Nederland shockeert met programma 'Verkracht of niet'

Screenshot Verkracht of niet
Screenshot NPO3 Screenshot Verkracht of niet
Sinds de onfrisse praktijken van Weinstein bekend raakten, zijn onderwerpen als aanranding, verkrachting en seksuele intimidatie alomtegenwoordig. Er worden steeds meer beschuldigingen geuit, onder meer tegen acteur Kevin Spacey, en met de hashtag #MeToo wordt duidelijk gemaakt hoe omvangrijk het probleem is. En net nu brengt BNNVARA in Nederland het programma 'Verkracht of niet' uit.

In het programma kijken twee presentatoren samen met een panel van veertien jongeren in elke aflevering naar een op waarheid geïnspireerd drama. Ze krijgen telkens een situatie voorgeschoteld waarin de grenzen tussen wederzijdse toestemming en verkrachting of intimidatie vervagen. Wanneer is seksueel gedrag acceptabel en waar ligt de grens? Wilden ze dit allebei wel of werd een van beiden onder druk gezet? Heeft er iemand spijt en wat betekent dat dan? Deze vragen staan centraal in de discussie tussen zeven jongens en zeven meisjes.

Shockerend, maar ook heel toepasselijk. Al was dat vooral toeval, vertelt producent Bernard van den Bosch in het Algemeen Dagblad. "Eerst werden de wenkbrauwen gefronst, nu zegt iedereen: wát een timing". Toen het programma in augustus bekend werd gemaakt, heerste er veel scepsis. "Dat had alles te maken met de titel, die nogal rauw was. Verkracht of niet, dat weet je toch zeker zélf wel, was het algehele gevoel. Maar nu met de #MeToo-discussie wordt er een nuance aangebracht."

AFP

Onschuldige vrijpartij?

Van den Bosch verwijst ook naar het aanrandingsverhaal dat momenteel de Nederlandse media domineert. Producent Jelle Brandt Corstius beschuldigde daar deze week Gijs van Dam van aanranding. De man beschreef in Trouw hoe hij 'in het prille begin' van zijn televisiecarrière tijdens zijn werk werd gedrogeerd en gedwongen tot orale seks. "Toen hij mij ook anaal wilde verkrachten nam een overlevingsinstinct het over en ben ik naar buiten gevlucht", klonk het. De man in kwestie ontkent dat echter. "We zijn inderdaad samen in een hotelkamer beland", pareerde van Dam in het programma Pauw. "Maar alles gebeurde met wederzijdse toestemming.

"De een zegt verkrachting, de ander ziet het als een onschuldige vrijpartij. Over dat grijze gebied gaat 'Verkracht of niet'", aldus van den Bosch. "We maken het programma onder andere samen met Centrum Seksueel Geweld, dat op de tafel stond te dansen toen we het aankaarten. Dit is zó nodig, stelden zij. Van social media met Snapchat, sexting, Instagram, Facebook. Er is zoveel nog niet bekend en niet gezegd. Het is vreselijk dat daar zoveel persoonlijk leed bij komt kijken."
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jozef Van Schuerbeeck

  TV wordt gemaakt in functie van de kijkcijfers. De waarde van het programma heeft geen belang meer. Zet maar om 20 uur uw televisie eens open en probeer maar iets degelijks te vinden. Soaps die al meer dan twintig jaar meegaan en nog andere flauwe kul. Ik kijk allang niet meer en mis het niet.

 • joannes Roderigas

  erg he , de overgrote meerderheid heeft het boek van de sade gelezen, ikzelf ook hetgeen daarin gebeurt hoe zou men dat nu noemen? en dat in de jaren zonder internet.

 • joannes Roderigas

  waar ligt het verschil , de definitie van verkrachting is ongelooflijk veranderd, van de ene word het verdragen, de andere is een verkrachter. heb er geen probleem mede dat als het te ver gaat men kan ingrijpen, maar gerechtvaardigd moet het wel zijn,

 • Marco Tersago

  Ondanks de spraakmakende titel, is dit wel een juist programma op de juiste tijd. Ik heb nog nooit zoveel nieuwsartikelen gelezen over ongewenste intimiteiten en verkrachtingen als de voorbije jaren. Tijd om de mensen en jeugd hier ook eens bewust van te maken, wat mag en niet mag. Wat het verschil is tussen ongewilde/ongewenste handelingen en/of verkrachtingen. Altijd de andere kaak toekeren is geen optie meer imho.

 • Samantha De Jong

  Belachelijk en Respectloos... Hoe zit het tegenwoordig met het respect en empathie.... Een schande is het...om zoiets uit te zenden, Sorry ik vind dit ook niet normaal... Dit is er over.... .te gek voor woorden.