Oeps: duizenden katholieken eisen dat Netflix show van de buis haalt, maar ‘Good Omens’ komt alleen op Amazon Prime

Michael Sheen en David Tennant in 'Good Omens'.
Amazon Prime Michael Sheen en David Tennant in 'Good Omens'.
Verwarring in het kamp van de extreem katholieken: men wilde de BBC-show ‘Good Omens’, gebaseerd op een gelijknamig boek van Neil Gaiman, van de buis laten halen. De serie wordt echter helemaal niet uitgezonden via Netflix, want het is een programma van Amazon Prime.

Streamingdienst Netflix wist niet goed wat aanvangen met de petitie die ondertussen al duizenden keren ondertekend werd door katholieken die het niet kunnen hebben met ‘Good Omens’. De tv-reeks waar ze het over hebben staat immer niet op hun platform. Sterker nog, het gaat om een Amazon Original, een serie die speciaal gemaakt werd voor Amazon Prime, en dus ook alleen daar te bekijken valt. ‘Good Omes’ bestaat uit zes afleveringen en wordt sinds vorige maand uitgezonden. De 20,000 christenen in kwestie beweren dat de reeks satanisme normaliseert, en dat het verhaal daarom niet met het grote publiek gedeeld zou mogen worden.

Komisch apocalyps

‘Good Omens’ is een hersenspinsel van fantasy-schrijvers Neil Gaiman en Terry Pratchett uit 1990, waarin ze een eigenzinnige, doch hilarische draai geven aan het genesis-verhaal, dat zich strekt tot in onze moderne tijden. In de hoofdrol zien we Aziraphale, een engel van de Heer, en Crowley, een demon die ‘niet zozeer gevallen is als vaag naar beneden is geslenterd’. In de tv-reeks worden die twee vertolkt door respectievelijk Michael Sheen en David Tennant, een duo uit de duizend als het op Britse kwaliteits-tv aankomt. In de tragikomedie gaan ze op zoek naar de vermiste zoon van Satan, die de naderende apocalyps kan versnellen of - met een beetje geluk - kan voorkomen. Want laat Crowley en Aziraphale nu net één ding gemeen hebben: ze zijn zo gehecht geraakt aan een leven tussen de stervelingen dat ze de wereld liever niet zien vergaan. Bovendien kennen ze elkaar al zo lang dat ze elkaar niet meer zien als vijanden, maar als vrienden.

(Lees verder onder foto)

“Deur open voor de duivel”

Demonen die bevriend zijn met engelen en samen een ijsje gaan eten? De zoon van Satan die wordt afgebeeld als een normaal kind? Kan niet, zo vinden vele Christenen. “Dit is een volgende stap om satanisme normaal te doen lijken”, klinkt het bij de extreem Christelijke Return To Order-organisatie, die zich inzet voor een ‘kuise, Christelijke samenleving’. “Het is spotten met de wijsheid van God.” Bovendien hebben ze nog een andere klacht: de stem van God wordt in de show ingesproken door een vrouw. Het idee alleen al! “Dit soort tv lapt goed, fout en het kwaad aan hun laars en vermindert de barrière van horror die tussen de duivel en het volk staat. Daarom roepen we Netflix op om het programma voorgoed te schrappen.” 

Goed om gelachen

Niemand deed echter de moeite om te checken of het programma ook daadwerkelijk op Netflix werd uitgezonden. Niet dus. Schrijver Neil Gaiman, de enige nog levende auteur van het originele verhaal, kan er alvast hartelijk om lachen. Dat liet hij weten op Twitter. “Ik vind het fantastisch dat ze Netflix gaan contacteren over ons programma. Dat zegt al veel, vind ik. Dit is zo geweldig... Beloof me alsjeblieft dat niemand het aan hen gaat vertellen?” 

Ook Cheryl Morgan, publisher van de show, lacht in haar vuistje: “God heeft de reeks op miraculeuze wijze al van Netflix gehaald. Vertel hen niet dat zij het in de plaats daarvan op Netflix heeft gezet.” 

Het hoeft niet gezegd dat de oprichters van de petitie hun slag naar alle waarschijnlijkheid niet thuis zullen halen. Alle afleveringen zijn reeds te bekijken op de streamingzender, en zullen daar volgens Amazon ook gewoon blijven staan. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Robin Van Hoof

    Fantastisch serie. Een aanrader. En voor de religieuzen : niets zegt dat je de show moet zien, maar misschien vinden jullie je gevoel voor humor zo terug.

  • annie dupont

    al die godsdienst fanaten beginnen me serieus de keel uit te hangen. als ze die serie niet willen zien, dan kijken ze niet . en laat de anderen de vrije keuze. man man , allemaal hun visie opdringen ... joden, katholieken, moslims ... stop ermee anderen te zeggen wat ze moeten doen

  • Peter Janssens

    Leuke serie .