Na alle ophef: ‘The Simpsons’ schrapt personage Apu

rv
Opvallend nieuws over ‘The Simpsons’: na alle heisa rond personage Apu - hij zou te stereotiep zijn - én de omstreden reactie van de makers op die kritiek, zou zender Fox het figuurtje nu willen schrappen uit de reeks.

Dat onthult producer Adi Shankar tegen film- en tv-website IndieWire. “Ik heb hartverscheurend nieuws, en het werd mij reeds bevestigd door verschillende bronnen. Ze gaan het personage Apu volledig laten verdwijnen”, zegt hij. “Niet met een groot afscheid of zo, maar geruisloos. Ze willen gewoon zo veel mogelijk controverse vermijden.”

Het personage van Apu is al sinds het allereerste seizoen uit 1990 te zien in ‘The Simpsons’. De laatste jaren kwam er echter steeds meer kritiek, omdat hij zou te stereotiep zou worden afgebeeld. “Het is puur racisme”, klonk het. “Apu is niet grappig. Hij wordt gewoon uitgelachen omdat hij een Indiër is met een vreemd accent.” 

Omstreden reactie

De makers van ‘The Simpsons’ haalden hun schouders op en reageerden met een aflevering waarin Marge en haar dochter Lisa een omstreden dialoog voeren. “Iets wat jarenlang beschouwd werd als onschuldig, wordt nu bestempeld als politiek incorrect”, klonk het over Apu. Waarna de populaire serie én het personage Apu nog meer in het oog van de storm terechtkwam. In die mate dat er nu dus werd beslist het figuurtje uit de tekenfilmreeks te laten verdwijnen.
76 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • robert Flossy

  Peter, niet de buur van Homer en niet de Simpsons maar wel Family Guy

 • Nick Du-Feu

  Belachelijk tot en met. Ondertussen 28 jaar en nu pas vinden ze dat "racistisch".

 • peter colson

  Ik vind de Simpsons ook politiek correct. Ze zijn allemaal geel. De buur van Homer is een lijnpiloot en wordt neergezet als een sexmaniac. Dat is systematisch stigmatiseren van lijnpiloten. En zo kunnen we door gaan tot er niets meer mag uitgezonden worden

 • Philippe Verduyn

  Nog een geluk dat ze stoppen (of gestopt hebben) met The Big Bang Theory, anders mocht Raj ook vertrekken... Waar zijn ze eigenlijk mee bezig!

 • Peter Buyck

  Beste medelezers. Goed lezen aub. Dit is fake news door een 'comedian' die al langer strijdt tegen de vriendelijke, behulpzame Apu. Deze 'comedian' wil niet dat wij Indiërs zien als vriendelijk en behulpzaam. Neen, de makers zijn NIET gezwicht. Waarom zou de echte producer Al Jean zich verweren?