Passie en alcohol in de stilte voor de storm: aflevering 2 van ‘Game Of Thrones’ in vogelvlucht

Daenerys begint bloeddorstiger dan ooit te worden.
HBO Daenerys begint bloeddorstiger dan ooit te worden.
De teerling is geworpen en de kaarten zijn uitgedeeld. Aan de vooravond van de grootste ‘Game Of Thrones’-strijd aller tijden verzamelen de bondgenoten van Jon Snow zich in Winterfell voor een laatste avond vol passie... en vooral alcohol. Want iedereen voelt de bui hangen: morgen breekt de hel los, en dit zou wel eens hun laatste avond op aarde kunnen zijn. Dit was de geladen tweede aflevering van ‘Game Of Thrones’ seizoen 8 in drakenvlucht. En vergeet niét wat Red Lady Melisandre ons geleerd heeft:
Opgelet: spoilers!
Giphy Opgelet: spoilers!

Vorige keer werden we achtergelaten op de richel van een ongemakkelijke cliffhanger: Jaime Lannister en Bran Stark zagen elkaar voor de eerste keer sinds seizoen 1 weer terug. De laatste keer dat Jaime hem zag, duwde hij de jongeman uit een torenhoog raam in de hoop hem te vermoorden. Bran was namelijk per ongeluk getuige van de incestueuze relatie tussen Jaime en zijn zus Cersei. “De dingen die ik doe voor de liefde”, verzuchtte Jaime voor hij zijn gruweldaad aan het begin van de reeks beging.

Flash forward naar de openingsscène van deze aflevering. Bran, ondertussen al jaren verlamd door de val, woont de ontmoeting tussen drakenkoningin Daenerys en Jaime bij. Als kijker denk je meteen: ‘krijgen we de eerste woordenwisseling tussen Jaime en Bran niet te zien? Schandalig!’, maar dat is snel vergeten, gezien de huidige situatie ook uitermate spannend is. Jaime bevindt zich immers in een kamer vol vijanden. 

Onheilspellende reünie nummer 1! De Starks, de leidinggevende familie in Winterfell, hebben niet alleen een eitje met hem te pellen vanwege Bran, maar ook omdat Jaime tot voor kort een bondgenoot van hun vijand Cersei was. Zij zit momenteel op de felbegeerde IJzeren Troon. Aan de andere kant is er ook Daenerys. En wie heeft er ook alweer haar vader vermoord? Juist ja... Jaime - vandaar zijn bijnaam ‘king slayer’. De ‘mad king' mocht dan een vreselijke leider zijn, voor Daenerys was hij gewoon haar papa. En mogen we nog eens zeggen dat de eerst zo geliefde Dany steeds bloeddorstiger aan het worden is? We zouden er niet van verschieten als ze hem meteen voor haar draken gooide.

Jaime bevindt zich in een kamer vol vijanden.
HBO Jaime bevindt zich in een kamer vol vijanden.

Blijde reünie nummer één! Het ziet er even guur uit voor Jaime, die Dany ook nog eens moet vertellen dat het leger dat Cersei haar vorig seizoen beloofde nooit naar Winterfell zal komen... tot hij bijval krijgt uit onverwachte hoek. Brienne Of Tarth, die in seizoen 2 het land afreisde met Jaime in haar kielzog, zweert plechtig dat hij diep vanbinnen een goede man is. Bovendien zou ze graag naast hem vechten in de strijd tegen de gevaarlijke White Walkers. “Zelfs al was hij mijn gevangene, hij behandelde mij met eer”, klinkt het. Waar het woord van krijgster Brienne niet veel waard is voor Daenerys  - die zelf het woord ‘dracarys’ al op haar lippen heeft liggen - spreekt het wél tot het hart van Sansa Stark. “Ik vertrouw Brienne met mijn leven”, zegt zij. “Als zij Jaime met haar leven vertrouwt, moeten we hem een kans geven.” Zo gezegd, zo gedaan, maar de spanning in de kamer blijft te snijden. Het was nog nooit zo duidelijk dat het legertje ‘bondgenoten’ vlak voor het begin van hun grootste strijd zo verdeeld is als maar kan. 

Brienne verdedigt Jaime.
HBO Brienne verdedigt Jaime.

Bovendien is de liefde over tussen Daenerys en haar ‘hand of the queen’, Tyrion Lannister. Ze gaf hem de tweede machtigste positie in haar leger, maar neemt het hem nu kwalijk dat hij Cersei vertrouwde. “Ja jongens, iemand van jullie gaat mijn titel nog dragen voor alles hier voorbij is”, verzucht Tyrion zich na een forse uitbrander tegen Ser Jorah en Varys, de twee andere adviseurs van de koningin. Daarmee laat hij voor het eerst duidelijk blijken dat hij vreest voor zijn positie - en zelfs zijn leven.

