Netflix schrapt kritische episode uit comedyshow na klacht Saudische overheid

In de episode bekritiseert Hasan Minhaj (foto) de relatie van de VS met Saudi-Arabië na de moord op journalist Jamal Khashoggi.
ap In de episode bekritiseert Hasan Minhaj (foto) de relatie van de VS met Saudi-Arabië na de moord op journalist Jamal Khashoggi.
Streamingdienst Netflix heeft een aflevering van de comedyshow ‘Patriot Act With Hasan Minhaj’ geschrapt in Saudi-Arabië, na een klacht van de Saudische overheid. Dat melden verschillende Amerikaanse media. In de beruchte episode was er kritiek op de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.

Netflix zegt in een persbericht dat het de artistieke vrijheid wereldwijd steunt, maar dat het nu eenmaal aan de lokale wetten van een land moet gehoorzamen. De vraag om de aflevering te schrappen, was wettelijk in orde, klinkt het. Elders in de wereld blijft de bewuste aflevering beschikbaar. Saudi's kunnen ze ook nog altijd bekijken op YouTube.

Tragedie

In de episode, die voor het eerst werd vertoond in oktober, bekritiseert Minhaj de relatie van de VS met Saudi-Arabië na de moord op journalist Jamal Khashoggi. "Nu zou het een goed moment zijn om onze relatie te herbekijken, en ik zeg dat als moslim en als Amerikaan". Minhaj noemde de oorlog in Jemen "de grootste tragedie onder het regime van bin Salman". 

Een Saudische overheidscommissie diende vorige maand een klacht in en Netflix verwijderde de aflevering vorige week. The Financial Times berichtte er als eerste over.

Slechte score op persvrijheid

Saudi-Arabië scoort erg slecht wat persvrijheid betreft, blijkt uit de lijst van Journalisten zonder Grenzen. Het land maakt gebruik van artikel 6 van de anti-cybercrimewet, waarin staat dat "de productie, voorbereiding, transmissie of opslag van materiaal dat een effect heeft op de openbare orde, religieuze waarden, publieke moraal en privacy verboden is".
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny Damiaens

  De waarheid kan ook pijn doen,cedric!Niet eens wat je zegt.

 • Filip Vanlaeken

  Religieuze waarden ? Wat doen sprookjes en "opium voor het volk" in de wette van een zichzelf respecterende democratie ? Smijt die zever er toch uit en blijf bij feiten aub.

 • Karel Dierckx

  Materiaal dat kritisch staat tegenover een regime dat zijn macht misbruikt zou een positief effect op religieuze waarden en publieke moraal moeten hebben, Cedric. Dit is een flinterdun excuus voor ordinaire censuur. Machthebbers die alleen een goednieuwsshow toestaan om te kunnen doen wat ze willen zonder verantwoordelijkheid te moeten afleggen.

 • Ronny Vansteelandt

  Journalisten en haatmoskee's steunen mag dan wel van Saoudi Arabië. De dag dat we hun olie niet meer nodig hebben is het gedaan met dat land.

 • DIRK RASSCHAERT

  Geld boven waarheid? Iedereen en alles heeft blijkbaar zijn prijs?