Nederlands kabinet van slag over verbanning Sesamstraat van openbare omroep

Tommie, Bert, Ernie en Pino uit 'Sesamstraat'.
ANP Tommie, Bert, Ernie en Pino uit 'Sesamstraat'.
De Nederlandse regering lijkt van slag over de verbanning van 'Sesamstraat' naar een themakanaal. "Dat vind ik nu echt een groot maatschappelijk probleem", zei een lachende minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken toen hij een vraag kreeg over het besluit van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) om 'Sesamstraat' te verhuizen van NPO 1 naar het digitale themakanaal Zapp Xtra.

"Waar heb je de publieke omroep voor als er geen 'Sesamstraat' meer is. Hoe moet dat?", vroeg Plasterk zich af. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat hij het "ontzettend jammer" vindt, ook al kijken zijn eigen kinderen er inmiddels niet meer naar. Hij zei benieuwd te zijn naar het standpunt van staatssecretaris Sander Dekker, die verantwoordelijk is voor de publieke omroep.

Ook minister Jet Bussemaker (Onderwijs) verwees naar Dekker. Als er aanleiding voor is, zal die zeker met de NPO over de kwestie spreken, zei Bussemaker, die toegaf dat ze een enorm grote fan is van Meneer Aart. Bussemaker zei wel dat 'Sesamstraat' zo bekend is dat iedereen het vast ook wel op de nieuwe plek zal weten te vinden. Waar 'Sesamstraat' ook wordt uitgezonden, het blijft Nederlands cultuurgoed, aldus Bussemaker.

Plasterk wees erop dat 'Sesamstraat' een interessante taalvorm heeft geïntroduceerd. "In het Nederlands zeggen we: ik heb gisteren buiten gespeeld. Engelsen zeggen: ik speelde gisteren buiten. Er is een hele generatie Nederlanders die dat nu zegt."

'Waar heb je de publieke omroep voor als er geen 'Sesamstraat' meer is. Hoe moet dat?'

Ronald Plasterk, Nederlandse binnenlandminister

Sesamstraat verdwijnt ook bij ons

Gisteren maakte NPO1, het voormalige Nederland 1, bekend dat het stopt met de uitzending van het populaire kinderprogramma. Vanaf 1 januari verhuist 'Sesamstraat' naar het themakanaal NPO Zappelin Xtra. Enkel mensen met digitale televisie in Nederland kunnen die zender ontvangen. Het lijkt er dan ook op dat het programma in Vlaanderen van het scherm verdwijnt.

"Het kinderuurtje tussen 5 en 6 's middags verdwijnt, omdat kinderen steeds meer op een andere manier naar programma's kijken", zei de NPO. De tv-zender wijst op de 'Zapp app' die volgens een woordvoerster erg populair is onder de jeugd. De app zou al 700.000 keer zijn gedownload in Nederland.

'Sesame Street' werd voor het eerst uitgezonden op 10 november 1969 in de Verenigde Staten. Vanaf 4 januari 1976 was een Nederlands-Vlaamse versie van de kinderserie te zien in Nederland en België. De Vlaamse actrices Sien Diels en Paula Sleyp acteerden tientallen jaren mee.