N-VA en Groen winnen overtuigend 'De Ideale Verkiezingen'

VIER
Goed nieuws voor wie er niet zo'n zin in heeft zondag. 'De Ideale Wereld' wist gisteren namelijk al de uitslag van de verkiezingen te voorspellen, "zodat we met wat geluk maandag een regering hebben". De 22.404 kiezers van 'De Ideale Wereld' verdeelden hun stem en masse onder Groen en N-VA.

Het was niet zomaar een peiling maar een echte verkiezing, zo benadrukte presentator Otto-Jan Ham, hoewel gast en politicoloog Dave Sinardet daar - al dan niet gespeeld - toch bleef op hameren. Al verklaarde Sinardet achteraf tegenover Newsmonkey dat hij zich wel degelijk geamuseerd had. "Al kwam het misschien niet 100 procent over."

Voor de federale verkiezingen ligt N-VA ruim op kop met 25 procent van de stemmen, al worden ze op de hielen gezeten door Groen, dat 22 procent scoort. Derde partij is Open Vld met 15 procent, gevolgd door sp.a en CD&V, die rond de 10 procent zitten. PVDA+ wipt vlot over de kiesdrempel, en VB duikt eronder.

Jammer genoeg volgende op de uitslag wel geen zetelverdeling, hoewel het toch duidelijk een echte (!) verkiezing was. Otto-Jan kende wel de uitslag van de populariteitspoll: Bart De Wever (N-VA) mocht zich verheugen op de eerste plaats, gevolgd door Meyrem Almaci (Groen) en Maggie De Block (Open Vld).

VIER


Ongeveer dezelfde uitslag gaven de duizenden stembriefjes voor het Vlaamse parlement. Qua voorkeursstemmen ging Wouter Van Besien (Groen) met de gouden trofee lopen, gevolgd door Liesbeth Homans (N-VA) en Kris Peeters (CD&V).

VIER


Voor het Europees parlement liggen de scores iets anders. Groen komt aan kop met 27 procent, nipt gevolgd door Open Vld met 24 procent. N-VA is hier pas derde met 18 procent.