Het helpt niet dat Dany de positie even later tussen de lijntjes door aan haar rechterhand Jorah belooft. Gelukkig heeft Tyrion nog meer vrienden over dan Daenerys zelf, want het is die bewuste Jorah die de koningin ervan overtuigt dat ze Tyrion alsnog moet vertrouwen - nu ze toch bezig is met mensen tweede kansen te geven. 

Daenerys is razend op Tyrion.
HBO Daenerys is razend op Tyrion.
Tyrion vreest voor zijn leven.
HBO Tyrion vreest voor zijn leven.

Onheilspellende reünie nummer 2! Aha! Daar is dan eindelijk de confrontatie tussen Jaime en Bran! Maar wie zich verwacht had aan bloed, drama of zelfs maar harde woorden, was eraan voor de moeite. Blijkbaar vindt Bran het wel oké dat Jaime hem destijds van het leven probeerde te beroven. “Als je dat niet had gedaan, was jij nu nog altijd een eikel geweest, en dan was ik nu nog altijd Bran Stark.” ... Wacht, dus op dit moment ben je niét Bran Stark? “Nee, nu ben ik iets anders.” Hm, dat krijgt waarschijnlijk nog een staartje. Wordt vervolgd? 

Jaime en Bran hebben éindelijk een gesprek.
HBO Jaime en Bran hebben éindelijk een gesprek.

Jaime wandelt dus ongehavend weg van Bran en besluit zijn geweten te sussen met een goede daad. Gezien hij Brienne na haar stunt van die ochtend duidelijk iets verschuldigd is, trekt Jaime naar de vlakten van Winterfell, waar Brienne haar strijd tegen de White Walkers aan het voorbereiden is. Hij biedt zichzelf aan als krijger en wil onder haar leiderschap meevechten tegen de zombies. Zij aanvaardt zijn aanbod en... zien we daar een slecht verborgen blik van verlangen?! Bloeit er iets tussen Jaime en Brienne? Wat zal zijn ex Cersei daarvan zeggen? 

Jaime sluit zich aan bij Brienne.
HBO Jaime sluit zich aan bij Brienne.

Oef, we krijgen even pauze van de ongemakkelijke spanning en gaan over op spanning van een hele andere aard. Arya zoekt haar vriend Gendry weer op, in de hoop dat hij een speciaal wapen voor haar kan vervaardigen. Ook Arya wil namelijk zo efficiënt mogelijk ten strijde trekken tegen het zombieleger van de White Walkers, maar... is dat het enige dat ze wil van haar oude maatje? Later meer daarover! 

Arya bezoekt een oude vriend.
HBO Arya bezoekt een oude vriend.

En zien we daar nog meer verzoening? Tijdens de vorige aflevering ging het er ijskoud aan toe tussen Daenerys en Sansa, maar dit keer lijken de twee nét iets meer naar elkaar toe te groeien. En dat dankzij hun liefde voor één persoon: Jon Snow. Wanneer Dany haar hart lucht - “Ik ben hier in het Noorden omdat ik van hem hou, ik wil zijn strijd mee strijden” - lijkt dat iets in Sansa te ontdooien. Bovendien meent Dany dat ze geen kwaad bloed tussen hen twee wil zien. “Wij zijn twee vrouwen die het ver hebben geschopt, ondanks de mannen die ons niet op de troon wilden zien. Wij moeten niet tégen elkaar vechten.”

En als Sansa nu niet zo’n doordenker was geweest, had ze haar slag waarschijnlijk thuis gehaald. “Mannen die verliefd zijn, doen vreemde dingen”, meent Sansa. “Ze worden makkelijk gemanipuleerd.” En hoewel de drankenkoningin nu onschuldig haar handje vasthoudt, bestaat de kans dat hun situatie na de strijd tegen de White Walkers er heel anders zal uitzien. Sansa is niet van plan om haar koninkrijk uit handen te geven aan een vreemde nieuwkomer. “Wat gebeurt er met het Noorden als we niet voor jou willen buigen?” vraagt Sansa zich af. Tja, het feit dat Dany haar hand meteen wegtrekt, spreekt boekdelen. 

Sansa en Daenerys hebben een momentje.
HBO Sansa en Daenerys hebben een momentje.

