Otto-Jan Ham: "We hebben de ambitie om onszelf weer te overtreffen"

Sven De Leijer, Otto-Jan Ham en Jelle De Beule.
SBS Belgium Sven De Leijer, Otto-Jan Ham en Jelle De Beule.
Vanavond gaat op VIER een nieuwe reeks van 'De Ideale Wereld' van start. Otto-Jan Ham licht alvast een tipje van de sluier. "We gaan ook echt aan een ideale wereld werken. Nu meer dan ooit."

De vraag die op ieders lippen brandt: wat mogen we verwachten van het nieuwe seizoen?
Otto-Jan Ham: "Het is elke dag afwachten waar we mee gaan afkomen, want het programma hangt nog steeds helemaal op aan de actualiteit. Veel hangt dus van de dag zelf af, maar we hebben niet geweldig veel veranderd. Er zijn een paar nieuwe items en spelletjes, maar vooral ook erg goeie gasten. We hebben er net iets meer tijd in kunnen steken om de juiste gasten uit te nodigen en daarover ben ik persoonlijk erg tevreden."

Wie is zoal de meest interessante vis die jullie hebben gevangen?
"Deze week hebben we echt heel fijne gasten, met vanavond Jeroen Meus. Verder ook Nicolas Lombaerts, die wat mij betreft toch de interessantste Rode Duivel is, zeker gezien zijn link met Vladimir Poetin. Hij speelt al heel lang voor Zenit Sint-Petersburg, een van de ploegen van Gazprom en dus is de link met Poetin ook wel helder. Lombaerts is een interessante mens, maar ook iemand met een mening én hij is fan van het programma. Urbanus komt ook, en Hans Bonte. Veel interessante politici, het is een goeie lijst."

"Vorig jaar hebben we een heel jaar door gewerkt, en nu was er een grote pauze met 'De Slimste Mens Ter Wereld' waardoor we iets meer tijd hadden. Het is niet zo dat we in die tussentijd enkel voor 'De Ideale Wereld' hebben gewerkt, integendeel, maar we hebben wel degelijk voor het eerst een maand of drie de tijd gehad om de gastenlijst een keer grondig te bekijken. Het grote voordeel nu ook is dat mensen het programma kennen, waardoor we ze niet langer moeten overtuigen en we iets selectiever kunnen zijn. Ik ben tevreden over elke gast die we al gehad hebben, maar nu hebben we dat iets zorgvuldiger kunnen doen."

Zijn er dingen waarvan je denkt: nu hebben we onszelf echt overtroffen?
"Af en toe bekruipt dat gevoel me wel, maar je moet daar voorzichtig mee zijn. Je moet oppassen dat je niet te zelfzeker wordt, maar we hebben vanavond een heel sterk stuk over Dimitri en Jejoen Bontinck. Het is zelfs zo sterk dat we het over twee uitzendingen gaan spreiden. We hebben ook een heel goeie cartoonist in huis gehaald die voor ons alles gaat tekenen wat wij niet durven zeggen, zodat wij ook niet verantwoordelijk zijn (lacht). En Jelle en Sven zijn zeer gemotiveerd, dus daar verwacht ik echt wel veel van. Ik veronderstel ook dat zij net als ik de ambitie hebben om onszelf weer te overtreffen."

Jullie hebben al heel wat prijzen gewonnen. Ligt daardoor de lat extra hoog?
"We hebben prijzen gewonnen, maar niks wereldschokkends. We krijgen redelijke goeie commentaren, maar de lat ligt toch vooral hoog omwille van onszelf. Die prijzen veranderen daar helemaal niks aan. Na elke aflevering zijn we heel streng voor onszelf en bekijken we wat er beter kan. We hebben er ooit voor gekozen om geen half werk af te leveren en het zo goed mogelijk te doen, en daar is weinig aan veranderd. We hebben het gevoel dat we op een bepaalde manier goed bezig zijn, maar dat we altijd beter kunnen. En daardoor daag je jezelf uit om de lat altijd zo hoog mogelijk te leggen."

Kan je bij wijze van warmmakertje voor vanavond al iets vertellen over wat er te zien zal zijn?
"We brengen het grote verhaal achter de radicalisering van Jejoen Bontinck, we hebben uiteraard ook aandacht voor de mail van CD&V, we hebben een stuk over de Grexit en we gaan ook de 'De Ideale Wereld'-voordeelkaart lanceren. Dat is een soort van betalingssysteem dat we gaan invoeren en dat op termijn alle andere betalingssystemen overbodig gaat maken. We gaan ook echt aan een ideale wereld werken. Nu meer dan ooit."

'De Ideale Wereld', van maandag tot donderdag rond 22 uur op VIER.