Nederlandse deelnemers breken maar niet door in ‘De Slimste Mens ter Wereld’: “Logisch, ze nemen de quiz veel te licht op”

Voetbalcriticus Hugo Borst, cabaretière Brigitte Kaandorp en ex-profvoetballer Youri Mulder.
SBS/VIER Voetbalcriticus Hugo Borst, cabaretière Brigitte Kaandorp en ex-profvoetballer Youri Mulder.
Acteur Jeroen van Koningsbrugge (45) die al zeker één aflevering van ‘De Slimste Mens ter Wereld’ overleeft. Het maakt hem meteen de slimste Nederlander van dit seizoen. Hoe komt het toch dat onze noorderburen zo zwak scoren? Jo De Poorter (52), kenner van de Nederlandse showbizz, doet het antwoord uit de doeken in Dag Allemaal. 

Nooit eerder mocht Erik Van Looy meer Nederlandse deelnemers ontvangen in zijn ‘Slimste Mens’-studio, maar potten breken doen die allerminst. Youri Mulder (49), Brigitte Kaandorp (56), Hugo Borst (56) en Jeroen van Koningsbrugge. Behalve die laatste vlogen ze er allemaal meedogenloos uit na één aflevering. En dat terwijl algemeen geweten is dat nieuwe deelnemers doorgaans enigszins gespaard worden door de vragenbedenkers.

Geen schijn van kans

In het verleden was het niet anders, trouwens. Uitzonderingen als Marc-Marie Huijbregts en opiniemaker Prem Radhakishun niet te na ­genomen, grossieren de Nederlanders in bijzonder slechte quizrapporten. Matthijs van Nieuwkerk, Gordon, Jandino Asporaat, comedian Chris van der Ende vorig jaar, allemaal goed voor één deelname gevolgd door een kansloze exit. 

“Die magere prestaties verbazen me niet”, zegt Jo De Poorter, die jarenlang voor de Nederlandse televisie heeft gewerkt. “Die arme Nederlanders maken gewoon geen schijn van een kans. ‘De Slimste Mens ter Wereld’ is een heel Vlaams programma, en dat veroorzaakt een onuitwisbare achterstand voor hen. Ze worden soms wel gespaard. Zo zal je bijvoorbeeld geen vragen horen als ‘noem de vijf belangrijkste personages in Jommeke’, want dat wordt daar nauwelijks gelezen. Maar je kan de Vlaamse context onmogelijk helemáál uitwissen.”

(Lees verder onder de foto)

Jo De Poorter werkte lang voor de Nederlandse televisie: “Daar is ‘De Slimste Mens’ veel minder een erezaak dan bij ons.”
RV Jo De Poorter werkte lang voor de Nederlandse televisie: “Daar is ‘De Slimste Mens’ veel minder een erezaak dan bij ons.”

Ze leveren dus bij voorbaat al een verloren strijd. 

Dat is het ’m nu net: ik denk dat die Nederlanders ‘De Slimste Mens’ veel minder als een strijd zien dan hun Vlaamse tegenstanders. ‘De Slimste Mens’ is in Nederland ook best een succesvol programma, maar ’t is daar veel minder een erezaak om goed te scoren. 

Ze schatten de impact van onze ‘De Slimste Mens’ verkeerd in?

Precies. ‘We zullen daar in Vlaanderen eens even snel een quiz gaan spelen’, is de ingesteldheid. Vergeleken met hun doorgaans goed voorbereide Vlaamse tegenstanders, nemen ze het veel te licht op. En zo zullen ze nooit ver geraken.

‘De Slimste Mens ter Wereld', van maandag tot en met donderdag om 21u30 op VIER. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jurgen Van Den Bergh

  De slimste mens draait al jaren niet meer om de kennis. Al denken de kandidaten nog steeds van wel. De Hollanders nemen het dus op zoals het hoort, niet al te serieus, in tegenstelling tot de BV's en de pseudo BV's die menen dat het om kennis draait met een vleugje humor. Terwijl het net andersom is.

 • viktor van gestel

  ze zijn sympathiek; maar onderschatten gewoon die "domme Belgen" !

 • Pieter Martens

  Tv is show en dat snappen wij belgen nog niet.

 • leen hanssens

  De Belgen willen aan dit belachelijk programma niet meer meedoen.