Oproep van Sofie Lemaire voor vrouwelijke straatnamen oogst succes: “Al 40 straten”

Sofie Lemaire is blij met de aandacht voor vrouwelijke straatnamen.
© VRT - Joost Joossen Sofie Lemaire is blij met de aandacht voor vrouwelijke straatnamen.
Radiomaakster Sofie Lemaire zal in het voorjaar van 2020 op Canvas te zien zijn in ‘Meer vrouw op straat’. Voor dat nieuwe programma lanceerde Sofie in februari de oproep om meer vrouwen een plek te geven in het straatbeeld. Die oproep oogst ondertussen succes.

“Van alle straten die in Vlaanderen naar personen zijn vernoemd, is de verhouding man vrouw 85-15. Een gigantische wanverhouding", zegt Sofie in De Zondag. De oproep die Sofie in februari lanceerde onder de noemer #meervrouwopstraat vroeg om meer gerenommeerde vrouwen te vereeuwigen op een straatnaambordje oogst ondertussen succes. En dat verbaasde Sofie zelf, vertelt ze. “Ik had geen flauw idee hoe groot ik het enthousiasme van steden en gemeenten kon inschatten na de oproep. Ik dacht dat twee of drie vrouwelijke straatnamen in elke grote Vlaamse stad al een goed signaal zou zijn. Maar we zitten nu in totaal toch al aan veertig straten over heel Vlaanderen en we werken nog verder.”

“We waren nog niet zo lang geleden bij de onthulling van een brug in Leuven en de burgemeester zei me dat we iets wakker gemaakt hadden”, gaat Sofie verder. “Telkens als het over straatnamen ging, was er nu wel iemand die opperde dat er ook aan de vrouwen gedacht moest worden. Dat is zo fantastisch om te horen. Net daarom is dit het tv-programma dat mijn de meeste voldoening heeft gegeven en nog geeft. Ik wilde een kleine mentaliteitswijziging op gang brengen en dat is nu al gelukt.”

Sofie Lemaire wil "Meer vrouw op straat".
Canvas Sofie Lemaire wil "Meer vrouw op straat".6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Coppens

  Geen straatnamen van een persoon is de oplossing. Je weet maar nooit dat er ooit onfrisse zaken over die persoon uit komen.

 • Johan Coppens

  Geen straatnamen van een persoon is de oplossing. Je weet maar nooit dat er ooit onfrisse zaken over die persoon uit komen.

 • Jan Brecht

  Ten eerste Sofie, is dat ook machogedoe, en ten tweede, zoiets gaat weer geld kosten, want eens de naam anders wordt van de straat, dan ook al de mensen hun adreskaartjes enz enz.

 • Theo Van Hoof

  Wanneer een oproep voor meer mannen in de scholen? Wanneer wordt 50/50 daar de norm? Wanneer een oproep voor meer mannen in de zorg? Gemakkelijkheidshalve gaan de gemeenten dan maar bruggen, die al 50 jaar dezelfde naam dragen, de naam van een vrouw geven. Kwestie dat dit eenvoudiger is als een volledige straat hernoemen.

 • theuwis peter

  Plaats ook een foto van de dame in kwestie op het straatnaambordje... Waar zijn we mee bezig.