Nieuw VTM-programma wil wildvreemden laten trouwen

Vrijgezellen die gekoppeld willen worden (en trouwen) op basis van wetenschappelijke kenmerken, die zoekt VTM momenteel, zo bericht Het Nieuwsblad. Er is een Vlaamse versie van 'Getrouwd op het Eerste Gezicht' op komst. Relatie-experts fronsen.

"In een uniek project gaan we de mensen op basis van wetenschappelijke kenmerken aan elkaar koppelen", staat te lezen op de website van VTM, boven een wervend filmpje. Van trouwen is op die pagina geen sprake, maar Het Nieuwsblad achterhaalde dat het wel degelijk gaat om een Vlaamse versie van het Deense format 'Getrouwd op het Eerste Gezicht'.

Daarin worden mensen aan elkaar gelinkt door wetenschappers. De mensen die zogezegd voor elkaar voorbestemd zijn, krijgen elkaar pas te zien op hun trouwdag. Daarna volgt een huwelijksreis en worden ze zes weken gevolgd. Nadien moeten ze kiezen of ze scheiden of niet.

Onder meer psychiater Dirk De Wachter en relatietherapeute Rika Ponnet trekken in de krant van leer tegen het format. "Ik heb toch vragen bij de maakbaarheid van zo'n huwelijk, zeker voor de camera's. Voor eenzame mensen ligt de oplossing niet in dit programma", aldus De Wachter. Ponnet vult aan: "Ik weet dat het vaak fout loopt, maar ik hou niet van de dubbele boodschap die zo'n programma uitdraagt. Ergens is de boodschap toch: we proberen maar wat."

'Ergens is de boodschap toch: we proberen maar wat'

Relatietherapeute Rika Ponnet