je eigen avontuur’-boeken, die lezers op een gelijkaardige manier laten kiezen tussen verschillende scenario’s. “Netflix heeft ons benaderd voor de rechten”, klinkt het. “Maar toen ze die niet konden krijgen hebben ze ‘Bandersnatch’ uitgebracht, een goedkopere kopie.” De klacht werd ingediend in januari 2019. Sindsdien probeerde Netflix om een rechtszaak te ontlopen door de klacht nietig te laten verklaren. Dat is hen niet gelukt, blijkt nu.

Een rechter in Vermont heeft de zaak aanvaard, waardoor er nu een rechtszaak zal volgen die mogelijk in het nadeel van de streamingzender zal eindigen. Als ze verliezen, zou hen dat 25 miljoen dollar (zo’n 23 miljoen euro) kunnen kosten. 

Geen pretje in een tijdperk waarin de concurrentie tussen de streamingdiensten al maar groter wordt. Met de komst van Disney+, Apple TV en Amazon Plus (en lokale alternatieven zoals de ‘Vlaamse Netflix’ van VTM en Telenet in ons land) heeft Netflix al lang niet meer het monopolie op online tv. Het is belangrijker dan ooit dat ze zich onderscheiden van de rest, bijvoorbeeld door dure, Oscarwaardige producties op de markt te brengen. Die 25 miljoen zou dus veel beter besteed kunnen worden... 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tomas Hulsmans

  Euh, is dit niet idee niet al jaaaren oud ? Zoals al die games uit de jaren '80 ? Of bv. ook Dungeons & Dragons ergens .. ?

 • ivan DEJONGHE

  daar door is de maand gratis proef van netflix afgeschaft is de kat komt al uit de mouw

 • Alex Fonsen

  Netflix heeft meer dan 20 miljard omzet gedraaid in 2019, en heeft 30% extra lopende abonnementen vergaard, ondanks dat de "streaming oorlog" al enige tijd gaande is in de USA. They'll be fine. Ze settelen dit gewoon, of zetten er genoeg advocaten op uit te leggen dat hun applicatie van de keuzes niet anders is dan een videogame, eerder dan de boekenreeks.

 • Pieter Beernaert

  Omzet van +5 miljard. Nettowinst 580miljoen dollar.... ze gaan het zeker nogal voelen....