Otto-Jan Ham spreekt voor het eerst over angststoornis

Otto-Jan Ham: "Als zelfs maar één iemand er iets aan heeft, dan is het de moeite waard geweest."
vrt Otto-Jan Ham: "Als zelfs maar één iemand er iets aan heeft, dan is het de moeite waard geweest."
Radiopresentator en tv-maker Otto-Jan Ham heeft in het Eén-programma 'Koppen' voor het eerst getuigd over de angststoornis waar hij al 10 jaar onder lijdt. "Eigenlijk vind ik het straf dat ik nooit door de mand ben gevallen", zegt hij.

De angstaanvallen doken plots op in 2003. "Mijn eerste zware angstaanval overkwam me in 2003 tijdens een autorit op de Brusselse ring. Ik had het gevoel dat ik uit de realiteit weggleed en vastzat in een spiraal. Ik heb de volgende afrit moeten nemen. Daar zat ik aan de kant van de weg in mijn auto, hevig zwetend en helemaal in paniek."

Hij zegt sindsdien nog zeker een twintigtal van dergelijke intense aanvallen gehad te hebben. "Maar eigenlijk proberen nog dagelijks kleine aanvallen door te breken. De angst is eigenlijk altijd aanwezig, ook nu nog als ik radio maak."

Aanvaarden
Kalmeerpillen deden meer kwaad dan goed, zegt hij. Uiteindelijk hielp de behandeling door een psychiater enigszins. "De angstremmers die hij me voorschreef, helpen wel. Maar belangrijker is dat ik niet meer het gevoel heb dat ik tot elke prijs die stoornis van me af moet gooien. Ik moet helemaal niks. Gewoon aanvaarden dat het af en toe gebeurt."

Ham zegt lang getwijfeld te hebben of hij er mee naar buiten zou komen. "Maar als zelfs maar één iemand er iets aan heeft, dan is het de moeite waard geweest." Uit een recente rondvraag bleek onlangs nog dat angst voor bijna 1 op 5 Vlamingen een probleem is. Bij naar schatting 125.000 Vlamingen is er sprake van een paniekstoornis.

vrt