We onderbreken deze sessie van moordlust-met-de-glimlach voor een onverwachte bezoeker. Het is tijd voor blijde reünie nummer 2! Theon Greyjoy is teruggekeerd naar Winterfell om aan de zijde van Sansa te vechten tegen het nakende kwaad. Na een paar uurtjes met enkel een schijnheilige Daenerys als gezelschap, is die laatste méér dan blij om haar oude kompaan weer te zien. 

Sansa is blij om Theon weer te zien.
HBO Sansa is blij om Theon weer te zien.

En we mogen nog eventjes op een roze wolk blijven zitten, want ook Jon Snow krijgt hoog bezoek. In blijde reünie nummer 3 keren de broeders van de Night’s Watch, waaronder publieksfavoriet Tormund, terug naar Winterfell. Zij hebben dan wel slecht nieuws bij zich - Last Heath, het laatste fort tussen de Muur en de bewoonde wereld is gevallen en alle bewoners zijn nu zombies - maar toch is Jon enorm blij om hen te zien. “Mijn kleine kraai!” lacht de roodharige reus wanneer hij Jon in een zogenaamde ‘aanvalsknuffel’ vastgrijpt.

Moest het je opvallen dat hij blauwe ogen heeft - geen zorgen, die waren altijd al blauw. Hij is nog altijd geen zombie. Maar over zombies gesproken, die zijn wel degelijk onderweg. Volgens Tormund zal het leger der ondoden nog voor zonsopkomst in Winterfell zijn.

Jon Snow en Tormund zijn herenigd.
HBO Jon Snow en Tormund zijn herenigd.

Ondertussen maken Greyworm, één van de moedigste soldaten van Daenerys, en zijn vriendin Missandei mooie plannen voor de toekomst. Wat deze scène bijdraagt aan het verhaal? Wel, als Missandei zegt dat ze ‘graag de stranden nog eens zou zien’, betekent dat waarschijnlijk dat de schrijvers willen dat we het eens zo erg vinden wanneer deze twee tortelduifjes straks sterven in de sneeuw. Maar dat terzijde. 

Greyworm en Missandei maken plannen voor de toekomst.
HBO Greyworm en Missandei maken plannen voor de toekomst.

Blijde reünie nummer 4! Dat is er eentje tussen de kijker en... ‘direwolf’ Ghost. Fans klaagden steen en been toen het dier in het niets verdween tijdens seizoen 6. Het CGI-budget voor de draken van Daenerys liep zo hoog op dat alle andere computerbewerkte dieren naar de achtergrond werden geduwd. Inclusief de enorm geliefde albino-wolf Ghost, die al sinds seizoen 1 het huisdier van Jon Snow is. 

De schrijvers van de serie hebben gelukkig geluisterd naar de smeekbedes en visten het dier terug op. In deze aflevering zien we hem staan achter zijn baasje en diens kompaan Sam. Je zou het zowaar gemist kunnen hebben, want een grote entrée kreeg Ghost niet. 

Is dat... Ghost?! “Weg, wie, ikke? Nee hoor, ik was altijd al hier..."
HBO Is dat... Ghost?! “Weg, wie, ikke? Nee hoor, ik was altijd al hier..."

Blijde reünie nummer 5! Binnen in het fort verbroederen Jaime en zijn kleine broer Tyrion bij het vuur, boven een glaasje wijn - want het is niet dat er een gigantisch leger onderweg is om hen te doden, of zo. Wat we hiervan moeten meenemen: de twee broertjes zijn nog even dikke maatjes als vroeger, ook al hebben ze een tijdje aan andere kanten van de oorlog gevochten. 

Tyrion en Jaime verbroederen bij een beker wijn.
HBO Tyrion en Jaime verbroederen bij een beker wijn.

Arya en The Hound delen dan weer een drankje op de brug, in de kille buitenlucht. Hoewel de gemoederen ietwat ontdooid lijken te zijn tussen deze twee blijkt het nog steeds geen ideaal gezelschap. Arya zoekt dus maar naar een andere partner om haar mogelijk laatste uren mee door te brengen...

Arya en The Hound drinken dan weer op de brug.
HBO Arya en The Hound drinken dan weer op de brug.

Passionele ontwikkeling! En die vindt ze in Gendry! “Voor ik sterf wil ik toch eens weten hoe het voelt”, vertelt ze hem in niet mis te verstane woorden, waarop ze hem prompt begint te kussen en haar kleren uittrekt. Het is Arya’s allereerste naaktscène in de hele serie. 

Arya vindt een betere partner om de avond mee door te brengen.
HBO Arya vindt een betere partner om de avond mee door te brengen.

