Netflix belooft minder rokers te tonen in series en films

David Harbour als Hopper in ‘Stranger Things’... met de obligatoire sigaret in de mond.
rv Netflix David Harbour als Hopper in ‘Stranger Things’... met de obligatoire sigaret in de mond.
Netflix gaat het goede voorbeeld geven en belooft om voortaan minder rokende personages in zijn eigen producties te laten zien. Het besluit van de streamingdienst komt nadat uit onderzoek is gebleken dat er veel meer wordt gerookt in Netflix Originals, dan in series die op Amerikaanse tv-zenders worden uitgezonden.

In shows gericht op een jong publiek wordt in de toekomst enkel gerookt wanneer dit toegevoegde waarde heeft op historisch vlak of het feitelijk klopt, laat Netflix weten in een verklaring aan Amerikaanse media. Personages in series voor volwassenen zullen enkel nog roken wanneer het "essentieel is voor de creatieve visie van de makers of bepalend is voor het personage".

Voor het onderzoek door het Amerikaanse Truth Initiative werden allerlei verschillende Amerikaanse series voor de doelgroep 15-24 jaar, op Netflix en daarbuiten, met elkaar vergeleken. Daaruit bleek dat in Netflix Originals veel vaker een sigaret of sigaar wordt opgestoken dan in andere shows. Vooral in Stranger Things, waarvan vandaag het derde seizoen te zien is, wordt erg veel gepaft.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Mulder

  Ban dan ook alle drank scenes , want alcohol is even gevaarlijk dan sigaretten , als men alles uit films en tv series wil uitlaten wat niet gezond is dan gaan het korte films of afleveringen worden dit is ronduit belachelijk

 • erik ramaekers

  Gelukkig heb ik flink wat films uit de jaren 30 en 40 met Bogart,Wayne en Gary Cooper.

 • Mieke Vhuyst

  Misschien ook alle series met geweld in verbieden, dat is ook geen goed voorbeeld. Het is ver gekomen.

 • ronny meuris

  Stranger things speelt zich af in de jaren 80. Andere tijden en andere gewoontes. Het mag dan wel fictie zijn maar de tijdsgeest gaan vervalsen ?