Paul Jambers volgt vanaf vanavond vier politieke boegbeelden: "Als ze me vragen in 2024, doe ik het opnieuw"

Jambers naast Kristof Calvo (Groen) in de senaat.
VTM Jambers naast Kristof Calvo (Groen) in de senaat.
Officieel is Paul Jambers (73) al acht jaar met pensioen, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Net als bij de voorbije twee verkiezingen kruipt de reporter vanaf vanavond opnieuw in het spoor van enkele hoofdrolspelers. En als het aan hem ligt, is dat niet de laatste keer.

Wanneer we Paul Jambers spreken, zit hij net tussen twee opnames met Kristof Calvo. "Hoe hij op mij overkomt? Dat is aan de kijker om uit te maken. Ik kan alleen maar zeggen dat ik hem overal volg. Tijdens zijn werkuren, maar ook privé en met zijn vrienden op café. Maar het is een politiek talent, dat net als zijn collega's van de andere partijen erg hard werkt."

Calvo is samen met Meyrem Almaci één van de twee Groen-kopstukken die gevolgd worden in zijn nieuwe VTM-reeks. Daarnaast komen ook Bart De Wever en Theo Francken, twee hoofdrolspelers bij de N-VA, aan bod. Veel moeite moest Jambers niet doen om hen te overtuigen. "Iedereen kent het programma ondertussen en voor Bart De Wever is het al de derde keer dat ik hem volg (na de verkiezingen van 2014 en 2018, red.). Een vriend zou ik hem niet noemen, maar een wederzijds respect is er wel. Al is het niet zo dat hij bij mij over de vloer komt."

In tweeën splitsen

"Op 26 mei is het voor mij alle hens aan dek", blikt Jambers al vooruit. "Ik heb toegang tot zowel het hoofdkwartier van Groen als dat van N-VA, het wordt dus zaak om me zo veel mogelijk in tweeën te splitsen. Ik heb zelfs geen tijd om zelf te stemmen en moet dus een volmacht geven. Uiteraard weet ik op wie ik zal stemmen, mijn stem ligt al een tijdje vast."

Het is al de derde keer dat Jambers voor VTM een 'In de politiek'-reeks maakt. "En het zal waarschijnlijk ook de laatste keer zijn", zegt de tv-coryfee. "Bij de volgende verkiezingen in 2024 ben ik er 78 en ik denk niet dat ze mij dan nog gaan vragen. Maar als ze het wel doen, waarom niet? Ik zal altijd bezig blijven, of het nu voor tv is of niet." 'Bezig' is Jambers al sinds 1978. Hij heeft dus heel wat politici zien komen en gaan. "Wat volgens mij het meest veranderd is, is de manier van communiceren", zegt hij. "De politici staan door sociale media rechtstreeks in contact met de burger, die ook veel mondiger is dan vroeger. De kloof tussen politici en publiek is dan ook veel kleiner geworden. Dat vind ik absoluut een positieve evolutie, al wordt de druk voor hen ook groter. Neem nu de generatie van Eyskens: die zeiden gewoon 'geen commentaar' op lastige vragen en ze kwamen daar ook mee weg."

Jong begonnen

Jambers zelf is nooit in de politiek gegaan, en nu vindt hij zich er te oud voor. Je moet er volgens hem immers jong aan beginnen. "Op die manier kan je erin groeien en word je gehard door de stiel", zegt hij. "Neem iemand als Guy Verhofstadt en nu ook Bart De Wever en Kristof Calvo: zij zijn er al van jongs af in gegroeid, dat zijn de blijvers. Tegenwoordig verdwijnen politici veel vlugger dan vroeger, om de vijf jaar wordt dat halve parlement vernieuwd bij wijze van spreken." Bekende gezichten die een poging wagen, zijn volgens hem dan ook geen lang leven beschoren. "Ze doen wat ze willen natuurlijk, maar ik hou er niet van." Ook Goedele Liekens en Lynn Wesenbeek, de twee goudhaantjes die Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten enkele maanden geleden apetrots voorstelde, moeten zich volgens Jambers nog bewijzen. "Ze zullen wel hun bijdrage leveren, denk ik, maar er zijn er toch maar weinig die uitgegroeid zijn tot echte toppolitici. Maar ze mogen het hebben: gratuite aanvallen aan je adres, elke stap die honderd keer wordt uitvergroot. Nee, dat is niets voor mij. Ik denk dat ik te gevoelig zou zijn voor een leven in de politiek."

Naast Theo Francken (N-VA).
VTM Naast Theo Francken (N-VA).