Ouders Marieke Vervoort: “Het is goed dat euthanasie bestaat”

Jos en Odette, de ouders van Marieke Vervoort.
VTM Jos en Odette, de ouders van Marieke Vervoort.
Als eerbetoon aan de overleden Marieke Vervoort is er deze middag op VTM een speciale aflevering van ‘Telefacts’, met een unieke reportage over de fel bewonderde atlete. In de reportage vertellen haar ouders onder meer hoe ze van hun dochter duidelijke instructies kregen voor haar begrafenis. 

‘Telefacts’ heeft Wielemie de voorbije jaren op verschillende belangrijke en doorslaggevende momenten in haar leven van dichtbij kunnen volgen. Dat leverde unieke gesprekken op met Marieke en beelden die nooit eerder zijn vrijgegeven.

Telefacts was er onder andere bij op het WK in Doha in 2015, waar Marieke in haar rolstoel drie keer goud veroverde en ook op de Memorial Van Damme in datzelfde jaar. Maar in de reportage ook heel intieme momenten van Wielemie met haar ouders, verzorgers en arts Wim Distelmans. Met hem sprak ze openlijk over haar wens om zelf uit het leven te stappen.

Wim Distelmans - professor in de palliatieve geneeskunde: “Ze is naar mij gestuurd door haar psycholoog, omdat ze zelfdodingsgedachten had. Door het feit dat we de euthanasiepapieren hebben opgesteld, kwam er een gemoedsrust over haar waardoor ze haar grenzen nog wel wat wilde verleggen.” Vervoort filmde ook zelf bij haar thuis. Beelden die nu soms shockeren omdat de pijn en het verdriet waar ze mee leefde, plots heel tastbaar en voelbaar worden.

Psychologische strijd

Marieke overleed dinsdag. Telefacts praatte na haar dood ook met haar ouders over de fysieke en psychologische strijd van hun dochter en haar wens om te sterven. Het is de tastbaarheid van die laatste wens, die ervoor zorgde dat Marieke het nog zo lang heeft volgehouden.

Het liefst van al had hun dochter haar eigen begrafenis nog meegemaakt, vertelt haar vader Jos. Niet alleen om te kijken wie er aanwezig is en hoe het verloopt, maar ook “dat we wel degelijk uitvoeren wat zij ons opgelegd heeft. Wij doen niet wat we willen. Ze heeft alles op papier staan en zo zal het gebeuren”, zegt hij.

Jos en zijn vrouw Odette waren bij hun dochter Marieke tijdens haar laatste momenten. “We zaten allebei bij haar op bed, hielden elkaar vast. Ik vind het goed dat euthanasie bestaat”, merkt Odette op.

‘Marieke Vervoort, voorbij de pijngrens’, 13u45 bij ‘Telefacts’ op VTM en VTMGO
38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • pierre van damme

  jawel goed dat euthanasie bestaat en slaap zacht Marieke ,rust in vrede veel sterkte aan de ouders ,familie en vrienden van Marieke

 • Vanessa Huysmans

  Hele pakkende reportage. En idd goed dat euthanasie bestaat voor mensen met ondraaglijk lijden. Wie beslist uiteindelijk over eigen bestaan? Ieder zelfve..we hebben er ten eerste zelf ook niet voor gekozen.. maar trachten het in waardigheid en doelgericht op te bouwen.. eens dit vervalt wordt leven moeilijk. Veel sterkte aan de nabestaanden.

 • danny janssens

  Euthanasie moet een recht zijn voor iedereen, recht op waardig sterven. Wij zijn toch met teveel en de overheid doet weinig of niets voor de meest behoeftigen in de maatschappij

 • Janna Boonstra

  Veel sterkte voor deze ouders met groot respect van mijn kant en een kus voor jullie.

 • PATRICK COPPEJANS

  slaap zacht Marieke en aan de ouders en familie zeer veel sterkte toegewenst in deze zeer slechte momenten