Na een zinderende finale: dit is ‘De Mol 2019': “Schoonste moment van mijn leven”

RV
OPGELET: onderstaande tekst bevat alle details over de finale van ‘De Mol 2019', inclusief de identiteit van de Mol en de winnaar. Lees dus niet verder als u de laatste aflevering nog zonder voorkennis wil bekijken.

‘De Mol 2019’ is gespeeld. De saboteur is ontdekt. De frêle, intelligente, maar eerder onopvallende Elisabet Haesevoets -geboren in Hasselt maar intussen inwoner van Edegem- hoeft niet langer te liegen. De spoedarts van het AZ Heilige Familie in Reet liet haar echtgenoot en twee kindjes ruim drie weken achter om in Vietnam onvoorbereid de Mol te gaan spelen. Met succes: Elisabet kon ruim 50.000 euro wegkapen uit de groepspot en liet uiteindelijk 34.050 euro over voor winnaar Axel. Amper 6.500 euro meer dan vorig jaar, toen priester Pieter zich tot in de details had kunnen voorbereiden op zijn duivels mollenwerk.

Vorig jaar mocht een priester moeiteloos liegen en bedriegen, dit keer was het aan de 33-jarige spoedarts Elisabet Haesevoets om de boel keer op keer perfect te belazeren. Dat deed ze onder andere door de kookproef te saboteren, door tunnelangst te veinzen in het Vietnamese tunnelcomplex, door zichzelf een cadeautje te bezorgen en haar man te laten overvliegen. Want geld in de groepspot krijgen, dat was haar allerlaatste zorg. Een prima mol dus, maar Axel en ook Bas hadden haar halfweg het spel toch door.

RV

Karaoke en Mission Impossible

De finale-aflevering had alles van een fijne thriller. Er werd mooi opgebouwd naar het enige moment dat er écht toe deed: de spots die aanfloepten en duidelijk maakten dat piloot Axel de eindwinnaar was. En even later volgde dan de confrontatie met de ravissante Elisabet: dus toch de Mol. Al was dat niet geheel onverwacht: het verdachte gedrag van de spoedarts gaf haar week na week een plek in onze top drie van meest verdachte kandidaten en bombardeerde haar net voor deze aflevering zelfs absolute ‘Mol’. Onze laatste pronostiek gaf haar 70 procent kans om de Mol te zijn. 

In de ruim één uur durende finale was er eerst het speelse karaokespel, waarbij Axel tijdens een deugddoende massage internationale klassiekers van Abba tot Madonna moest meezingen, terwijl -zo weten we nu- Elisabet lekker molde. En Bas die er, jammer maar helaas, naast klauwde. De finaleproef - die ei zo na niet had plaatsgevonden door een voorbijrazende tyfoon - had een hoog ‘Mission Impossible’-gehalte met een vooraanstaande rol voor drones en ontploffende kokers, maar deed er voor de rest niet echt veel toe. Bas en Axel hadden hun vizier al even scherpgesteld op Elisabet, maar die deed perfect alsof haar neus bloedde.

Het bange meisje

Het laatste avondmaal, letterlijk te nemen, had dan weer een hoog Mol-gehalte, met Gilles De Coster die even doorvroeg en ontdekte wat we al lang wisten: wie als kandidaat wil overleven in ‘De Mol’, moet staalhard kunnen liegen. En bedriegen. Tot de laatste seconde, want Elisabet maakte na afloop van ‘De Mol’ duidelijk dat ze niet alleen molde door proeven te saboteren, maar ook door de rol te spelen van het wat bange meisje en zo het vertrouwen te winnen van vooral de deelneemsters. Niet verwonderlijk dus dat die al snel sneuvelden in deze reeks van ‘De Mol’.

Hoe hard het tv-spelletje er bij de kandidaten inhakte, werd duidelijk toen een erg geëmotioneerde Axel Pailler - als piloot toch getraind in het omgaan met stress, spanning en onverwachte gebeurtenissen - nét niet kraakte en het over ‘het schoonste moment van zijn leven’ had.

Meteen na afloop maakte VIER bekend dat er een nieuwe ‘De Mol’ komt. De voorbereidingen zijn al volop bezig. Kandidaten kunnen zich nu en tot 2 juni, melden via VIER.be

Joel Hoylaerts / Photonews

Gesneuveld

Joeri (32), ploegbaas
Kaat (22), studente kine
Bruno (54), business manager
Eva (28), advocate
Liesbeth (41), hr-consulente
Ingrid (46), verdeler rolluiken
Martijn (23), facility manager

In de pot

Voor winnaar Axel: 34.050 euro (vorig jaar 27.665 euro)
Verloren: ruim 50.000 euro (vorig jaar 78.085 euro)

De Mol: spoedarts Elisabet Haesevoets (33), uit Edegem
De winnaar: piloot Axel Pailler (40), uit Kapellen
Tweede: headhunter Bas Moeyaert (32), uit Sint-Gillis
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ivan DEJONGHE

  mijn mooiste dag is toch nog altijd de geboorte geweest van mijn dochtertje en zeker niet na zo een spelleke

 • Katrien Dewit

  We wisten al van het begin dat het Elisabet was. En als mol heeft ze het niet zo goed gedaan, wegens heel veel prijzengeld.

 • Johan Vandevelde

  Beste editie van "De Mol" ooit. Vietnam was een prachtige locatie. Verschillende leuke opdrachten. Ik heb ervan genoten van a tot z. Elisabet was een geloofwaardige mol. Axel een terechte winner. Bas een leuke finalist.

 • Karel Van Grootte

  Eerste jaar dat ik elke aflevering van Mol ben veranderd. Spannende finale!

 • Ilse Verlinden

  Best de mol volgend jaar terug beter voorbereiden, dit was een beetje te opvallend. Zo opvallend dat ik me vaak afvroeg of ze zich express verdacht maakte.