Nederlanders halen slag thuis: Loeki de Leeuw vandaag al terug op televisie

Loeki de leeuw is terug!
ANP Loeki de leeuw is terug!
Loeki de Leeuw keert woensdagavond eenmalig terug op televisie. De STER heeft een bericht daarover van het NPO Radio 2-programma Jan-Willem Start Op! bevestigd. Het iconische leeuwtje zal voor het eerst in vijftien jaar weer te zien zijn in een filmpje van een minuut in het STER-blok vóór het Journaal van 8 uur op NPO 1.

Het gaat om nieuw materiaal dat is geproduceerd onder leiding van Louise Geesink, de dochter van Joop Geesink, de bedenker van Loeki. Het gaat om een filmpje dat gebruik maakt van de oude pop én digitaal geanimeerde beelden. “Loeki moet blijven zoals hij is, namelijk aaibaar, tastbaar en pluche”, aldus de woordvoerder.

De STER beklemtoont dat het vooralsnog om een eenmalig filmpje gaat. “Over de vraag of Loeki vaker terugkeert, moet het bestuur van de STER zich uitspreken”, legt ze uit. “De petitie van Jan Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte heeft wel extra aandacht gegenereerd. Maar eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat mensen nog opvallend vaak bellen en mailen over Loeki. Zijn populariteit is nooit echt verdwenen.”

Asjemenou

De leeuw zal woensdagavond ook de iconische zin “Asjemenou” uitspreken. Hiervoor wordt oud audio-materiaal van Joop Geesink gebruikt, die de stem van Loeki in het verleden verzorgde.

De petitie van de twee dj’s om Loeki terug te halen, kreeg binnen twee dagen meer dan 20.000 handtekeningen. De STER had beloofd bij minimaal 10.000 handtekeningen na te denken over de terugkeer van Loeki op televisie.

Mateloos populair

Loeki de Leeuw onderbrak de STER-reclames tussen 1972 en 2004. Vaak ging er in de filmpjes iets mis waarbij Loeki steevast “asjemenou” riep. In totaal zijn er meer dan zevenduizend filmpjes rond Loeki gemaakt. De STER stopte in 2004 met de filmpjes omdat het te duur werd om ze te maken.

Het leeuwtje was in de jaren tachtig mateloos populair; hij had onder meer zijn eigen cassettebandjes waarop hij avonturen beleefde. Hij is de naamgever van de Gouden Loeki, de prijs voor de beste reclamespot van het jaar. Een aantal originele Loeki-poppen is te zien in Beeld en Geluid in Hilversum.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ISABEL FRANCOIS

  Asjemenou,ik ga zeker kijken.Ben geboren in 1972 en Loeki en dat muisje is echte nostalgie.Loeki voortaan ook in België en ik kijk naar elke reclame!

 • Luc Deville

  Met die Loekifilmpjes zou er veel minder weggezapt of reclame doorgespoeld worden. Maarja die filmpjes kosten geld en alles moet zo goedkoop mogelijk volgens economen (die wel duur betaald willen worden).

 • Thomas Van Der Linden

  Super! Vanavond kijk ik naar de Nederlandse posten om mijn jeugdvriend Loeki terug te zien. Voor 1 keer wil ik naar de reclame blijven kijken en zap niet weg.

 • Etienne De Bondt

  Zou hier ook moeten, de reclame is zo saai dat het wel wat animatie kan gebruiken. Loeki is daar een mooi voorbeeld van alsook die mannetjes in de Duitse tv reclame.