Blijde reünie nummer 6! Nog meer liefde op komst? Tormund, die al sinds het vorige seizoen smoor is op Brienne of Tarth, is eindelijk weer samen met zijn ‘big woman’. De iconische zwoele blikken die hij haar richting uitstuurt, vormen een welkome komische noot in deze aflevering. Maar voor wie heeft Brienne zélf gevoelens? Tormund ziet Jaime in ieder geval meteen als een potentiële liefdesrivaal...

Brienne en Tormund zijn weer samen.
HBO Brienne en Tormund zijn weer samen.

Gezien de belangrijkste pionnen van de oorlog toch binnenshuis hun verdriet zitten te verdrinken, besluit Jaime om voor een vrolijk momentje te zorgen: hij slaat zijn bondgenoot Brienne tot ridder van de Zeven Koninkrijken. Vanaf nu staat ze dus bekend als Ser Brienne Of Tarth.

Jaime slaat Brienne tot ridder.
HBO Jaime slaat Brienne tot ridder.

Belangrijke onthulling! Jon Snow blijft liever alleen met zijn verdriet, om in de tombes van Winterfell vol verlangen naar het standbeeld van zijn overleden moeder Lyanna Stark te staren. Tot zijn lief/tante Daenerys hem daar tegen het lijf loopt. In een moment van zwakte vertelt hij haar alles over zijn afkomst. En het blijkt voor Dany bijzaak dat de man waarmee ze in bed ligt eigenlijk haar neef is. Nee, we hebben het niet meer over de lieve, rechtvaardige Daenerys uit seizoen 2. Dit is Dany 2.0, en de eerste vraag die zij zich stelt is: “Maar als jij Aegon Targaryen bent, dan ben jij de laatste levende mannelijke erfgenaam van onze familie. Dan heb jij het recht op de troon...”

Even hangt er elektriciteit in de lucht, en niet van de passionele variant, maar van het soort dat je doet afvragen of Daenerys ter plekke een dolk zal bovenhalen om ‘de liefde van haar leven’ uít haar leven te krijgen. 

Jon vertelt alles aan Dany.
HBO Jon vertelt alles aan Dany.

Maar voor dat kan gebeuren, weerklinken de alarmen in Winterfell. Het is zover: de Night King is gearriveerd met zijn leger der ondoden, en hij staat te trappelen voor de poorten om zijn vijanden een kopje kleiner te maken. Niet alle personages lijken zich genoeg zorgen te maken om de macht van de Night King, maar één ding is zeker: in aflevering 3 volgt het grootste gevecht dat we in ‘Game Of Thrones’ al hebben gezien. En daar zullen ongetwijfeld veel doden mee gepaard gaan - en niet alleen die van de zombiesoort. 

De Night King is hier!
HBO De Night King is hier!

Aflevering 2 verliep aan een eerder traag tempo, maar diende duidelijk om de relaties tussen alle personages zo goed mogelijk te kaderen aan de vooravond van één van de belangrijkste afleveringen die de serie ooit gekend heeft. Men bouwt de spanning op en maakt de inzet nog wat hoger - want wat met al die prille liefdes en mooie toekomstplannen wanneer de oorlog uitbreekt? Volgende week krijgen we hoogstwaarschijnlijk hét gevecht der gevechten te zien, de langste oorlogsscène die ooit voor het programma werd opgenomen - ze zal een hele episode lang duren. Want zeg nu zelf, twéé afleveringen zonder bloedvergieten, daar kunnen we nog nét mee leven, maar het zou ‘Game Of Thrones’ niet zijn als de lieve vrede nog veel langer duurde. 

We laten je dus achter met deze passende woorden: Valar Morghulis.

Eindscore

Onheilspellende reünies: 2 

Blijde reünies: 6

Sexy scènes: 1

Dodental onder de hoofdpersonages: 0

Luistertip: tijdens deze aflevering maken we kennis met het mooie nummer ‘Jenny of Oldstones’, dat tijdens de show wordt gezongen door het personage Podrick, maar tijdens de aftiteling krijgen we deze mysterieuze versie van ‘Florence + The Machine’ te horen.

TRAILER: ‘Game Of Thrones’ seizoen 8 - aflevering 3
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Marc Maes

    Ik ben ook een fan van de reeks maar kunnen jullie misschien eens normaal doen...het is maar televisie !

  • Terence Willaert

    Deze episode was echt de kalmte voor de storm want volgende episode gaat alles los barsten, de director van de episode heeft zelfs gezegd dat hij inspiratie gekregen heeft van the lord of the rings.